ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ !!!


Πολύ καιρό δεν είχαμε επικοινωνήσει με τις σεβαστές αναγνώστριες και τους σεβαστούς αναγνώστες του Ιστολογίου των Χαιρετισμών !
Παρότι έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας κάποια θαυμαστά περιστατικά που αναφέρονται με την καθημερινή ανάγνωση τους - και τα οποία μας διηγήθηκε ένας ευσεβέστατος Λευίτη από την Αργολίδα ( βαστάζος κι αυτός που όπως όλοι μας που επιμένει να παραμένει ανώνυμος ) καθώς και ένα θαύμα που οι ίδιοι ακούσαμε από ευσεβέστατη γειτόνισσα μας που διακονεί τον κατάκοιτο από άνοια σύζυγο της - δεν θελήσαμε να τα καταγράψουμε με τον λογισμό, ότι θα επαναλάβουμε εαυτούς, λέγοντας πράγματα χιλιοειπωμένα σε αυτό το Ιστολόγιο που ίσως σας κουράσουν, ίσως όμως να σας βάλουν και σε πειρασμό !

Και λέγοντας να σας βάλουν σε πειρασμό εννοούμε το να σας εμπνεύσουν , να σας παροτρύνουν να καταπιαστείτε με την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών για τον εντελώς λάθος λόγο, δηλαδή για την εκπλήρωση απλώς και μόνο υλικών επιδιώξεων ή ιδιοτελών σκοπών !

Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε !! Λαμβάνουμε συχνά email από αδελφές και αδελφούς μας που ίσως και με αφορμή τα καταγεγραμμένα στο Ιστολόγιο αυτό θαύματα, ξεκινούν να διαβάζουν τους Χαιρετισμούς και μία και δύο και τρεις φορές την ημέρα, και ίσως και για κάποιες μέρες κι εβδομάδες, προσδοκώντας στο να βρουν μια θέση εργασίας, ή να επιστρέψει στην οικία ο σύζυγος ή ή σύζυγος που την εγκατέλειψε, ή να έχει αίσια έκβαση μια επιχειρηματική τους δράση ή δικαστική υπόθεση.

Και όντως σε πολλούς από αυτούς με τρόπο θαυμαστό και θέσεις εργασίας βρίσκονται, και η γαλήνη επιστρέφει στην οικία και όλα βαίνουν κατ ευχή ! Όταν όμως ΔΕΝ συμβεί αυτό λαμβάνουμε “παραπονεμένα” email που μας κοινολογούν ότι παρότι καθημερινά απαγγέλλουν τους Χαιρετισμούς δεν εισακούονται. Και μας ρωτούν αν θα έπρεπε να τους πούνε τρεις φορές συνεχόμενα ή να τους διαβάσουν νηστεύοντας 24 φορές σε μία ημέρα, όπως έκανε η καλή μας κυρία Μαρία για τον άνεργο γιο της αδελφικής της φίλης , στην δημοφιλή ανάρτηση αυτού του Ιστολογίου “Διπλο θαύμα των Χαιρετισμών σε άνεργο νέο”

Σε αυτούς απαντούμε ότι καταρχήν ΔΕΝ υπάρχει “συνταγή” επιτυχίας, δηλαδή ότι μπορεί και με μία μόνο ανάγνωση ο Κύριος δια πρεσβειών της Παναγίας Μητέρας Του να εκπληρώσει το αίτημα τους και κυρίως τους επισημαίνουμε ότι προφανώς αυτό που ζητούν από τον Κύριο δια πρεσβειών της Παναγίας την συγκεκριμένη στιγμή αν τους το χαρίσει δεν θα αποβεί σε συμφέρον της ψυχής τους , ότι ίσως θέλει Κύριος ο Θεός να τους γυμνάσει στην υπομονή και στην επιμονή με το να μην εκπληρώνει άμεσα το αίτημα τους, ότι ίσως κάτι καλύτερο ακόμη έχει κατά νου για τα παιδιά Του !

Σημασία είναι ότι δυστυχώς ΟΛΟΙ μας , πρώτα εμείς και ίσως και οι αναγνώστες μας, ασκούμε το τρισευλογημένο έργο της καθημερινής ανάγνωσης των Χαιρετισμών με τις λάθος βάσεις !!!

Και ας μας επιτρέψετε να εξηγήσουμε τι εννοούμε !!

Πρώτον και βασικό !! Για να ξεκινήσουμε την επαναλαμβανόμενη καθημερινή ανάγνωση των χαιρετισμών οφείλουμε να πάρουμε την ευλογία του Πνευματικού μας !! Να τον ρωτήσουμε.... Γέροντα , κάπου διάβασα ότι Άγιοι της Εκκλησίας μας και Γέροντες και Γερόντισσες έλεγαν καθημερινά πολλές φορές τους Χαιρετισμούς !! Έχω την ευλογία σας να προσπαθήσω ??? Το έχουμε ξαναγράψει και το λέμε !! ΤΙΠΟΤΑ δεν θα κάνουμε στα πνευματικά χωρίς την κάλυψη του Πνευματικού διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και αφού ευδοκιμήσουμε φαινομενικά στο έργο αυτό να μας κλέψει ο πονηρός από τα δεξιά, δηλαδή να ξεκινήσουμε και να λέμε καθημερινά και πολλές φορές τους Χαιρετισμούς, να αισθανόμαστε την άφατη γλυκύτητα τους και την Χάρη τους και μετά – επειδή ακριβώς δεν έχουμε πάρει ευχή Πνευματικού - να μας βάλει ο διάβολος τον λογισμό ότι τάχα μου , τάχα μου είμαστε ευσεβείς, και αγωνιστές στα πνευματικά ακόμα και άγιοι ! Και να χάσουμε και τον μισθό μας και να πλανηθούμε !!!

