ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Μα τι σχέση μπορεί να έχει ένα κουτί με cheesecake με τους Χαιρετισμούς?


Εδώ το cheesecake, εκεί το cheesecake, μα που πήγε τελικά το cheesecake ;

Με καθυστέρηση μίας ημέρας καταθέτουμε στην αγάπη σας ένα “χαριτωμένο” επεισόδιο , που σύμφωνα με την γνώμη του Πνευματικού του ζευγαριού στο οποίο συνέβη, έχει άμεση σχέση με τους Χαιρετισμούς !

Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με όσους μας εκμυστηρεύονται παρόμοια γεγονότα, και αυτός ο βαστάζος μας παρακάλεσε να μην κοινοποιήσουμε ούτε καν το βαπτιστικό του όνομα.

Το συμβάν αυτό συνέβη Σάββατο βράδυ 10 Φεβρουαρίου 2018, από 22.30 έως περίπου 23.30.

Μας το διηγήθηκε ο ίδιος ο βαστάζος την περασμένη Πέμπτη, αφού την Τετάρτη μαζί με την σύζυγο του έφεραν τον Πνευματικό τους στο σπίτι τους να κάνει αγιασμό καιτου ανέφεραν τα καθέκαστα.

Για να μην σας κουράσουμε με μία παράθεση των γεγονότων σε πλάγιο λόγο, θα μας επιτρέψετε να χρησιμοποιήσουμε την διαλεκτική μορφή, χωρίς ωστόσο να αλλοιώσουμε τα γεγονότα , καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες που μας ανέφερε ο βαστάζος μας.

Δύο με οκτώ ήταν η βάρδια της συζύγου του βαστάζου μας το Σάββατο της 10ης Φεβρουαρίου.

Εννέα παρά επέστρεψε σπίτι τους. Άνοιξε την εξώπορτα του διπλανού διαμερίσματος, όπου κατοικεί η υπερήλικη πεθερά της, χαιρέτισε αυτήν και το σύζυγο της που βρισκόταν εκεί, και μέσα από μία μικρή βεράντα μπροστά από την σκάλα υπηρεσίας, που είχαν όλες οι πολυκατοικίες των δεκαετιών του 50 και 60 και η οποία χωρίζει το δικό τους διαμέρισμα από εκείνο της πεθεράς της , μπήκε στην κουζίνα του δικού τους σπιτιού.

Έβγαλε από την τσάντα της ένα μικρό κουτί με ένα ατομικό cheesecake από το ζαχαροπλαστείο Max Perry της Καλλιθέας, και έβαλε στο δεύτερο ράφι του ψυγείου, μπροστά από τα άλλα πράγματα.

Η συνάδελφος της η Τοτούλα της το προσέφερε στο διάλειμμα, όταν κατέβηκε στο δικό της διάλειμμα και πήρε ακόμη ένα για την ίδια, από το γνωστό ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται πενήντα μέτρα από την εργασία τους στην Λεωφόρο Θησέως, μετά την Αγία Ελεούσα προς τις Τζιτζιφιές.

Επειδή δεν θα προλάβαινε να το φάει στο μικρό διάλειμμα το έβαλε στο μικρό ψυγείο στο χώρο προσωπικού της εταιρείας τους, για να το απολαύσει το βράδυ με την ησυχία της.

Αυτά λοιπόν έγιναν κατά τις 9 το βράδυ.

Δέκα παρά ενώ έκανε κάποιες προετοιμασίες στην κουζίνα για το Κυριακάτικο γεύμα, ο σύζυγος της, ο καλός μας βαστάζος, ήρθε από το διπλανό διαμέρισμα της μητέρας του στην κουζίνα τους, άνοιξε το ψυγείο και παρατήρησε και το κουτί από το ζαχαροπλαστείο !

Τι είναι τούτο ;” την ρώτησε “μου έφερες γλυκάκι ;”

Όχι βέβαια !! Να φας κι άλλες θερμίδες ; Δεν βλέπεις πόσο έχεις παχύνει το τελευταίο διάστημα ; Δικό μου είναι !! Μου το έφερε η Τοτούλα στο διάλειμμα ! Chessecake είναι , από το Max Perry !!”

Το θέλω !!” είπε αστειευόμενος ο αδελφός μας στη σύζυγο του

Κάνε όρεξη !! Είπαμε αυτό είναι δικό μου ! Όταν τελειώσω εδώ το μαγείρεμα, θα τσιμπήσω κάτι και μετά θα το απολαύσω με την ησυχία μου !!”

