ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΕΥΓΕΝΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ !!

Κάθε φορά που δεν έχουμε στο email μας κάποιο θαυμαστό γεγονός που σχετίζεται με τους Χαιρετσμούς της Δέσποινας μας, κάποιο θαύμα που  αυτά που μας στέλνετε εσείς οι ευσεβείς αναγνώστες του Ιστολογίου για να δημοσιεύσουμε, έρχεται ως απο μηχανής Θεός ο αγαπητός μας πατέρας Δημήτριος Αθανασίου να μας στείλει κάποιο νέο θαύμα των Χαιρετισμών που υπέπεσε στην αντίληψη του και έχει δημοσιοποιηθεί !

Έτσι πριν μία περίπου εβδομάδα είχε την καλοσύνη να μας στείλει ένα άρθρο για έναν θεοτοκόφιλο Ιερομόναχο τον πατέρα Ευγένιο το οποίο και θα παραθέσουμε στην αγάπη σας, και για το οποίο για μία ακόμη φορά του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας !!

Λόγω του δικού μας φόρτου εργασίας όταν το ελάβαμε δεν το είχαμε διαβάσει ενδελεχώς !

Σήμερα το πρωί διαβάζοντας το άρθρο αυτό, που ουσιαστικά αποτελεί το συναξάρι ενός σύγχρονου Οσίου,  βιώσαμε ένα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών !

Ένα τόσο μεγάλο θαύμα , όσο μόνη η Παναγία μας μπορεί να χαρίζει στα παιδιά Της !!

Συγκλονισμένοι το παραθέσαμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ με όλες τις εκφάνσεις του σε έναν πολύ αγαπητό μας Ιερέα ζητώντας την συμβουλή του αν θα έπρεπε να κοινολογηθεί τώρα και να περιληφθεί και αυτό στο βιβλίο με τα "Σύγχρονα θαύματα των Χαιρετισμών" που ετοιμάζεται !

Η σοφή του γνώμη ήταν 

Κράτα για τον εαυτό σου το θαύμα αυτό των Χαιρετισμών τώρα και μη το δημοσιοποιείς γιατί πιθανόν να παρεξηγηθείς
 
Ζήσε το θαύμα "εν τω ταμείω της καρδίας σου" και δόξαζε τον Σαρκωθέντα Λόγον και την Αειπάρθενο Μητέρα του για το δώρο αυτό.
 
Υπακούοντας στον άκρως θεοτοκόφιλο και φωτισμένο Ιερέα δεν θα κοινολογήσουμε τίποτα από όσα βιώσαμε !
 
Το καταθέτουμε έστω και σαν αναφορά θαύματος στην αγάπη σας για την δόξα του Θεού μας και την τιμή της Παναγίας μας βεβαιώνοντας σας σεβαστοι μας πατέρες και αδελφοί ότι ΔΕΝ μπορεί να συλλάβει το μυαλό μας την Χάρη των Χαιρετισμων της Μάνας και Κυράς μας !!
 
Το καταθέτουμε για να σας βεβαιώσουμε ότι όσο ανάξιοι και αμαρτωλοί και αν είμαστε , και ότι όσο και αν κλονιζόμαστε ενίοτε ΟΛΟΙ μας από λογισμούς ραθυμίας, ακηδίας και ολιγοπιστίας, που ο πονηρός εμβάλλει στην καρδιά μας, επειδή πραγματικά σας το λέω αδελφοί μου φρίττει και τρέμει ακούγοντας τα κατά Χάριν παιδιά Της να υμνούν την Μητέρα του Θεού και κατά Χάριν Μητέρα τους, να μην σταματάμε ΠΟΤΕ το ευλογημένο έργο της απαγγελίας ΚΑΙ διάδοσης των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, όντες βέβαιοι ότι όταν Εκείνη το θελήσει θα βρεί τρόπους να μας αποκαλύψει τα θαυμάσια Της και να μας στερεώσε, όπως σήμερα αξίωσε την ουτιδανότητα και αμαρτωλότητα μας !!
 
