ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ !! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ! ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ Κ. ΝΕΟΦΥΤΟΥ !


Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε θεός κελεύει ”
Αυτή λοιπόν η αρχαιοελληνική ρήση που σε απλά ελληνικά σημαίνει , ότι άλλα μπορεί να είναι τα σχέδια των ανθρώπων, και διαφορετικές να είναι οι προσταγές του Θεού, έχει για την σημερινή μας ανάρτηση ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα για διττό λόγο !
Ο πρώτος αφορά τους διαχειριστές του Ιστολογίου των Χαιρετισμών xairetismoi.blogspot.gr , που υπολόγιζαν για την τελευταία αυτή εβδομάδα των Χαιρετισμών να σας παρουσιάσουν σε τρεις διαφορετικές αναρτήσεις πρώτα έναν νεοφανή Οσιομάρτυρα που καθημερινά απήγγειλε πολλές φορές τους Χαιρετισμούς, έναν προσφάτως κοιμηθέντα Αγιορείτη Προηγούμενο που από μικρό παιδί έλεγε κάθε μέρα τους Χαιρετισμούς, ως λαϊκός εργαζόμενος συνέχιζε και τους έλεγε περισσότερες φορές και ως μοναχός πλέον σχεδόν ακατάπαυστα, τόσο ώστε να αξιωθεί όχι μόνο θαυμάτων αλλά μέχρι και της εμφανίσεως της Θεομήτορος, και τέλος την Παρασκευή του Ακαθιστου Υμνου ενός ακόμη πολύ μεγάλου σύγχρονου θαύματος και συγκεκριμένα της θεραπείας ενός βαστάζου που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Σαρακοστή του 2014 !!
Ε... άλλα λοιπόν προγραμματίζαμε εμείς, άλλα φαίνεται ότι επιθυμεί η Κυρά να βάλουμε στο Ιστολόγιο των Χαιρεισμών Της !
Εχθές το βράδυ κοιτώντας το email του Ιστολογίου xairetismoitheotokou@gmail.com μαζί με τα αναμενόμενα email για την δωρεάν αποστολή τευχιδίων των Χαιρετισμών, ήταν και δύο επιστολές με παρόμοια θεματολογία, που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να επαναλάβουμε κάποιες σκέψεις μας για τους Χαιρετισμούς, και να τις τεκμηριώσουμε με δύο θαυμαστά γεγονότα που διηγήθηκαν ο Άγιος Ιγνάτιος ο Μπριαντσανίνωφ και προσφάτως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, αμφότερα τα οποία άπτονται της προβληματικής που εξέφρασαν στα email τους οι αδελφοί μας !
Στο πρώτο email μία ευσεβής αναγνώστρια του Ιστολογίου μας εξέφρασε την απορία αν θα πρέπει να απαγγέλλονται οι Χαιρετισμοί συγκεκριμένο αριθμό φορών κάθε ημέρα πχ τρεις ή ακόμη και εικοσιτέσσερις ( όπως έκανε η κα Μαρία μας στο διπλό θαύμα με τον άνεργο νέο που αποτελεί μια δημοφιλή ανάρτηση αυτού του Ιστολογίου αλλά και αργότερα η άνεργη μητέρα που αναφέραμε προ διμήνου ) ώστε να δει και η ίδια ένα θαύμα, την επιθυμητή έκβαση σε ένα της προσωπικό πρόβλημα, το οποίο μας ανέφερε.
Επειδή έχουμε ακροθιγώς απαντήσει σε παλαιότερη μας ανάρτηση για το θέμα αυτό θα της απαντάγαμε σήμερα εν συντομία για την άποψη μας !
