ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ! ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ !

 


Παραασκευή της Τυρινής σήμερα ! Μεθαυριο το απόγευμα με τον Εσπερινο της Συγχώρησης ανοίγει πλέον η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ! Περίοδος σύννοιας, μετανοίας, κατανύξεως, στάδιο άσκησης των αρετών, αλλά και περίοδος χαράς, μιας και κάθε Παρασκευή απόγευμα των πέντε εβδομάδων της, οι πιστοί θα προσέλθουμε στους Ιερούς Ναούς για να ανυμνολογήσουμε την Παναγία μας με τους Χαιρετισμούς Της !!

Αυτό βέβαια που εσφαλμένα πιστεύουν πολλοί Χριστιανοί είναι οτι η απαγγελία των Χαιρετισμών γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της Σαρακοστής και μάλιστα μόνο τις Παρασκευές και στους Ναούς ! Μέγα σφάλμα !

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας αποτελούν μιά ενδιάτακτη προσευχή ενταγμένη στον καθημερινό προσευχητικό κύκλο ! Αυτό σημαίνει ότι η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει εντάξει τους Χαιρετισμούς ( δηλαδή τους 24 Οίκους του Ακαθιστου Υμνου ) στις καθημερινές προσευχές, και συγκεκριμενα έχει ορίσει να απαγγέλλονται μετά το Απόδειπνο.

Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις Ιερές Μονές, όπου απαρέγκλιτα οι Χαιρετισμοι απαγγέλλονται καθημερινά στο Ναό με το Μικρό Απόδειπνο, αλλά και τις κατ' οίκον εκκλησίες δηλαδή τα σπίτια μας, όπου κι εμείς οι λαικοί καθε μερα τους απαγγέλλουμε !

Ο λόγος για την ευλογημένη αυτή συνήθεια εδράζεται τόσο στην μακραίωνη Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, μιας και οι Χαιρετισμοί από τον πέμπτο αιώνα, και μετά την Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 όπου πιθανότατα και συνετέθησαν, αποτελούν αγαπημένη προσευχή κλήρου και λαού.

Δεν ξεχνάμε εξάλλου και τους βυζαντινούς ιστορικούς, οι οποίοι και μαρτυρούν ότι μετά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Αβάρους την 8η Αυγούστου του 626 μΧ και μετά από την θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας μας με την ξαφνική καταιγίδα που βύθισε τα πλοία τους στον Κεράτιο, αφότου ο Πατριάρχης Σέργιος περιέφερε την Εικόνα Της στα τείχη της Βασιλεύουσας, όλος ο λαός απήγγειλε ορθοστάδην δηλαδή όρθιοι στον Ναό των Βλαχερνών τους Χαιρετισμούς Της, ψάλλοντας και το Τη Υπερμάχω, το οποίο πιθανότατα ο Πατριάρχης Σέργιος την νύκτα εκείνη συνέθεσε.

Πολύ αργότερα έχουμε την ίδια την Θεοτόκο να εμφανίζεται σε όραμα στον Αγιο Πέτρο τον Αθωνίτη στον οποίο και είπε ότι όποιος Την χαιρετίζει άπαξ της ημέρας με τους Χαιρετισμούς Της, τους οποίους και πολύ αγαπάει, αυτόν θα τον προστατεύει και θα τον διαφυλάττει από κάθε κακό και συμφορά κάθε ημέρα της ζωής του, και θα τον υπερασπισθεί την ώρα του θανάτου του και στο φοβερό Κριτήριο ενώπιον του Υιού και Θεού Της.

Ετσι λοιπόν κι εμείς , αδελφές κι αδελφοί, ας ξεκινήσουμε, να λέμε καθημερινά τους Χαιρετισμούς. Αν δεν μπορούμε να πούμε στην αρχή και τους 24 Οίκους ας πούμε μόνο έναν ή δύο και σταδιακά η Χάρις των Χαιρετισμών και της Παναγίας μας θα μας βοηθήσουν σταδιακά να προσθέτουμε κι άλλους Οίκους μέχρι να τους πούμε ολοκληρους. Δώδεκα λεπτά διαρκεί η κανονική και δεκαεπτά η αργή απαγγελία τους, επομένως το να ξεκινήσουμε με δύο λεπτά την ημέρα προσευχή με τους Χαιρετισμούς θεωρούμε ότι είναι κάτι το εφικτό.

Αμήν ! Γένοιτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.