Καλά βρε μονοφαγού !! Και μένα δεν θα μου δώσεις ένα κομματάκι, που το ορέγομαι ! Αφού ξέρεις ότι είναι η αδυναμία μου !”

Μία κουταλίτσα μόνο, και πολύ σου είναι ! Εδώ δεν χωράς στα ρούχα σου πια !”

Με την στιχομυθία αυτή, η οποία έχει σημασία για να καταλάβετε αγαπητοί μας αναγνώστες τα όσα διημείφθησαν μετά από τρία τέταρτα, ο βαστάζος μας έφυγε και πάλι διαμέσου της μικρής βεράντας της σκάλας υπηρεσίας, που βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο και ενώνει τα δύο και μοναδικά διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου αυτής της μικρής πολυκατοικίας , πήγε στο διαμέρισμα της μητέρας του να της κάνει παρέα !

Έκατσε λίγο στο υπνοδωμάτιο της μητέρας του και χάζευε για λίγο την τηλεόραση.

Μετά από περίπου μισή ώρα, ανοίγει η πόρτα του υπνοδωματίου και μπαίνει φανερά εκνευρισμένη η γυναίκα του.

Μπορείς να έρθεις παρακαλώ έξω να μιλήσουμε ;”

Σηκώνεται ο βαστάζος μας, βγαίνει έξω και στην κουζίνα του διαμερίσματος της πεθεράς της, η σύζυγος του θυμωμένη του λέει

Μα καλά !! Δεν ντρέπεσαι πενήντα ετών άντρας να μου φας το γλυκό ! Μα καλά ! Μωρό είσαι ;”

Παρακαλώ ; ” απάντησε ο βαστάζος μας “για ποιο γλυκό μιλάς ;”
΄Έλα τώρα, μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ! Για το cheesecake μιλάω, αυτό που μου το έφαγες !!!”

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι μου λες ! Όταν έφυγα από την κουζίνα μας ήρθα εδώ στης μάνας το δωμάτιο να χαζέψω το Masterchef που δεν θέλεις καν να το ακούς στη δική μας τηλεόραση ! Δεν έχω σηκωθεί καθόλου από εκείνη την ώρα !”

Κόψε τώρα τα ψέμματα !!” απάντησε φανερά εκνευρισμένη η σύζυγος του “ και τότε ποιος πήρε το κουτί από το ψυγείο ; Φτερά έβγαλε και πέταξε ;”

Ιδέα δεν έχω τι μου λες ! Εγώ δεν σηκώθηκα ούτε ένα λεπτό από την πολυθρόνα !”

Σε παρακαλώ πολύ, μην πας να με παλαβώσεις ! Παραδέξου το ότι το λιμπίστηκες και όταν πήγα για λίγο προς τα μέσα το έφαγες !”

Σε βεβαιώνω καλή μου ! Δεν το ακούμπησα ! Να πήγαινε ψάξε στα σκουπίδια, και από, εδώ στης μάνας, και στα δικά μας, δεν θα βρεις το κουτί !”

Για αυτό είμαι απόλυτα σίγουρη ! Δεν είσαι δα κάνας βλάκας ! Κάπου το έχεις παραχώσει να το πάρεις αύριο πρωί πρωί που θα πας να ψάλλεις να το πετάξεις έξω στον κάδο !”

Ματάκια μου σε βεβαιώνω ! Δεν το έχω ακουμπήσει ! Δεν έχω ιδέα ”

Κοίταξε μην πας να με τρελάνεις ! Παραδέξου το ! Το λαχταρούσα και το έφαγα ! Αλλά πες το ! Το κατανοώ ! Είσαι άρρωστος με το φαΐ ! Βουλιμικός έχεις καταντήσει τους τελευταίους μήνες !”

Στο ξαναλέω ! Δεν το ακούμπησα ! Ξέρεις ότι δεν ορκίζομαι ! Αλλά σε βεβαιώνω στο λόγο της τιμής μου, ότι δεν το ακούμπησα”

Και αν δεν το πήρες εσύ που εξαφανίστηκε κοτζάμ κουτί ; Άνοιξε η γη και το κατάπιε ; Άκου ... λυπήσου με είμαι κουρασμένη ! Θα κάνω άνω κάτω και τα δύο σπίτια ! Δεν θα πέσουμε για ύπνο αν δεν βρω, που το έχεις καταχωνιάσει ! Θα ανοίξω και τις ντουλάπες της μάνας ! Να δεις εκεί το έκρυψες !”