Μετά όμως από την ανάγνωση ακόμη κάνα δύο email μία ακόμη εν Χριστώ αδελφή μας σε ένα γεμάτο παράπονο γράμμα της αναρωτιόταν ή ίδια, και εμμέσως ρώταγε και εμάς, να της απαντήσουμε, γιατί ενώ επί πολλούς μήνες - παρακινημένη από αυτό εδώ το Ιστολογιο xairetismoi.blogspot.gr – ξεκίνησε να λέει τους Χαιρετισμούς, αρχικά καθημερινά και στη συνέχεια και τρεις, και τέσσερις και περισσότερες φορές και μάλιστα τώρα την Σαρακοστή κάποιες μέρες μέχρι και 24 φορές, γιατί λοιπόν δεν έχει κάνει η Παναγία το θαύμα της, και να της εμφανίσει αυτό που λαχταρά και για το οποίο διακαώς επί χρόνια προσεύχεται !
Διαβάζοντας και το δεύτερο αυτό email μας ήρθε ο λογισμός ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο η σημερινή μας ανάρτηση να μην αφιερωθεί στον νεοφανή Οσιομάρτυρα όπως είχαμε προγραμματίσει αλλά στην απάντηση στα δύο αυτά email !
Εκ προοιμίου να τονίσουμε ότι και εμείς οι διαχειριστές αυτού του Ιστολογίου αλλά και άλλοι βαστάζοι με τους οποίους κουβεντιάζουμε ταλανιζόμασταν και εμείς παλαιότερα – αλλά ακόμη και σήμερα εν μέσω προσωπικών μας πειρασμών και προβλημάτων – γιατί η Κυρά μας δεν αποσοβεί δύστηνες καταστάσεις, γιατί δεν μας εκπληρώνει τα κατά Θεόν – όπως θέλαμε να πιστεύουμε με την παχυλή μας άγνοια – αιτήματα, γιατί δηλαδή επιτρέπει να έρχεται το κακό και ο πόνος στη ζωή μας !
Μάλιστα δεν σας το κρύβουμε ότι είχαμε φθάσει και εμείς αλλά και άλλοι μας αδελφοί που ασκούσαμε την ευλογημένη συνήθεια της καθημερινής απαγγελίας – και μάλιστα πολλές φορές – των Χαιρετισμών, να θεωρήσουμε ότι αιτία των πειρασμών μας είναι οι Χαιρετισμοί, ή ακόμη ότι και η Παναγία μας εμάς δεν μας αγαπά, επειδή – μας υπέβαλλε ο εξ ευωνύμων λογισμός – δεν μας προστατεύει και δεν εκπληρώνει τα αιτήματα μας !
Και ταλανιζόμασταν από την πλάνη μας αυτή, από το σφαλερό μας λογισμό, ο οποίος προφανώς έβρισκε έδαφος την αμαρτωλή φιλαυτία μας, επειδή δεν είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό που όλο και πιο συχνά επισημαίνουμε στην αγάπη σας, ειδικά τώρα που συν Θεώ ολοένα και περισσότεροι αδελφοί μας διαβάζουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς της Κυράς !
Δηλαδή ότι ΔΕΝ πρέπει να προσεγγίζουμε τους τρισευλογημένους Χαιρετισμούς με καιροσκοπική διάθεση, δεν πρέπει να τους διαβάζουμε απαιτώντας από την Παναγία μας να μας κάνει ένα θαύμα, να μας εκπληρώσει αυτό που εμείς θέλουμε !
Τους Χαιρετισμούς τους διαβάζουμε για να χαιρετίζουμε την Μητέρα του Φωτός, για να την ανυμνούμε ως παιδιά Της, για να Της εκφράζουμε την αγάπη μας !
Ασφαλώς όταν προσεγγίζουμε με τέτοια διάθεση τους Χαιρετισμούς σας βεβαιώνουμε από προσωπική μας και πάλι εμπειρία, ότι θα βιώσετε αισθητά την Προστασία της Παναγίας Μητέρας μας, ότι θα βιώσετε θαύματα ! Ίσως όχι αυτά που περιμέναμε εμείς και περιμένετε και εσείς αλλά ακόμη μεγαλύτερα θαύματα ! Θαύματα που δεν αναλίσκονται στα εύθρυπτα υλικά επιφαινόμενα, αλλά θαύματα που τελεσιουργούνται στα άδυτα της ψυχής μας !
