ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΠΑΤΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΙΤΑΛΗ
Εδώ και πολλές ημέρες, από την κοίμηση του πεφιλημένου μας Γέροντα π. Νεκταρίου Βιτάλη, δεν έχουμε κάνει την παραμικρή αναφορά στο σεπτό πρόσωπο του.

Αφήσαμε να καταλαγιάσει η συναισθηματική φόρτιση, τόσο η δική μας, όσο και των πιστών που είχαν την τιμή και την ευλογία να τον γνωρίσουν, ώστε να καταθέσουμε και εμείς τις αναμνήσεις μας από τον καλό μας Γέροντα !

Θα περιοριστούμε ωστόσο αναφερόμενοι στο σεπτό πρόσωπο του, μόνο σε ότι αφορά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Γέροντας Νεκτάριος στην προσπάθεια διάδοσης τους.

Όταν ο πρώτος πυρήνας των βαστάζων πριν από μία περίπου δεκαετία ανέλαβε την συστηματική διάδοση των Χαιρετισμών , διανέμοντας τα ΔΩΡΕΑΝ δεματάκια με εγκόλπια βιβλιαράκια των Χαιρετισμών που ιδίαις δαπάναις τύπωναν, ο Γέροντας Νεκτάριος ήταν από τους πρώτους που ευλόγησε την προσπάθεια αυτή.

Και κατά την προσωπική μας επαφή στην Καμάριζα Λαυρίου και μέσα από τις δεκάδες ιδιόχειρες επιστολές του που μας έστελνε, μας στήριζε – πρωτίστως με τις προσευχές του - στην ευόδωση της προσπάθειας μας.

Ήταν αυτός που μας προέτρεψε να επικεντρωθούμε πρώτα στην αποστολή των Χαιρετισμών σε Πνευματικούς, προκειμένου να τους δίνουν στους πιστούς μετά το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως, πιστεύοντας στερρά ότι οι Χαιρετισμοί θα στηρίξουν τον μετανοημένο Χριστιανό στην αρχή της πνευματικής του πορείας.

Ήταν αυτός που μας προέτρεψε να δίνουμε και πλαστικοποιημένες Εικόνες της Παναγίας μας και των Αγίων μας, λέγοντας ότι είναι παρηγοριά σε πολλούς Χριστιανούς να τις έχουν μαζί τους στο πορτοφόλι τους, στην τσέπη τους.

Έτσι με την ευλογία του είχαμε εκτυπώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικοποιημένες Εικόνες τόσο της Ιεροσολυμίτισσας, όσο και του Αγίου Νεκταρίου με τον ύμνο “Αγνή Παρθένε Δέσποινα” που είχε συνθέσει ο Άγιος στο πίσω μέρος τους.

Εικόνες που ο ίδιος με τα σεπτά χέρια του έδινε στους Προσκυνητές που συνέρρεαν για να ζητήσουν την ευχή του, τόσο στην Καμάριζα , όσο και στις ομιλίες του σε Ιερούς Ναούς.

Ήταν αυτός που μας προέτρεψε να εκτυπώσουμε εγκόλπια βιβλιαράκια που μαζί με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας να περιλαμβάνουν και τον Μικρό Της Παρακλητικό Κανόνα, τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό και στον Άγιο Νεκτάριο !

Και παρόλο που ποτέ δεν μας είχες πιέσει να του στέλνουμε βιβλιαράκια , κάθε φορά που τα δεματάκια μας με τους Χαιρετισμούς και τις Εικόνες έφταναν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα Λαυρίου, πάντοτε μας έστελνε γεμάτος χαρά ιδιόχειρες επιστολές με τις πατρικές ευχές και ευλογίες του !

Δεν είχαμε σκοπό ΤΙΠΟΤΑ απο αυτό που σας αναφέραμε να κοινολογηθεί, πολλώ δε μάλλον να μπει ως ανάρτηση.
Για τον λόγο αυτό παρότι έχουμε στο αρχείο μας δεκάδες ιδιόχειρες επιστολές του, στις οποίες αναφέρεται ΚΑΙ στην αγιαστική Χάρη των Χαιρετισμών, δεν είχαμε ΠΟΤΕ στα πέντε χρόνια ύπαρξης του Ιστολογίου των Χαιρετισμών κάνει την παραμικρή αναφορά, σεβόμενοι την ταπείνωση του Γέροντα.

Μία σειρά όμως από “τυχαία” γεγονότα πριν από τρεις ημέρες - από αυτές τις συμπτώσεις με τις οποία συχνά ο Θεός μας μιλάει - μας ανάγκασαν να άρουμε τις επιφυλάξεις μας και λαμβάνοντας ΕΥΛΟΓΙΑ τόσο από τον Πνευματικό μας , όσο και από έναν άλλο αγαπημένο μας Ιερέα και επί πέντε δεκαετίες επιστήθιο φίλο του Γέροντα, που όχι μόνο μας επέστησαν την προσοχή ότι οφείλουμε να το αναφέρουμε, αλλά και μας πρότειναν το βιβλίο με τα “Θαύματα των Χαιρετισμών....σήμερα” που εβρίσκεται επί του πιεστηρίου, λάβαμε την απόφαση ο πρώτος από τους τόμους του πρώτου πονήματος της τριλογίας μας με τα “Θαύματα των Χαιρετισμών” να αφιερωθεί στην σεπτή μνήμη του.

Έτσι προτάξαμε αντί του Χαιρετισμού ενός πολιού Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ένα σύντομο σημείωμα με το οποίο αναφερόμαστε στην σεπτή μνήμη του και επιλέχθηκαν δύο από τις ιδιόχειρες επιστολές τους, που καταδεικνύουν τόσο την άμετρη ταπείνωση του Αγίου Γέροντα μας, όσο και την αγάπη του στο πρόσωπο της κάθε Μητέρας, ώστε να συμπεριληφθούν ως ευλογία για τους αναγνώστες μας, ως μνημόσυνον αιώνιον του σεπτού Λευίτη, και ως αντίδωρο ελάχιστο των ευεργεσιών που προσωπικά λάβαμε από την αγάπη του !

Πατρός Νεκταρίου , αιωνία η μνήμη !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.