Νευρικά γέλια έπιασαν τότε τον βαστάζο μας ! Κάτι που περισσότερο εξαγρίωσε την σύζυγο του ! Καυγάς μεγάλος διαφαινόταν προ θύρας, μέχρι που ο βαστάζος μας της απάντησε ήρεμα !

Δεν γελάω με σένα καρδιά μου ! Με τον ταγκαλάκη γελάω, που βραδιάτικα κάνει παιγνιδάκια ! Προβλέψιμος είναι ! Μην του δίνεις σημασία !”

Δηλαδή θέλεις τώρα να μου πεις ότι ο διάβολος δουλειά δεν είχε και άνοιξε το ψυγείο μας και πήρε το κουτί από μέσα ! Για τρελούς ψάχνεις άνθρωπε μου ; Σε παρακαλώ παραδέξου το ! Και πάλι μπορεί να μην το θυμάσαι ! Το παθαίνουν αυτό όσοι έχουν πάθος με το φαγητό η το πιοτό ! Τρώνε ή πίνουν και μετά προσπαθούν να το απωθήσουν αυτό που έκαναν ! Και να πούνε δεν το έκανα εγώ ! Ο διάβολος με έβαλε !!”

Καλή μου ! Σε βεβαιώνω ότι παρόμοια περιστατικά μπορείς να διαβάσεις σε Γεροντικά, σύγχρονα Γεροντικά, να δεν θυμάσαι στο βιβλίο για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, που γράφει ότι μία μέρα που πήγαιναν να φτιάξουν τα Καλογέρια του κάτι στην Καλύβη τους, έχαναν τα εργαλεία τους , μια το σφυρί, μια την τανάλια, και ότι τα έβρισκαν σε άλλο τόπο ! Τα δαιμόνια τους τα έπαιρναν για να τους εμποδίσουν και να τους εκνευρίσουν !”

Δηλαδή θες να μου πεις ότι εδώ μέσα στο σπίτι μας κυκλοφορούν δαιμόνια που ανοίγουν το ψυγείο μου και παίρνουν το κουτί με το cheesecake ! Τώρα για τρελή με πέρασες !”

Μα στο λέω ματάκια μου ! Γίνονται αυτά ! Σε Γέροντες, σε...”

Και διακόπτοντας τον η σύζυγος του φανερά θυμωμένη του λέει

Σε Γέροντες καλά να το δεχθώ ! Εσύ πες μου τις σχέση έχεις ; Θες να μου πεις ότι είσαι σαν Γέροντα , ότι είσαι Άγιος και σε πειράζει ο διάβολος ! Για ξεκαβάλησε σε παρακαλώ !! Μα τόση υπερηφάνεια έχεις πια ! Να πιστεύεις ότι κοτζάμ διάβολος ασχολείται με σένα και πήρε το chessecake !! Για ποιό λόγο ;
Πες μου να καταλάβω....”

Δεν τον βλέπεις τον λόγο ; Μπροστά σου ! Τώρα δα , αυτή την στιγμή ! Για να μας κάνει να μαλώσουμε ! Αυτή δεν είναι η δουλειά του ; Να μας διαβάλλει συνέχεια ; Δεν είπα εγώ ότι κάτι είμαι κι ασχολείται με μένα αποκλειστικά ! Με όλους μας ασχολείται ! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ! Να τώρα θέλει να μας βάλει να τσακωθούμε !”

Και για να το πετύχει αυτό πήρε από το ψυγείο μου το κουτί με το γλυκό ! Βρε που τα πουλάς αυτά ; Να με κοροϊδεύεις τώρα με τέτοιες αρλούμπες αντί να το παραδεχθείς ότι το έφαγες !”

Βλέποντας ο βαστάζος μας ότι η κατάσταση είχε σχεδόν εκτροχιαστεί και ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να της αλλάξει γνώμη, είχε την φώτιση να κάνει ότι είχε διαβάσει για παρόμοιες καταστάσεις σε σύγχρονα Γεροντικά ! Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη κι ας μην είχε την παραμικρή σχέση με ότι έγινε ! Να προσποιηθεί δηλαδή ότι αυτός το έκανε, έτσι για να την ηρεμήσει !