Ασφαλώς και όταν κρίνει ο Θεός, ότι αυτό που ζητάμε από την Παναγία Μητέρα Του δια των Χαιρετισμών να μας εκπληρώσει, είναι προς το συμφέρον της αιώνιας ψυχής μας, ασφαλώς και θα το κάνει ! Και μάλιστα άμεσα !
Για αυτό λαμβάνουμε πολλά email με μικρά αλλά και μεγαλύτερα – που τα έχουμε ήδη δημοσιεύσει – θαύματα των Χαιρετισμών, που γίνονται σχεδόν άμεσα !
Όταν όμως αυτό που εμείς κρίνουμε ως αναγκαίο να μας συμβεί, αυτό που με τον λογισμό μας θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε, αν αυτό αντιτίθεται στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία μας, τότε αδελφοί μου, ας μην θλιβόμαστε, ας μην κατακρίνουμε τους Χαιρετισμούς για το ότι δεν έγινε, ας μην κουράζουμε την ψυχή μας !!
Τουναντίον ας εμπιστευτούμε απόλυτα τον Θεό μας και ας συνεχίσουμε την απαγγελία και την ανάγνωση των Χαιρετισμών, σε μία νέα βάση και με μια νέα προοπτική !
Στο να μας οδηγήσουν οι Χαιρετισμοί στη μεταβολή του νου μας, στην μετάνοια και σε έργα αγάπης στον αδελφό μας !
Αυτό είναι το πραγματικά μεγάλο θαύμα που διαπιστώνουμε ότι επιτελούν οι Χαιρετισμοί !
Το να μεταμορφώνουν αδιάφορους, ψυχρούς και συχνά δύσπιστους αδελφούς μας σε ζηλωτές, σε αγωνιστές σε συνειδητούς Χριστιανούς, μέσα από το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως και της χρηστής ζωής τους !
Αυτό είναι και το θαύμα που και εμείς ζητάμε πλέον από την Κυρά μας !
Να μας αξιώσει να θέσουμε αρχή μετάνοιας !
Να μιμηθούμε στη ζέση, στο ζήλο, στο αγωνιστικό φρόνημα αδελφές και αδελφούς μας, που με την Χάρη των Χαιρετισμών έβαλαν πρώτοι αρχή μετανοίας και τώρα γεύονται τους πνευματικούς καρπούς της μετάνοιας και των εν Χριστώ αγώνων τους !
Ας μην επιμένουμε στην Παναγία μας και στον Χριστό μας για άλλα θαύματα !
Ας αφήνουμε την Αγάπη Τους να κρίνει το πότε και πως θα ενεργήσει !
Για να μην κουράσουμε την αγάπη σας θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε τους παραπάνω απλοϊκούς μας συλλογισμούς με δύο διηγήσεις !
Η πρώτη είναι του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιγνατίου του Μπριαντσανίνωφ, Επισκόπου Σταυρουπόλεως ( 1807 -1867 ).
Διηγήθηκε λοιπόν ό Άγιος ότι κάποτε στα ιαματικά λουτρά που είχε πάει για κάποιο πρόβλημα υγείας των αρθρώσεων του, γνώρισε έναν ηλικιωμένο κύριο, ο οποίος τον εντυπωσίασε με την γαλήνη και την πνευματικότητα που εξέπεμπε.
Ο Άγιος Ιγνάτιος τον προσέγγισε και εντυπωσιάστηκε ακούγοντας την ιστορία της ζωής του !
Ήταν κάποτε ένας πλούσιος έμπορος που παντρεύτηκε την κοπέλα που αγάπησε και ζούσαν ευτυχισμένοι !
Το μόνο που τους έλειπε ήταν ένα παιδάκι !
Για αυτό παρακαλούσαν συνεχώς τον Θεό !