Θα μου πείτε αν δεν έχουμε Πνευματικό για να πάρουμε ευλογία τότε να μην τους διαβάζουμε ??? Ασφαλώς και να τους διαβάζετε, μιας και η καθημερινή ανάγνωση τους μετά το Μικρό Απόδειπνο εντάσσεται στον προσευχητικό κύκλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και επομένως δεν κάνετε κάτι για το οποίο η Εκκλησία δεν έχει δώσει την ευλογία της, αλλά προσοχή αν επιχειρήσετε να τους διαβάζετε δύο και τρεις και περισσότερες φορές και δεν έχετε λάβει ευλογία Πνευματικού, τότε ας το κάνετε με ταπεινό φρόνημα - μέχρι να να σας φωτίσει ο Θεός να βρείτε έναν Πνευματικό - και κυρίως να το πράττετε για τους σωστούς λόγους !!

Και λέγοντας για τους σωστούς λόγους εννοούμε , με το να έχουμε σαν πρώτιστο μας σκοπό ΟΧΙ το να μας χαρίσει ο Κύριος δια της Παναγίας Μητέρας Του το τάδε ή το δείνα ΥΛΙΚΟ αγαθό, αλλά το να μας χαρίσει ΜΕΤΑΝΟΙΑ και ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ και την ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ, όπως και ο ίδιος εξάλλου στο Κατα Ματθαίον Άγιον Ευαγγέλιο Του στο Κεφαλαίο ΣΤ, 33 «ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν»

Το έχουμε επισημάνει πάρα μα πάρα πολλές φορές στις προηγούμενες αναρτήσεις μας !! Οι Χαιρετισμοί αποτελούν μία κατεξοχήν ΔΟΞΟΛΟΓΙΚΗ προσευχή !! Δώδεκα Οίκοι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο να καταλήγουν στο εφύμνιο Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε μετά από δώδεκα μονολεκτικά Χαίρε και άλλοι δώδεκα Οίκοι να καταλήγουν με το εφύμνιο Αλληλούια , δηλαδή Αινείτε τον Θεό !! Επομένως από την ίδια την φύση και τη δομή τους οι Χαιρετισμοί ΔΕΝ είναι προσευχή αίτησης και παράκλησης , αλλά προσευχή δοξολογίας και ευχαριστίας !!

Και όπως είπαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας είναι μία προσευχή που αρμόζει στα Παιδιά του Θεού, σε όλες και όλους εμάς που έχουμε βαπτιστεί στο Πανάγιο Όνομα Του και έχουμε λάβει με το Βάπτισμα και το Χρίσμα και με την επίθεση των χειρών του Ιερέα και το Πνεύμα το Άγιο και έχουμε κληθεί στην Αγιότητα, σε όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι όλα όσα έχει ο Ουράνιος Πατέρας Του είναι και δικά μας αρκεί να τηρούμε τις Άγιες Εντολές Του και να δεχόμαστε ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ το Πανάγιο Θέλημα Του για την σωτηρία μας, όπως αυτό εμφαίνεται συχνά και μέσα από οικογενειακά προβλήματα, αντιξοότητες, οικονομικές δυσχέρειες, ασθένειες και ότι άλλο ο Καλός μας Θεός επιτρέψει για την αιώνια σωτηρία μας !!

Αν με τέτοια ευχαριστηριακή διάθεση και τέτοια δοξολογική νοοτροπία - παρά το πλήθος των δοκιμασιών και πειρασμών που ενδεχομένως δοκιμάζουμε - προσεγγίσουμε τους Χαιρετισμούς , τότε θα αντιληφθούμε την ανυπέρβλητη Χάρη και αξία τους, και τότε και θα αξιωθούμε και των θαυμάτων τους, όχι ασφαλώς ως αντιμισθία των κόπων μας αλλά ως έκφραση Αγάπης του Κυρίου και Θεού μας στα παιδιά και αδέλφια Του, που παρόλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα τους επιμένουν να Χαιρετίζουν την Παναγία Μητέρα Του και κατά Χάρη και Μητέρα μας, και συνάμα και να Τον δοξολογούν !!!

Αν πάμε να τους ευτελίσουμε σε ένα μέσο για την επιδίωξη των όποιων υλικών μας επιδιώξεων, τότε φρονώ ότι έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας !!

Σε 4 μέρες ξεκινάει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και κάθε απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία με τον Μικρό και Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, να παρακαλούμε την Παναγία Μητέρα μας, την Δέσποινα μας και Κυρά των Αγγέλων για οποιοδήποτε αίτημα μας !

Ας μην παραλείψουμε όμως μαζί με την αίτηση και την παράκληση των Παρακλητικών Κανόνων, να εντάξουμε την ευχαριστία και τη δοξολογία μας για όσα θαυμαστά έχει επιδαψιλεύσει μέχρι τώρα στην ζωή μας απαγγέλοντας ΚΑΙ τους Χαιρετισμούς Της !

Και για όσους από εμάς ο πονηρός μας κρατάει μακριά από το πετραχήλι του Πνευματικού και το Μέγιστο Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως να ευχηθούμε η Παναγία Μητέρα μας με την Χάρη των Χαιρετισμών Της να μας αξιώσει αυτό το Δεκαπενταύγουστο να εναποθέσουμε τις όποιες μικρές η μεγάλες αμαρτίες μας δια του Πνευματικού στον Υιό και Θεό Της, να λάβουμε την άφεση τους και να εορτάσουμε μαζί με τους Απόστολους και πάντες τους Αγίους την Μετάσταση Της !!

Αμήν !! Γένοιτο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.