Και σιωπώντας για λίγα δευτερόλεπτα της αποκρίθηκε
Καρδούλα μου ! Συγχώρεσε με ! Έχεις απόλυτο δίκιο ! Εγώ ήμουν που το πήρα και το έφαγα ! Δεν μπορώ πια να με ελέγξω ! Έχω σοβαρό θέμα ! Συγχώρα με που σε ταλαιπώρησα !”

Ε μα το Θεό ! Με έχεις τόση ώρα και με δουλεύεις ψιλό γαζί με δαιμόνια και αηδίες ! Γιατί δεν το παραδεχόσουν να τελειώνουμε;”

Δίκιο έχεις ! Ότι και να πεις , χίλια δίκια έχεις ! Άρρωστος είμαι με το φαΐ , να το έφαγα βιαστικά βιαστικά, τσάκισα το κουτί και το έβαλα στην τσάντα μου με τα βιβλία μου της Ψαλτικής που παίρνω στο Ναό, για να το πετάξω το πρωί στις εξήμισι που θα φύγω !”

Τι να σου πω ; Κοίταγμα θέλεις ! Πρέπει να σε δει ψυχολόγος !Για να μην πω ψυχίατρος !”

Με τα λόγια αυτά, αλλά φανερά πιο ήρεμη, έφυγε από το σπίτι της πεθεράς της και πήγε , πάλι μέσα από την κουζίνα και την μικρή βεράντα, στο δικό τους σπίτι !

Αφού λοιπόν κατάφερε να την ηρεμήσει ο βαστάζος μας, μπήκε ξανά στο υπνοδωμάτιο της γερόντισσας μητέρας του, κι έκατσε στην πολυθρόνα να δει τηλεόραση.

Δεν θα είχαν περάσει ούτε δύο λεπτά και ακούει να τον φωνάζει δυνατά η σύζυγος του.

Τρέχα ! Έλα γρήγορα εδώ !”

Σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το σπίτι τους !

Έλα μαζί μου ! Θα τρελαθώ σήμερα !”

Μα τι έγινε ; Ηρέμησε σε παρακαλώ και πες μου !”
Μπήκα στο μπάνιο μας ! Και το μάτι μου έπεσε πάνω στο πλυντήριο ! Και τι να δω ; Στην μέσα γωνία του πλυντηρίου ήταν το κουτί με το cheesecake !!! Εσύ αποκλείεται να το έβαλες τώρα ! Εκτός και αν το είχες βάλει πριν για να με κάνεις πλάκα ! Σε παρακαλώ πες μου ότι το έκανες εσύ για να μην μου στρίψει”

Αναστενάζοντας ο βαστάζος μας της απάντησε

Στο είπα και στο ξαναλέω. Από την στιγμή που άνοιξα το ψυγείο και σου είπα για το γλυκό, λίγο πριν έρθω εδώ, δεν πάτησα καθόλου στο σπίτι μας !”

Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι κάποια δύναμη, το πήρε από το ράφι του ψυγείου και το έβαλε πάνω στο πλυντήριο ;”

Το καταλαβαίνω ότι σου φαίνεται απίστευτο ! Αλλά για θυμήσου σε παρακαλώ τι είχαμε ακούσει σε εκείνη την ομιλία του μακαριστού πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου ; Ότι δηλαδή ο διάβολος λειτουργεί και μαγαζί ψιλικών ! Δηλαδή τους Αγίους και τους Ασκητές και τους Γέροντες τους ταλαιπωρεί με φοβερές επιθέσεις, επειδή έχουν ανέβει σε ύψη αρετής και αγιότητας ! Εμάς τους αχρείους και αμαρτωλούς μας πειράζει με τα τεχνάσματα αυτά , από το περίπτερο του, από το μαγαζί ψιλικών του ! Δεν είδες σε τι καυγά πήγε να μας μπλέξει ; Και αν δεν μου ερχόταν στο μυαλό η συμβουλή των Γερόντων , δηλαδή να αναλαμβάνουμε την ευθύνη ακόμη και για όσα δεν έχουμε πράξει , ακόμη θα μαλώναμε !”

Τον παππούλη κάλεσε σε παρακαλώ ! Να έρθει σπίτι να κάνει αγιασμό ! Και αύριο το πρωί πάρε το κουτί και πέτα το μακριά ! Δεν το ακουμπάω εγώ αυτό το γλυκό !!”