Σας υποσχόμαστε ότι όποτε θελήσει Εκείνη θα σας κοινολογήσουμε ΚΑΙ αυτό το εντελώς προσωπικό θαύμα που σήμερα μας αξίωσε !!
 
Μετά από την επιβεβλημένη αυτή προσωπική παρένθεση παραθέτουμε το άρθρο για έναν - κατά την ταπεινή μας ΑΛΛΑ τεκμηριωμένη άποψη - σύγχρονο Όσιο της Ορθοδοξίας μας, τον μακαριστό Ιερομόναχο Ευγένιο Διονυσιάτη !
 
Με κτυπητά και υπογραμμισμένα γράμματα επισημαίνουμε τα τμήματα που αναφέρονται στους Χαιρετισμους της Παναγίας μας !!
 
Θαυμάστε και εσείς αδελφοί μου τα μεγαλεία των Χαιρετισμών που αξιώθηκε ο Αγιος αυτός συγχρονος Γέροντας, ο Ιερομόναχος Ευγένιος !
 
Ας αποτελέσει Σηματωρό και Κήρυκα για ΟΛΟΥΣ μας !
 
Ας μιμηθούμε έστω και κατ ελάχιστον την άσκηση του με την αδιάπτωτη απαγγελία των Χαιρετισμών, μία άσκηση που κατά την απερινόητη Πρόνοια του Θεού μας φρόντισε ζώντας στον Πειραιά πριν 85 χρόνια να την εμφυσήσει σε αγνές και άδολες ψυχές που ακολουθησαν τα χνάρια του !!
 
Αυτών των αγίων ψυχών ανάξιως βαδίζουμε την τρίβο !
 
Είθε δι ευχών τους να μιμηθούμε κατ ελάχιστον την θεοτοκοφιλία, την αγωνιστικότητα και τον ζήλο τους , τόσο στην απαγγελία όσο και στη διάδοση των Χαιρετισμων !
 
Αμήν ! Γένοιτο !
 
(1875 - 10 Δεκεμβρίου 1961) 


Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Παντελεήμονος Λημώνης γεννήθηκε στη Χότσιστα Κορυτσάς της Β. Ηπείρου το 1875. 
Διετέλεσε δάσκα λος και ήταν γνώστης άριστος της βυζαντινής μουσικής. Όταν κάποτε οι Τούρκοι θέλησαν να κάψουν ένα ελληνικό σχολείο, αποσόβησε την καταστροφή με την προσευχή του, λέγοντας τους Χαιρετισμούς της Πα ναγίας. 
 Προσήλθε με ιερό πόθο στη μονή Διονυσίου κι εκάρη μοναχός το 1909. Ως μοναχός διακρίθηκε για την υπακοή του και τη μοναχική του ακρίβεια. Είχε κόψει τελείως το θέλημά του. Συνήθιζε να λέει: «Ο υποτακτικός ουδέν έχει εν τω κόσμω τούτω, ει μη μόνον τον Χριστόν». Έφθασε από την πράξη στη θεωρία. Μετά μία εικοσαετία σκληρών αγώνων στο αυστηρό κοινόβιο του Διονυσίου, όπου έλαβε την κουρά και την ιεροσύνη, έκανε μία τριακονταετία στον Πειραιά, συνεχίζοντας τους αγώνες του και βοηθώντας τους εκεί χριστιανούς.
Ήταν δάσκαλος στην πατρίδα του Βόρειο Ήπειρο. Η μεγάλη του ασκητικότητα, η θυσιαστική αγάπη και η γλυκύτητα του χαρακτήρα του τον έκαναν στοργικό Πνευματικό πατέρα πολλών πιστών.

