ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ! Ο ΡΙΨΑΣΠΙΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΩΘΗ !!!!


Ο μισόκαλλος εχθρός της σωτηρίας μας, από τότε που εξώθηκε από τον Παράδεισο, δεν αντέχει να βλέπει τους ανθρώπους να χαριτώνοντα, να αγιάζουν και να καταλαμβάνουν τον Παράδεισο, από τον οποίο αυτός από την μιαρή του υπερηφάνεια εκδιώχθηκε !

Για αυτό και με τα ψέματα του παρέσυρε τους Προπάτορες μας, γι αυτό και πολεμά κάθε άνθρωπο, πολλώ δε μάλλον αυτούς που θα αντικαταστήσουν μετ την Δευτέρα Παρουσία , το τάγμα αυτού και των εκπεσόντων αγγέλων, που τον ακολούθησαν, έπεσαν στη γη κι έγιναν δαίμονες, δηλαδή τους Μοναχούς και τις Μοναχές !!!

Κι αν μάλιστα διαπιστώσει ότι κάποιοι από αυτούς προοδεύουν στα πνευματικά, τότε μηχανεύεται ο τρισκατάρατος κάθε τρόπο για να τους ρίξει σε αμαρτίες, και αν το καταφέρει ακόμη και να τους κάνει να απεκδυθούν το Μοναχικό τους Σχήμα, να εγκαταλείψουν την Μονή της μετανοίας τους, και να επιστρέψουν στον κόσμο.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις θα αναφέρουμε σήμερα ! Η μία σχετικά πρόσφατη, κάποιων δεκαετιών και η δεύτερη σαφώς προγενέστερη μιας και αναφέρεται σε Γεροντικό !

Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60 , από μία τότε ιδιόρρυθμη Ιερά Μονή του Αγίου Όρους, ένας νεαρός μοναχός είχε βγει στον κόσμο για να διαθέσει το εργόχειρο του. Εκεί τα έφερε ο πονηρός, να γνωρίσει μία οικογενειακή του φίλη από την παιδική του ηλικία, να φουντώσει ο έρωτας του για εκείνη, να πετάξει τα ράσα, να την νυμφευθεί και να παραμείνει στον κόσμο !

Απαρηγόρητου ο Ηγούμενος κι οι συμμοναστές του προσπάθησησαν να τον μεταπείσουν ώστε να επιστρέψει στην Μονή του, αλλά αυτός δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα !!

Τόσο πολύ του είχε θολώσει ο διάβολος τον νου, που αυτός ο πρώην μαχητικός Μοναχός, τώρα είχε υποκύψει στις ηδονές του μάταιου αυτού κόσμου !

Ο καιρός πέρασε, απέκτησε με την σύζυγο του παιδί και όλα φαίνεται να κύλαγαν ήρεμα !

Ένα καλοκαιριάτικο πρωινό, που είχε πάει μαζί με την οικογένεια του στην παραλία, είδε τον μικρό του γιό που έπαιζε με τα παιγνίδια του στην άμμο, να τον κοιτάει επίμονα !!

Όταν πλησίασε το παιδί του, ο μικρός με γουρλωμένα τα μάτια του είπε !!

Μπαμπά, μπαμπά θα μου δώσεις και μένα να φορέσω αυτό το κόκκινο Σταυρό με τα σχέδια και τα γράμματα ;;;”

Ποιό Σταυρό παιδί μου;”,ρώτησε γεμάτος απορία ο πατέρας !!

Να αυτόν που έχεις στο στήθος σου και φτάνει μέχρι κάτω στη μέση σου, με τα σχέδια, με τη σκάλα και το μυτερο κοντάρι και τα πολλά γράμματα !!”

Ενεός ο πατέρας κατάλαβε αμέσως ότι ο μικρός εννοούσε το μοναχικό σχήμα που είχε λάβει στην κουρά του, και του οποίου προφανώς το κεντημένο με κόκκινη κλωστή πάνω στο μαύρο ύφασμα Σχήμα ήταν απλά μία υλική προτύπωση, μιας και το πραγματικό Σχήμα είναι άυλο κι ανεξίτηλο, όπως τα αγνά ματάκια και τα λόγια του μικρού παιδιού κατέδειξαν !!

