ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΚΟΣΑΡΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΑΛΟΣ ΛΕΥΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ


Εγώ να του πάω όλο χαρά τα ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων για το Ιερό Σαρανταλείτουργο, και αφού πήρε τα δίπτυχα στα χέρια του, τι έκανε εκείνος ;
Γύρισε τα κοίταξε, μετά κοίταξε εμένα και εντελώς ατάραχος  μου ζήτησε ..... σαράντα !!
Ορίστε ;
Σαράντα για ένα Σαρανταλείτουργο με λίγα ονόματα ;;;
Άκουσον !! Άκουσον !!
Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ούτε τριάντα....  σαράντα αδελφοί μου σαράντα !!!
Απλά για να το ξεκινήσει !!!
Αλλά το καλύτερο ήρθε λίγα δευτερόλεπτα μετά  !!
Όταν εντελώς ατάραχος , και αφού ζήτησε τα σαράντα για να το ξεκινήσει, μου ζήτησε  και ένα τρακοσάρι....
Ε... εκεί πια τα είδα ΟΛΑ ....
Και ΕΥΤΥΧΩΣ μετά από λίγο τα κατάλαβα Ο Λ Α
Για τον λόγο αυτό και πήρα την απόφαση να σας τον αποκαλύψω.... για να μάθετε κι εσείς ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ότι άργησα να καταλάβω αλλά τελικά έμαθα κι εγώ ....”

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.

Σάββατο του Ακαθίστου αύριο και οι 4 Στάσεις των Χαιρετισμών θα ακουστούν σήμερα σε όλους τους Ναούς !

Και εμείς εδώ στο Ιστολόγιο των Χαιρετισμών αποφασίσαμε να παραθέσουμε στην αγάπη σας όχι ακόμη ένα θαύμα των Χαιρετισμών αλλά μία άλλη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία, που συνέβη σε ένα βαστάζο μας λίγα χρόνια πριν !

Πολλοί αδελφοί μας στα email τους μας ρωτούν !

Μα καλά ! Γιατί δεν γράφετε πια θαύματα των Χαιρετισμών ; “

Την απάντηση την έχουμε δώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις ! Αν θέλετε την επαναλαμβάνουμε συνοψίζοντας την σε επτά λέξεις

Για να μην σκανδαλίζουμε πλέον τους ασθενέστερα πνευματικά αδελφούς μας

Εξάλλου είναι τόσα πολλά τα σύγχρονα – αλλά και παλαιότερα – θαύματα των Χαιρετισμών, που έχουμε παραθέσει, ώστε και ο πλέον δύσπιστος να πειστεί ότι οι Χαιρετισμοί έχουν μία τόσο μεγάλη δύναμη, μία τόσο μεγάλη προσευχητική αξία, που απλά ΔΕΝ χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις !

Εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση της καθεμίας και του καθενός από εμάς, αν τελικά ενστερνιστούμε την αξία τους και συμμορφωθούμε με την παραίνεση της ίδιας της Παναγίας μας, εντάσσοντας τους Χαιρετισμούς στον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ μας προσευχητικό κύκλο, στο καθημερινό μας πρόγραμμα προσευχής, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ τους όσες φορές η Παναγία μας αξιώσει, αλλά ΠΑΝΤΑ με την ευλογία κι επίνευση του Πνευματικού μας !

Εξάλλου σύντομα θα δείτε ΚΑΙ τα ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ θαύματα των Χαιρετισμών στον ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟΜΟ του βιβλίου “Τα θαύματα των Χαιρετισμών .... σήμερα”

Ο πρώτος τόμος θα είναι την άλλη εβδομάδα, στην “κουφή” στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στην Αποθήκη της εταιρείας διακίνησης, και την Μεγαλοβδομάδα σε ΟΛΗ την Ελλάδα, μαζί με τα άλλα ΔΥΟ βιβλία που εκδίδει ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ από τις Εκδόσεις “Γράμμα”. “Ενα δάκρυ για τον Χριστό” του αδελφού μας κου Νώντα Σκοπετέα, και ένα “Οδοιποιρικό στην Αγία Γη” της αδελφής μας κας Σοφίας Κιόρογλου.

Και αν ισως νομίζετε ότι “κρατάμε” τα σύγχρονα θαύματα αυτά των Χαιρετισμών , που στην τελιή ανάλυση ΔΙΚΑ σας είναι , μιας και ΕΣΕΙΣ μας τα εμπιστεύεστε στα email σας και στην διαπροσωπική μας επαφή, και δεν τα δημοσιεύουμε προκειμένου να εκδίδουμε ΝΕΑ βιβλία και να κερδοσκοπούμε, τότε πλανάστε, όπως πλανήθηκαν και σκανδαλίστηκαν ενδεχομένως κάποιοι από όσους διάβασαν την τελευταία μας ανάρτηση !