Αφιλοχρήματος και ακτήμων υπερβολικά, ζούσε πάντα ως φιλοξενούμενος. Ποτέ δεν απέκτησε δική του στέγη. Κοιμόταν ελάχιστα, τον χειμώνα δεν άναβε φωτιά, προσευχόταν θερμά, σιωπούσε ηθελημένα. Όσα χρήματα του έδιναν τα μοίραζε ελεημοσύνη. Συχνά αγρυπνούσε. Διαβάζοντας τους εξορκισμούς έφευγαν τα δαιμόνια, για τη μεγάλη του καθαρότητα και ταπείνωση. Μεγάλη του χαρά οι καθημερινές θείες Λειτουργίες σε εξωκκλήσια ταπεινά. Τον έβλεπαν τα καθαρά μάτια να μην πατά στη γη. Συχνό γεύμα του τα πρόσφορα της προσκομιδής. Το αυστηρό ασκητικό του πρόγραμμα δεν το άφησε μέχρι του τέλους του. Μέσα από τα παλιόρασά του φορούσε βαριά σίδερα, που του είχαν φάει τις σάρκες. Κοιμόταν σε χαμηλό κάθισμα και γι’ αυτό είχε καμπουριάσει. Από τις πορείες και τις μακρές ορθοστασίες είχαν αρχίσει να σαπίζουν τα πόδια του, μα δεν μύριζαν ποτέ άσχημα. Οι φίλοι του τού συνιστούσαν την επίσκεψη σε ιατρούς. Με τη γλυκύτητα που πάντα τον διέκρινε, τους απαντούσε: «Μετά της Άγιας Άννης θα πάω…».
Αγαπούσε υπέρμετρα την Παναγία και την αγία μητέρα της, τη «μάμμη» όλων των Αγιο ρειτών. Τους Χαιρετισμούς της έλεγε πολλές φορές την ημέρα

Δεν είναι δίχως σημασία που ο θάνατός του ήλθε στο δειλινό της εορτής της Αγίας Άννης. Το πρωί είχε τελέσει την τελευταία θεία Λειτουργία του. Εξήλθε του ιερού βήμα τος μετά δακρύων και χαράς.  
Στο πρόσωπό του έβλεπες όλη τη μακάρια ανάπαυση των πολλών κόπων του. Στα χείλη του ίσα που άκουγες τα τελευταία «Χαίρε» των ασίγαστων Χαιρετισμών προς την Αειπάρθενο Θεοτόκο. 

 Πράγματι, η μητέρα της μητέρας του Παναγία, τον παρέλαβε με τις πρεσβείες της κοντά της. Εκεί που από μικρός προσδοκούσε να κατευθυνθεί και να τερματίσει, ο έτοιμος από καιρό. Καθήμενος στο σκαμνί του και βαστώντας το κομποσχοίνι του τελείωσε τον βίο του οσιακά. Όταν τον σαβάνωσαν οι ιερείς, είδαν τα πληγωμένα πόδια του γεμάτα σκουλήκια και θαύμασαν. Από τον τάφο του έβλεπαν να βγαίνει φως.
Κατά τον Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη: «Ευλαβέστατος και άκρως ζηλωτής των πατρίων, μελετηρός εις άκρον, παρά το προβεβηκός της ηλικίας του ελειτούργει καθημερινώς και επ’ εσχάτων ως εκ του γήρα τος και της ποδαλγίας, καθήμενος επί σκίμποδος προ της αγίας Τραπέζης, διεκρίνετο διά τον θερμουργόν ζήλον του και τον ανιδιοτελή αγώνα του υπέρ της Ορθοδοξίας μας, ως και την κατ’ ιδίαν αγιωτάτην ζωήν του …». Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 10.12.1961.
πηγη  –ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
– Βιβλιογραφία
Μοναχολόγιον Ιεράς Μονής Διονυσίου. Γαβριήλ Διονυσιάτου αρχιμ., Ευγένιος Ιερομόνα χος Διονυσιάτης, Αγιορειτική Βιβλιοθήκη 305-306/1962, σσ. 58-59. Χρυσάνθου Αγιαννανίτου ιερομ., Παπα-Ευγένιος ο Διονυσιάτης, Η Αγία Σκέπη 118/1986, σσ. 99-103.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Β΄1956-1983 , 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.