Συγκλονισμένος ο πρώην μοναχός δρομολόγησε γρήγορα τις κοσμικές του υποχρεώσεις, χαιρέτισε την γυναίκα και το παιδί του, και επέστρεψε στη Μονή της μετανοίας του, όπου καθώς όλοι μαρτυρούν υπήρξε υπόδειγμα εν μετανοία μοναχού, και μάλιστα όπως λένε συμμοναστές του, είχε οσιακό τέλος, γεγονός που μαρτυρεί, ότι Κύριος ο Θεός δέχθηκε την βαθιά του μετάνοια και τον συγχώρεσε !!

Το δεύτερο περιστατικό που θα παραθέσουμε στην αγάπη σας και το οποίο με την Χάρη του Θεού εντοπίσαμε στο βιβλίο που έγραψε για τον Ακάθιστο Ύμνο ο Σεβασμιώτατος τιτουλάριος Μητροπολίτης Βελέστινου κ.κ Δαμασκηνός, έχει να κάνει με μία παρόμοια περίσταση μοναχού που εγκατέλειψε την Μονή της μετανοίας του, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να μετανοήσει !!!

Παραφράζοντας ελαφρώς την διήγηση αυτή του Γεροντικού, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε στο παραμικρό την ουσία της, την παραθέτουμε στην αγάπη σας !!

Ήταν λοιπόν κάποτε ένας μοναχός που από τις μεθοδείες του πονηρού εγκατέλειψε το Μοναστήρι του και μετέβη στον κόσμο !

Εκεί επεδόθη σε κάθε λογής αμαρτία, έχοντας αθετήσει παντελώς τις τρεις φρικτές υποσχέσεις που είχε δώσει κατά την κουρά του !!

Τίποτα δεν θύμιζε τον κάποτε ευλαβέστατο μοναχό εκτός από ένα !!

Το ότι από την ημέρα που εγκατέλειψε το Μοναστήρι του, δεν πέρασε ούτε μία νύκτα που να μην διαβάσει το Μικρό Απόδειπνο και να μην απαγγείλει τους Χαιρετισμούς στην Παναγία Μητέρα μας !!

Κι όσο εφάμαρτη κι άν ήταν η βιοτή του, ποτέ δεν είχε παραμελήσει αυτήν την ευλογημένη συνήθεια που είχε από τα νιάτα του, δηλαδή πριν κατακλιθεί να απαγγέλει τους Χαιρετισμούς !!

Όμως ο θάνατος μας ο φυσικός είναι άδηλος, και ποτέ δεν γνωρίζουμε το πότε και υπό ποίες συνθήκες θα μας καλέσει ο Κύριος μας κοντά Του !!

Έτσι ξαφνικά μία μέρα ο πρώην αυτός μοναχός εκοιμήθη !!

Όπως γνωρίζουμε από την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, από την ώρα της κοίμησης μας, Άγγελοι παραλαμβάνουν την ψυχή μας και επί σαράντα ημέρες την περιφέρουν σε κάθε τόπο που βρέθηκε και της θυμίζουν όλα όσα είπε κι έκανε !!

Την τρίτη όμως ημέρα, την έκτη και την ενάτη, ανεβάζουν την ψυχή ενώπιον του Θρόνου του Θεού, για να προσκυνήσει τον Δεσπότη Χριστό, πριν συνεχίσει την περιήγηση της αυτή μέχρι την Τεσσαρακοστή ημέρα, όπου θα ακούσει από το στόμα του Χριστού την δικαία του απόφαση, ώστε να προγευτεί η ψυχή μέχρι την Δευτέρα και Φοβερά Του Παρουσία, είτε τα αγαθά του Παραδείσου, αν καλώς έπραξε στην επίγεια ζωή της κι αν ευαρέστησε με την μετάνοια της τον Κύριο, ή αντίστοιχα να προγευτεί τα δεινά της Κολάσεως, αν συνειδητά τα φαύλα έπραξε χωρίς ποτέ να μετανοήσει !!

Έτσι ακριβώς έγινε και με την ψυχή αυτή του μοναχού !