Είπαμε αδελφοί ! Αν ο οφθαλμός μας είναι πονηρός τότε ΟΛΑ και ΟΛΟΥΣ πονηρά θα τα βλέπουμε !
Και αυτό το βιώνουμε καθημερινά εμείς οι βαστάζοι που δημιουργήσαμε την Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραποστολική και Φιλανθρωπική Συναλληλία “ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΟΡΘΟΔΟ” για τις ΔΡΑΣΕΙΣ της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο promachos.gr

Κάποιοι νομίζουν ότι ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ δημιουργήθηκε και ότι τα βιβλία εκδίδονται για να προσκομίσουν οι συγγραφείς και η Συναλληλία μας ΥΛΙΚΑ κέρδη ,ή στην χειρότερη των περιπτώσεων αναγνωρισιμότητα ικανοποιώντας την φιλαυτία μας !

Αχ ... πόσο μακριά είναι οι σκέψεις αυτές από την πραγματικότητα !

Η προσωπική μας πορεία μέχρι τώρα ως βαστάζοι έχει αποδείξει πιστεύουμε τις προθέσεις μας και η πορεία μας εφεξής ως πομαχοι , όπου πλέον ως ΟΜΑΔΑ και όχι ως μονάδες ΔΡΟΥΜΕ θα δείξει γιατί δημιουργήθηκε ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την σημερινή μας “διδακτική” πιστεύουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία !

Για τον καλό αυτό Ιερέα που ζήτησε από τον βαστάζο μας ΣΑΡΑΝΤΑ για να ξεκινήσει το ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ και ΤΡΑΚΟΣΙΑ για να “πιάσει” έχουμε μιλήσει σε μία από τις πρώτες μας αναρτήσεις !

ΔΕΝ θα σας τον αποκαλύψουμε αλλά ο Ναός όπου διακονεί έχει αναρτηθεί μιας και ΔΕΝ περνάει μέρ που να ΜΗΝ ακούγονται στον Ναό αυτό οι Χαιρετισμοί, ΟΧΙ μόνο στο Απόδειπνο, ΑΛΛΑ και ενόσω ο καλός αυτός Λευίτης καταλύει μετά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Θεία Λειτουργία που επιτελεί στα χνάρια του Αγίου Νικολάου Πλανά !

Ο βαστάζος μας λοιπόν που έχει την καλή συνήθεια να μνημονεύει ονόματα – κυρίως κεκοιμημένων , μιας και αυτοί ΔΕΝ μπορούν πλέον από μόνοι τους ΤΙΠΟΤΑ να κάνουν για να βελτιώσουν την θέση τους και εξαρτώνται ΜΟΝΟ από τις δικές μας προσευχές – περίμενε υπομονετικά τον παππούλη να καταλύσει για να του δώσει στα χέρια του τα ονόματα για το Ιερό Σαρανταλείτουργο !

Ψιθύριζε μαζί με την κοπέλα που μπροστά από την Εικόνα της Παναγίας απήγγειλε τους Χαιρετισμούς, περιμένοντας να καταλύσει ο Ιερέας.

Όταν μετά από λίγο ο καλός παππούλης βγήκε από το Ιερό, άφησε να πάνε να του μιλήσουν όσοι περίμεναν και τελευταίος τον πλησίασε !

Ευλογείτε πάτερ μου ! Εδώ έχω μία τσαντούλα με Χαιρετισμούς της Παναγίας μας για να δίνετε στην εξομολόγηση και εδώ σας έφερα και κάποια ονόματα για να κάνετε ένα Σαρανταλείτουργο !”
Ο Ιερέας πήρε την τσαντούλα με τους Χαιρετισμούς , ευχαρίστησε , την απόθεσε δίπλα σε μία καρέκλα, πήρε στη συνέχεια τα δίπτυχα με τα ονόματα και αντιλαμβανόμενος ότι ανάμεσα στα χαρτιά ήταν επιμελώς τυλιγμένα κάποια χαρτονομίσματα, χωρίς καν να τα κοιτάξει, διακριτικά τα έβγαλε, κατευθύνθηκε αργά στο παγκάρι, τα έριξε μέσα και ήρεμα επέστρεψε.

Ο βαστάζος μας που γνωρίζει ότι ΠΟΤΕ δεν κρατάει χρήματα για τα ονόματα που μνημονεύει και αν κάνει κανείς να του δώσει, δεν τα παίρνει αλλά τους λέει να τα ρίξουν στο παγκάρι, δεν ξαφνιάστηκε.

Ο αιφνιδιασμός ήρθε μετά από λίγα δευτερόλεπτα ότα επιστρέφοντας ο Ιερέας τον κοίταξε στα μάτια και του είπε

Σαράντα θα χρειαστούν για το Σαρανταλείτουργο !”

Ο βαστάζος μας που είναι πολύ αρχάριος στα πνευματικά και πονηρός στο νου και στην καρδιά για μια στιγμή σκανδαλίστηκε !

