ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ !!


Πόσες φορές αδελφοί μου δεν έχετε διαβάσει σε αναρτήσεις του Ιστολογίου των Χαιρετισμών για περιπτώσεις κληρικών και λαικών που έχουν υιοθετήσει την ευλογημένη συνήθεια να απαγγέλουν τους Χαιρετισμούς όχι μόνο μία φορά, όπως προτρέπει και επειθυμεί η Παναγία μας, αλλά πολλές φορές, όσες αξιώνεται ο καθένας από την Δέσποινα μας !!
Και λέμε όσες κανείς αξιώνεται επειδή ας μην θεωρήσει κανείς ότι είναι δικό του "ασκητικό" κατόρθωμα να λέει καθημερινά - μία ή περισσότερες φορές - τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας !!
Ως άνθρωποι το μόνο μας "κατόρθωμα" είναι να κάνουμε αμαρτίες !
Το να απαγγέλει όμως κανείς τους Χαιρετισμούς αυτό είναι δώρο της Παναγιάς μας, που το δίνει σε όποιαν κι όποιον Της το ζητήσει !
Αρκεί να δει την αδύναμη θέληση μας να ξεκινήσουμε αυτό το ευλογημένο έργο της καθημερινής τους ανάγνωσης και η Ίδια θα δυναμώσει την θέληση μας, η Ίδια αν θελήσει θα μας τους "χαρίσει" - δηλαδή θα μας αξιώσει να τους λέμε απ' έξω - και πάλι η Ίδια θα μας δυναμώσει να τους απαγγέλουμε συνέχεια είτε περπατάμε στο δρόμο ,είτε πηγαίνουμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε μαγειρεύουμε ή κάνουμε δουλειές στο σπίτι, είτε - στην ακραία περίπτωση - ακόμη και όταν κοιμόμαστε , όπως θυμάστε από προηγού,ενη μας ανάρτηση που αναφερόταν στον άκρως θεοτοκόφιλο και ακραιφνή λάτρη των Χαιρετισμών, τον λόγιο μακαριστό Γέροντα Ιωακείμ Σπετσιέρη !!
Και με την Χάρη του Αγίου Θεού ακόμη και στις ημέρες μας υπάρχουν Γέροντες που βαδίζουν αυτήν την τρίβο, όπως ο μακαριστός Γέροντας Γαβριήλ της Προβάτας, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω πριν δύομιση μίλις χρόνια !
Από το ιστολόγιο "Κρυφό Σχολειό" αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο εφιστώντας την προσοχή σας στην παραίνεση του να διαβάζονται οι Χαιρετισμοί της Δέσποινας μας από τους εγγάμους και κυρίως τα νεαρά παιδιά, ώστε να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις !
Και φυσικά εφιστώντας την προσοχή σας στο σχεδόν αδιάλειπτο της απαγγελίας των Χαιρετισμών από τον Γέροντα και την συνοδεία του, σε εναλλαγή με την μονολόγιστη ευχή του Ιησού !!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον εξαιρετικά αγαπητό και πολυσέβαστό μας πατέρα Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Αθανασίου, τον γνωστό συγγραφέα και άκρως θεοτοκόφιλο και από χρόνια πιστό φίλο του Ιστολογίου των Χαιρετισμών, ο οποίος μας έστειλε και αυτό το θέμα καθώς και ένα ακόμη συγκονιστικό θαύμα των Χαιρετισμών που συνέβη 1701, το οποίο και θα δημοσιεύσουμε στην επόμενη μας ανάρτηση !!Η Θεοτοκοφιλία του μακαριστού Αγιορείτου Γέροντος Γαβριήλ της Προβάτας
Ο γέρων Γαβριήλ, κατά κόσμον Δημήτριος Σβολίμης, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1926, χωριό του Ανοιξιάτικο Αιτωλοακαρνανίας,.
Το 1957, έπειτα από φανέρωση της Παναγίας μας σε όνειρό του, αναχώρησε για το Άγιον Όρος, όπου κατέληξε στο Ιερό Κελλίο του Αγίου Γεωργίου, στην ησυχαστική περιοχή της Προβάτας. 
 Εκεί ήδη εγκαταβιούσαν ο Γερο-Γαβριήλ, ο Γερο-Ιωάσαφ και ο παπα-Γεώργιος. Αργότερα προσήλθαν και ο πατήρ Ευθύμιος, ο πατήρ Καλλίνικος (έτι ζων), ο πατήρ Βαρθολομαίος, και αργότερα άλλοι νεώτεροι.
Η βαθειά πίστις του Γέροντα.
Η μεγάλη του ευλάβεια, ιδιαιτέρως προς το τιμιώτατο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ήταν έκδηλη. «Η Πλατυτέρα των Ουρανών», συνήθιζε να την αποκαλή. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη παράκλησι (παρηγοριά). Και εμείς ιδιαιτέρως οι μοναχοί έχουμε την μεγαλύτερη παράκλησι, που μας έπισκέπτεται και μας επισκιάζει η Χάρη της».
 Οτιδήποτε του συνέβαινε έλεγε: «Όπως θέλει η Παναγία». 
Ευκαιρίας δοθείσης, έψαλε με την καρδιά του τροπάριά της· «Την Τιμιωτέραν...», «Τη Υπερμάχω...», «Την Ωραιότητα». 
Μάλιστα δε οι «Χαιρετισμοί» της δεν έλειπαν από το στόμα του. Όποτε μετέβαιναν σε εργασίες η μετεκινούντο για προσκύνημα η αγρυπνίες σε άλλα Κελλιά, ήταν συνήθως ο πρώτος που παρεκίνει τους υπολοίπους να αρχίσουν τους «Χαιρετισμούς», ώστε να προσεύχωνται και να μη αργολογούν.
Συνήθιζε να συμβουλεύει τους εγγάμους προσκυνητές να μαθαίνουν τους «Χαιρετισμούς» στα τέκνα τους, ώστε αυτά να έχουν την άνωθεν βοήθεια και τον θείο φωτισμό, ακόμη και στα σχολικά μαθήματα
Ο γέρων είχε ιδιαιτέρα πνευματική σχέσι με τον συνασκητή του πατέρα Ευθύμιο μοναχό , ο οποίος εκοιμήθη το 1994. Μέχρι τότε, όταν οι δυό τους συνδιακονούσαν στο μαγειρείο, στον κήπο η αλλού, εργάζονταν εν σιωπή και προσευχή (έλεγαν ήρεμα την «ευχή» η τους «Χαιρετισμούς»). 
Αργότερα δε, όταν ανέλαβε ως Γέρων του Κελλιού (μετά την κοίμησι του προηγουμένου Γέροντος, μακαριστού Γεωργίου ιερομονάχου) συνέχισε το ίδιο ησυχαστικό-προσευχητικό τυπικό.
Το 2015, 6 Μαρτίου, έπειτα από ολιγόμηνο χειροτέρευσι της ασθενείας του, ανεπαύθη εν Κυρίω (στο κελλάκι στο οποίο πρωτοτοποθετήθηκε από τον μακαριστό πρώτο γέροντά του), έπειτα από 58 έτη ασκητικών παλαισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.