Όταν την Τετάρτη ήρθε ο Πνευματικός τους για να κάνει αγιασμό, και του διηγήθηκαν αναλυτικά τα γεγονότα τους είπε ότι προφανώς κάποιο δικαίωμα θα είχαν δώσει στον διάβολο για να τους σκαρώσει αυτήν την προσωρινή εξαφάνιση του κουτιού, και τους προέτρεψε να κάτσουν να σκεφτούν καλά μην τυχόν υπάρχει κάτι που δεν το έχουν εξομολογηθεί. Η καθαρή εξομολόγηση είναι αυτή που διαλύει όλες τις μηχανές του εχθρού !

Ασφαλώς και δεν θα τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε την άποψη αυτή του Πνευματικού τους, η οποία και πνευματικότητα αποπνέει και την σοφία των Πατέρων αντικατοπτρίζει, αλλά ας μας επιτραπεί να καταθέσουμε στην αγάπη σας αυτό που κατ ιδίαν είπαμε και στον βαστάζο αδελφό μας , και το οποίο δεν είναι ασφαλώς δική μας άποψη, αλλά βίωμα από πολλούς αδελφούς και Ιερείς που ασχολούνται με το έργο της διάδοσης των Χαιρετισμών !

Δηλαδή ότι ο διάβολος πολύ ενοχλείται βλέποντας τους βαστάζους και τις βαστάζουσες να εργάζονται φιλότιμα στο να διαδοθούν οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, έτσι ώστε όλα τα αδέλφια τους και κατά Χάριν παιδιά της Παναγίας μας να Την χαιρετίζουν με τους Χαιρετισμούς Της, που τόσο υπεραγαπά !

Ασφαλώς και δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε κάποια αξία ή αρετή εμείς οι βαστάζοι ! Ούτε ασφαλώς ισχυριζόμαστε ότι η διακονία μας αυτή είναι κάτι το ιδιαίτερο ! Από το δικό μας μετερίζι προσπαθούμε να αγωνιστούμε, όπως όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί μας από όπου τους έχει τάξει ο Κύριος !

Την ίδια αμαρτωλή φύση όπως όλοι οι άνθρωποι έχουμε , τις ίδιες αμαρτίες κάνουμε όπως όλοι οι αγωνιζόμενοι αδελφοί μας που προσπαθούμε να πορευτούμε στο δρόμο του Χριστού, πέφτουμε συνέχεια , αλλά προσπαθούμε αμέσως μετά την πτώση μας να σηκωθούμε, και λαχταράμε να μάθουν όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί μας την αξία των Χαιρετισμών, έτσι ώστε αφού πάρουν την ευλογία του Πνευματικού τους, να τους εντάξουν στον καθημερινό προσευχητικό τους κύκλο, επαναλαμβάνοντας τους όσες φορές η Παναγία μας τους αξιώσει !
Και φυσικά όπως και όλοι οι Χριστιανοί, δεχόμαστε και εμείς τις επιθέσεις του πονηρού, που προσπαθεί όλους τους Χριστιανούς να τους εκτρέψει από τον δρόμο του Θεού !

Μία από αυτές τις επιθέσεις του πονηρού που δέχθηκε το γνωστό μας ζευγάρι των βαστάζων που προσπαθεί κι αυτό να συμβάλλει στην διάδοση των Χαιρετισμών καταθέσαμε στην αγάπη σας !

Ολοκληρώνουμε την ανάρτηση αυτή για να κατευθυνθούμε και εμείς στο Ναό για τον Εσπερινό της Συγχώρησης !

Θέτουμε σε όλες κι όλους εσάς το ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ !

Ζητάμε ειλικρινή συγνώμη αν σε κάτι με τις αναρτήσεις μας ή με την συμπεριφορά μας – για όσους προσωπικά μας γνωρίζουν – σας πικράναμε, σας στεναχωρήσαμε ή σας προβληματίσαμε !

Ευχόμεθα καλό στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής !

Ευχόμεθα καλή δύναμη στο Ιερό Τριήμερο !

Συν Θεώ μετά την Προηγιασμένη της ερχόμενης Τετάρτης θα ανεβάσουμε και άλλες αναρτήσεις !!

Εύχεσθε πατέρες κι αδελφοί !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.