Τι στο καλό ....” σκέφτηκε “ ακόμη σαράντα ευρώ για ένα Σαρανταλείτουργο ! Πέρα από τα όσα έδωσα ! Έλεος !!!”

Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα ! Ας είναι μικρά , να όσο μία παλάμη ! Αλλά με καθαρή τη σφραγίδα για να μπορώ να προσκομίζω !” συνέχισε ήρεμα ο Ιερέας !
Σαράντα πρόσφορα πρέπει να ζυμώσεις ΕΣΥ με τα χέρια σου και να μου φέρεις ! Νάμα και κεριά έχουμε ! Αν θέλεις εσύ να φέρεις για τις λαμπάδες του Ναού ας φέρεις ! Αλλά σαράντα πρόσφορα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ! Αλλιώς από που θα παίρνω μερίδες για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους ;”

Και πριν προλάβει να συνέλθει ο αδαής βαστάζος μας ο καλός Ιερέας συνέχισε !

Και ένα τρακοσάρι εννοείται !!”

Και πριν προλάβει καν ο πονηρούς νους του βαστάζου μας να σκεφτεί πάλι για ευρώ , ο καλος Λευίτης τον πρόλαβε !

Ένα τρακοσάρι κομποσκοίνι ΚΑΘΕ βράδυ για τους ζώντες και μετά άλλο ένα τρακοσάρι για τους κεκοιμημένους !”

Τι εννοείται πάτερ μου ;” ψέλλισε ο βαστάζος μας

Να λέω τριακόσιες φορές τόσα ονόματα !!!!”

Οχι παιδί μου !! Μία φορά θα τα αναφέρεις στην αρχή και μετά σε κάθε κόμπο από το κομποσκοίνι θα πεις τριακόσιες φορές Κύριε ελέησον ! Αλλά να το αισθάνεσαι ! Με σύννοια ! Με επίγνωση ! Με ταπείνωση ! Με πόνο ψυχής ! Με ένα δάκρυ για τις ψυχές αυτές ! “

Με μία νέα οπτική για τα πνευματικά έφυγε από το Ναό ο βαστάζος μας !

Κατανόησε για ΠΡΩΤΗ φορά ότι ΔΕΝ έχει σημασία ΑΠΛΑ και μόνο να γράφουμε σε ένα χαρτάκι κάποια ονόματα και απλά να τα δίνουμε στον Ιερέα !

Και αυτό φυσικά τρισμέγιστο είναι !

Κατάλαβε όμως ότι ο Θεός θέλει από εμάς ΚΑΙ τον ιδρώτα ΚΑΙ το δάκρυ μας , όταν έχουμε να κάνουμε με την προσφορά μας στο Ιερό Θυσιαστήριο !

Η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας που καλά κρατεί στον ευλογημένο μας τόπο για ΟΛΕΣ κι ΟΛΟΥΣ εμάς ΔΕΝ έχει θέση στον Χωροχρόνο του Θεού !

Ο Πατήρ, και ο Υιός και το Πνευμα το Άγιο , η Παναγία Τριάδα, ο Θεός μας έως άρτι εργάζεται !

Και αυτό αναμένει και από εμάς !

Έχοντας καταρτιστεί ο πονηρός και οκνηρός βαστάζος μας από τον καλό Λευίτη έφυγε παίρνοντας προζύμι από την κουζίνα του Ναού, όπου καθημερινά με περισσή φροντίδα ετοιμάζεται το συσσίτιο για τους απόρους !

Και ετοίμασε σαράντα πρόσφορα ! Ανά επτά τα πήγαινε στον Ναό, για να έχει να προσκομίζει ο Ιερέας !
Και τρακοσάρι κομποσκοίνι κάθε βράδυ τράβηξε και για αυτές αλλά και για άλλες ψυχές !

Και καλά κατάλαβε ότι ΔΕΝ χωράει στην ευλογημένη μας Ορθοδοξία η φυγοπονία , αλλά ΜΟΝΟ ο ευλογημένος κόπος !

Εμείς αδελφοί μου εδώ στο Ιστολόγιο των Χαιρετισμών ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κάναμε, ούτε θα κάνουμε κήρυγμα όπως κάνουν τόσες και τόσοι αδελφοί μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης !

Το κήρυγμα είναι για τους Λειτουργούς του Υψίστου από τον άμβωνα ή την Ωραία Πύλη !

Εμείς οι λαϊκοί καλύτερο είναι να μιλάμε με την γλώσσα του ογδόου αιώνος που θα έλεγε και ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος ! Δηλαδή με την ΣΙΩΠΗ !

Και αν τόσο πολύ θέλουμε κάτι να πούμε ας το πούμε ΜΕΣΑ από τον κόπο των έργων μας για τον Χριστό, την Παναγία και τον εμπερίστατο αδελφό μας !

Καλον Ακάθιστο πατέρες κι αδελφοί !

Συγχωρήσατε μας !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.