Ζούσαν μία ενάρετη ζωή, νήστευαν, εξομολογούνταν, κοινωνούσαν, έκαναν αγαθοεργιες αλλά παρόλη την ενάρετη ζωή τους και τις συνεχείς προσευχές τους δεν αποκτούσαν παιδί !
Ωστόσο δεν απογοητεύονταν αλλά επέμεναν ακόμη περισσότερο !
Επισκέπτονταν Μοναστήρια, συχνά πηγαίνοντας με την άμαξα ή και με τα πόδια όπως οι Προσκυνητές περπατώντας για ημέρες, έκαναν τάματα, αλλά παιδί δεν ερχόταν !
Και επέμεναν ακόμη περισσότερο σε βαθμό εμμονής !
Μέχρι που τελικά η σύζυγος έμεινε έγκυος !
Κατά την διάρκεια όμως του τοκετού μια σοβαρή επιπλοκή κατέληξε να πεθάνει η μητέρα φέρνοντας στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι !
Έτσι η χαρά της γέννησης του παιδιού που και οι δύο τόσο λαχταρούσαν σκιάστηκε από τον θάνατο της πολυαγαπημένης του συζύγου !
Ο έμπορος, ο οποίος έπρεπε να φροντίζει πέρα από την επιχείρηση του και το μωρό, προσέλαβε από το χωρίο τους μια νεαρή φτωχή κοπέλα για να προσέχει το μωρό, όσο αυτός έλειπε στην εργασία του !
Βλέποντας το πόσο η κοπέλα αγάπησε το μωρό και το πόσο καλή ήταν σκέφτηκε να την νυμφευτεί, ώστε και η κοπέλα να έχει μια όμορφη και πλούσια ζωή ως σύζυγος και ι ως υπηρέτρια, αλλά και το παιδί του να μεγαλώσει με μία μητέρα !
Όλα πήγαιναν καλά στη ζωή τους !
Ώσπου μετά από πολλά χρόνια επιστρέφοντας νωρίτερα στο σπίτι του από την εργασία του αντίκρισε ανοίγοντας την πόρτα της κρεβατοκάμαρας του ένα φρικτό θέαμα !
Τον δεκαεπτάχρονο γιό του με την μητριά του πάνω στο νυφικό τους κρεββάτι !
Θολωμένος βγήκε στο προθάλαμο, πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και πριν προλάβουν να αντιδράσουν πυροβόλησε και σκότωσε πάνω στο κρεββάτι της ανομίας και τον γιό του και την δεύτερη σύζυγο του !
Μετά πήγε μόνος του και παραδόθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια και όχι τελικά σε θάνατο !'
Στη φυλακή έκλαυσε πικρά, μετανόησε για την πράξη του, και τελικά κατέληξε την διήγηση του λέγοντας στον Άγιο !!
Δέσποτα μου, κατέληξα μετά από όσα πέρασα στο συμπέρασμα, ότι αν δεν είχαμε επιμείνει εγώ και η πρώτη μου σύζυγος τόσο πολύ τον Θεό για την απόκτηση του παιδιού μας , τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί !
Δηλαδή κατέληξα ότι αν δεν επιμέναμε τόσο επίμονα στο Θεό μας να μας δώσει παιδί, και κάναμε υπακοή στο θέλημα του, τότε ούτε η πρώτη μου πολυαγαπημένη σύζυγος θα είχε πεθάνει, ούτε εγώ θα είχα γίνει συζυγοκτόνος και παιδοκτόνος ! ”
Βλέπουμε λοιπόν αδελφοί μου , ότι πολλές φορές ακόμη και αν προσευχόμαστε για κάτι φαινομενικά καλό – όπως το να βρούμε έναν σύζυγο, ή να αποκτήσουμε ένα παιδάκι – αν βλέπουμε ότι οι προσευχές μας δεν εισακούονται, να μην απογοητευόμαστε, ούτε να γογγύζουμε, αλλά να αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού μας !!
Για να μην εισακούει ο Θεός και η Παναγία μας τις επίμονες παρακλήσεις μας , έχουν κάποιο λόγο !
