ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΓΙΟ ΤΟΥ ΡΑΝΤΟΝΕΖ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ !!Δευτέρα της Διακαινησιμου σημέρα και το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών xairetismoi.blogspot.gr φιλοξενεί ένα ακόμη θαυμαστό συμβάν που συνδέεται με την καθημερινή απαγγελία των Χαιρετισμών !!
Το 2014 εορτάστηκαν στην Ρωσία τα 700 χρόνια από την γέννηση ενός μεγάλου Αγίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, που γεννήθηκε στις 14 Μαιου του 1314 και κοιμήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1392 !
Δεκάδες τα άρθρα που μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο για τον θαυμαστό βίο του Αγίου. Στον πρώτο τόμο του Νέου Συναξαριστή του Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτη ( εκδόσεις Ινδικτος ) υπάρχει ένα εκτενές λήμμα για τον Άγιο.
Ο Παντελής Β. Πάσχος έγραψε μάλιστα για τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ το βιβλίο “ Ο μεγάλος Άγιος της Ρωσίας ” ( εκδόσεις Ακρίτα , 1993 ) το οποίο σε μεγάλο μέρος του αποτελεί μυθιστορηματική αφήγηση από το Συναξάρι του Αγίου που συνέγραψε ο Παχώμιος ο Σέρβος ο επονομαζόμενος Λογοθέτης.
Από τα παραπάνω βιβλία αντλούμε ένα ακόμη θαύμα των Χαιρετισμών της Παναγίας μας στον Αγιο Σέργιο Ραντονέζ !
Από την νεαρή του ηλικία ο Άγιος Σέργιος είχε την ευλογημένη συνήθεια της συνεχούς απαγγελίας των 24 Οϊκων των Χαιρετισμών της Παναγίας μας !
Αναφέρεται ότι κάθε βράδυ από τότε που ήταν δόκιμος μοναχός και μέχρι το τέλος της ζωής του διάβαζε ολόκληρο τον Ακάθιστο Ύμνο, και καθημερινά όταν ασκούσε τα διάφορα διακονήματα του, δεν σταμάταγε ούτε λεπτό να σιγοψιθυρίζει τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας !
Το βράδυ της Παρασκευής της 20ης Νοεμβρίου του 1388 , παραμονή της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων, και αφού τέλεσαν τον Εσπερινό στo Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος που είχε ιδρύσει το 1337, ο Άγιος Σέργιος αποσύρθηκε στο Κελλί του για να αγρυπνήσει. Μαζί του ήταν και ο υποτακτικός του Μιχαίος, που κι αυτός αργότερα ανακηρύχθηκε Όσιος !
Ο Αγιος Σέργιος ξεκίνησε να απαγγέλει τον Ακάθιστο Ύμνο με τους Χαιρετισμούς και αφού τελείωσε πλησίασε τον υποτακτικό του Μιχαίο και του είπε να ετοιμαστεί επειδή έλαβε την πληροφορία, ότι θα είχαν την επίσκεψη της Υπεραγίας Θεοτόκου !
Και πραγματικά μέσα σε νεφέλη φωτός λαμπρότερη του Ήλιου εμφανίστηκε η Παναγία μαζί με τους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη !
Ο Άγιος Σέργιος με τον υποτακτικό του αδυνατώντας να αντικρίσουν το φοβερό αυτό όραμα είχαν πέσει στα γόνατα και το πρόσωπο τους ακουμπούσε το έδαφος !
Τότε η Θεοτόκος πλησίασε τον Άγιο Σέργιο, και του είπε “Χαίρε και σε εσένα , εκλεκτέ μου !!! Ήρθα να σε επισκεφθώ ! Οι προσευχές σου για την Λαύρα σου και τους μοναχούς σου εισακούσθηκαν ! Το μοναστήρι σου θα ευημερεί όχι μόνο κατα την διάρκεια του επίγειου βίου σου, αλλά και αφού αναχωρήσεις για τον Θεό ! Από την στιγμή αυτή θα έχω την Λαύρα σου υπό την προστασία μου και δεν θα της λείψει ποτέ κανένα υλικό αγαθό !!”
Και με τα λόγια αυτά η Θεοτόκος εξαφανίστηκε !
Τότε ο Άγιος Σέργιος κάλεσε και άλλους δύο μαθητές του τον Ισαακ και Σίμωνα και τους ανέφερε την εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου !
Μάλιστα μετά από την 5η Ιουλιου 1422 που το άγιο λείψανο του αποκαλύφθηκε, τοποθετήθηκε στον τάφο του μία Εικόνα με την Εμφάνιση της Θεοτόκου, που τιμάται από τους πιστούς !!
Διαβάζοντας την θαυμαστή αυτή εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον μεγάλο αυτό Άγιο, και μεγάλο εργάτη των Χαιρετισμών, το μυαλό μας πήγε στην υπόσχεση που έδωσε η Παναγία μας πρώτα στον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη, αλλά και μετέπειτα σε δεκάδες Οσίους και απλούς λαικούς !
Δηλαδή ότι όποιος Την χαιρετίζει καθημερινά με τους Χαιρετισμούς Της, αυτός θα είναι υπό την προστασία Της και στην ζωή αυτή και μάλιστα ότι θα τον υπερασπιστεί και ενώπιον του θρόνου του Υιού Της !!
Και βλέπουμε στο Συναξάριο του Αγίου Σεργίου την πραγμάτωση αυτής της υπόσχεσης Της, μιας και έθεσε την Λαύρα της Αγίας τριάδας, που ο Άγιος Σέργιος Ράντονεζ ίδρυσε υπό την προστασία Της !
Βλέπουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά ότι δεν οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας έχουν μία ιδιαίτερη χάρη και επαδαψιλεύουν σε αυτόν που επιμένει στην καθημερινή τους ανάγνωση ουράνιες ευλογίες !
Αύριο Τρίτη της Διακαιησιμου θα αναρτηθεί στο Ιστολογιο των Χαιρετισμων xairetismoi.blogspot.gr ένα ακόμη άρθρο για έναν Άγιο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος κοιμήθηκε προ ολίγων ετών, και ακριβώς όπως ο Άγιος Σέργιος Ραντονέζ έλεγε κάποιες ημέρες δεκάδες φορές τους Χαιρετισμούς της Παναγίας , και είχε και αυτός λάβει πλούσιες τις ευλογίες της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως θα σας διηγηθούμε αύριο !!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.