Όταν οι άγγελοι την ανέβασαν ενώπιον του Θρόνου του Θεού αντικρίζοντας ο Κύριος της δόξης αυτήν την κατάμαυρη και ρερυπωμένη από τις αμαρτίες ψυχή, είπε πάραυτα στους Αγγέλους !!

Απομακρύνατε αμέσως αυτήν την βρώμικη ψυχή και οδηγήστε την στον τόπο των αιωνίων βασάνων !!!”

Προτού όμως προλάβουν οι άγγελοι να εκτελέσουν το πρόσταγμα του Δεσπότη Χριστού, παρενέβη η Υπεραγία Θεοτόκο, η Οποία πάντοτε παρίσταται στα δεξιά του Θρνου του Υιού και Θεού Της, και με περισσή αγάπη αλλά και παρρησία του λέει !!

Υιέ μου και Θεέ μου, ασφαλώς και της αξίζει αυτής της ψυχής η αιώνια κόλαση, αφού αθέτησε τους μοναστικούς όρκους και τις υποσχέσεις που έδωσε ενώπιον Σου, και έζησε όλη την ζωή μέσα στις αμαρτίες, χωρίς ποτέ να εξομολογηθεί, να ζητήσει το έλεος Σου και να μετανοήσει ειλικρινά για όσα έπραξε !!”

Και συνέχισε η Παναγία μας απευθυνόμενη στον Υιό Της

Όμως μην ξεχνάς Υιέ μου, ότι δεν πέρασε ούτε μία νύκτα που να μην απαγγείλει τους Χαιρετισμούς μου, που τόσο αγαπώ !! Για τον λόγο αυτό Σε παρακαλώ ας υπερκεράσει το μέγα Σου έλεος και ή άφατος Σου φιλανθρωπία την δικαιότατη Σου κρίση και δείξε, Υιέ μου γλυκύτατε, και στην ψυχή αυτή την μεγαθυμία Σου !”

Ακούγοντας τα λόγια αυτά ο Κύριος μας έστρεψε με αγάπη το βλέμμα Του εις την πάναγνη Μητέρα Του, και χωρίς να πει λέξη, έσφιξε λίγο την παλάμη Του, όπου νωπό φαινόταν το ίχνος από τα καρφιά , και δύο σταγόνες του Παναγίου και Πανακήρατου αίματος έσταξαν πάνω στην μέχρι τότε κατάμαυρη ψυχή !!

Και αίφνης η ψυχή αυτή έλαμψε σαν τον Ήλιο, αφού αποπλύθηκαν τα μύρια αμαρτήματα της με το Ζωοποιό Αίμα του Λυτρωτή μας !!

Και νέα εντολή εδόθη στους Αγγέλους να την οδηγήσουν στον Παράδεισο, μέχρι της τελικής της κρίσεως, μαζί με το σώμα κατά την Δευτέρα Παρουσία !!

Αδελφοί μου αγαπητοί, μην θαυμάζετε και μην απορείτε και για το θαύμα αυτό των Χαιρετισμών της Δέσποινας μας !!
Εκατοντάδες είναι τα καταγεγραμμένα θαύματα, και προφανώς μύρια τα εις ημάς άγνωστα, που έχει επιτελέσει ο Κύριος μας, δια της Θεοτόκου, χάριν εις την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών Της !

Είναι εξάλλου η ίδια η Δέσποινα μας που επανειλημμένως έχει πει εμφανιζόμενη σε Αγίους της Εκκλησίας μας , δηλαδή ότι όποιος την χαιρετίζει άπαξ της ημέρας με τους Χαιρετισμούς Της, που τόσο αγαά, αυτόν θα τον προστατεύει κάθε ημέρα της ζωής του, και το κυριώτερο θα τον υπερασπιστεί η Ίδια ενώπιον του θρόνου του Υιού και Θεού Της κατά την κρίση του !

Ευχόμαστε δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, της κατά Χάρι μητέρας όλων μας, να αξιωθούμε κι εμείς της αρωγής της εις την παρούσα ζωή και πρωτίστως της υπερασπίσεως Της κατα την ώρα της κρίσεως μας ενώπιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού !

Αμην ! Γένοιτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.