Λόγο που έχει να κάνει πρωτίστως με την σωτηρία της ψυχής μας !!
Επομένως ας μην θλιβόμαστε, ας μην απογοητευόμαστε, ας μην βάζουμε σφαλερούς λογισμούς !!
Και θα θέλαμε να παραθέσουμε στην αγάπη σας ένα ακόμη θαυμαστό γεγονός που διηγήθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, και αφορά ένα παρόμοιο γεγονός !
Ο νεαρός Όμηρος – έτσι ονομαζόταν ως λαϊκός ο Σεβασμιώτατος – εξέφραζε μεγάλο παράπονο στον Θεό, γιατί να επιτρέψει να σκοτωθεί ο μεγαλύτερος αδελφός του το 1974 !
Και μάλιστα όχι στις μάχες που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή, αλλά να σκοτωθεί κατά την επιστροφή του από τον πόλεμο, όταν το αμάξι που επέβαινε έπεσε σε γκρεμό !
Αυτό ταλάνιζε τον νεαρό Όμηρο !
Και όταν ως φοιτητής συνάντησε τον μακαριστό Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη και του εξομολογήθηκε αυτό το σαράκι που τον κατέτρωγε, ο Άγιος Γέροντας του είπε ότι θα κάνει προσευχή και θα του απαντήσει !
Μετά από κάποιους μήνες του μήνυσε μέσω γνωστού του να τον επισκεφτεί στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ γιατί ήθελε να του ανακοινώσει κάτι !
Όταν λοιπόν πήγε του είπε ότι ο Θεός του αποκάλυψε στην προσευχή ότι ο εικοσιτετράχρονος τότε αδελφός του σκόπευε να μετοικήσει μόνιμα στο Ισραήλ, όπου είχε για ένα χρόνο σπουδάσει, και να παντρευτεί μάλιστα και μια Εβραία που είχε ερωτευτεί και η οποία όπως είπε χαριτωμένα είχε πολύ χρυσό, αλλά καθόλου Χριστό, και μάλιστα να πάρει και τον νεαρό Όμηρο και την μητέρα τους μαζί του στο Ισραήλ !
Και επειδή έβλεπε ο Θεός ότι αυτό θα γινόταν αφορμή να χάσουν την ψυχή τους και ο αδελφός τους και ο νεαρός Όμηρος, προτίμησε να τον “θερίσει” όπως είπε στα εικοσιτέσσερα του χρόνια παρά να χαθεί αιώνια !
Και του είπε μάλιστα ότι ο αδελφός του χαίρεται στον Παράδεισο και θα ωφεληθεί ακόμη περισσότερο η ψυχή του όταν αργότερα ο αδελφός του ως Ιερέας και ως Δεσπότης θα τον μνημονεύει στην Αγία Προσκομιδή !!
Αυτά σας προτρέπουμε να τα ακούσετε στο βίντεο που σας παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης !
Έτσι αγαπητοί μας αδελφοί του Ιστολογίου των Χαιρετισμων xairetismoi.blogspot.gr πιστεύουμε να έχετε πειστεί ότι ο καλός μας Θεός και η καλή μας Παναγία όταν δεν εισακούουν τις προσευχές μας και φαίνεται ότι δεν απαντούν στις αιτήσεις μας, αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορούν ή ότι δεν μας αγαπούν , αλλά τουναντίον, ότι έχουν ένα σχέδιο που αποβλέπει στην σωτηρία της αιώνιας ψυχής μας !!
Έτσι σεβαστοί μας αναγνώστες ας συνεχίσουμε να χαιρετίζουμε την Παναγία Μητέρα μας από αγάπη και μόνο, χωρίς να προσβλέπουμε σε τίποτε άλλο από την μετάνοια και την αιώνια σωτηρία μας !
Αμήν ! Γένοιτο !
Βίντεο με ψυχωφελέστατες διηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου από την αναστροφή του με τον μακαριστό Αγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.