ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ !!!!Σήμερα θα μιλήσουμε για θαύματα !!
Θαύματα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου !!
Θαύματα του Ενός εν Τριάδι Θεού δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου , για να είμαστε και θεολογικώς ορθοί !!
Ας ξεκινήσουμε δίνοντας έναν ορισμό της λέξεως “θαύμα”
Η ελληνική έκδοση της Wikipedia στο λήμμα “θαύμα” μας δίνει την ακόλουθη ερμηνεία !!
Ως θαύμα χαρακτηρίζεται κάθε συμβάν, που στη βάση μιας ειδικής αντίληψης (κοινωνικής, φιλοσοφικής, θρησκευτικής .λπ.) για τη φύση και τους φυσικούς νόμους , είναι δυνατόν να θεωρηθεί "ανεξήγητο", με τα καθιερωμένα, επιστημονικά αποδεκτά, κριτήρια.
Το θαύμα κατατάσσεται σε ορισμένη κατηγορία γεγονότων που θεωρούνται ασυνήθιστα ή "απίστευτα", και οι θρησκευόμενοι ισχυρίζονται πως γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις τους, ως εκδηλώσεις υπερφυσικής ή θείας προέλευσης.
Με τη λέξη "θαύμα" μπορούμε επίσης να αναφερθούμε σε ένα στατιστικά απίθανο, αλλά θετικό γεγονός, (όπως είναι η επιβίωση κάποιας φυσικής καταστροφής), ή σε ένα "ωραίο" συμβάν, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες, όπως είναι μία γέννα. Πολλές συμπτώσεις - συγκυρίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαύματα.
Σύμφωνα με την ετυμολογία , η λέξη "θαύμα", προέρχεται από το ελληνικό "θαυμάσιον" και είναι αυτό το οποίο προκαλεί θαυμασμό και κατάπληξη, ένα γεγονός έκτακτο και με κανόνες που δεν μπορεί να έχουν γενική εφαρμογή.
Όλες σχεδόν οι θρησκείες, έχουν ως κοινό γνώρισμα την πίστη σε υπερφυσικά γεγονότα (θαύματα), των οποίων οι ερμηνείες ποικίλλουν ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζοντα.
Από τέτοια ανεξήγητα, δυσερμήνευτα , πιθανοθεωρητικώς απίθανα γεγονότα – που κάλλιστα χαρακτηρίζονται , σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό ως θαύματα - βρίθει το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών !
Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τις αναρτήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών θα εντυπωσιαστείτε από σωρεία θαυμάτων σε γνωστούς Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά και σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους , τα οποία όλα έχουν έναν κοινό παρανομαστή, δηλαδή την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών !!
Αν βέβαια ρωτούσαμε όλους αυτούς που βίωσαν τα θαύματα αυτά , για το αν τα ανέμεναν ή αν τα επεδίωκαν θα μας απαντούσαν εν ενί στόματι και μία καρδία, ασφαλώς και όχι !
Όλοι όσοι απαγγέλουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας εμφορούνται – η τουλάχιστον θα πρέπει - από αγνή, ανυπόκριτη, απαλλαγμένη από οιαδήποτε χροιά καιροσκοπισμού ΑΓΑΠΗ στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου !!
Το να αναλάβει κανείς την άσκηση της καθημερινής, επανειλημμένης ανάγνωσης των Χαιρετισμών έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του οιαδήποτε ανταπόδοση, τότε πιστέψτε με αδελφοί, ματαιοπονεί και αυταπατάται !
Τα βιώματα όλων όσων επί χρόνια έχουν εντάξει στο προσευχητικό τους πρόγραμμα την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών , μας βεβαιώνουν ότι ΟΛΟΙ έχουν σε ανύποπτο χρόνο αισθανθεί – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – την Χάρη των Χαιρετισμών και την Προστασία της Θεοτόκου, αλλά προς Θεού χωρίς ποτέ να το είχαν θέσει ως σκοπό της προσευχής τους αυτής !
Οι πιο προχωρημένοι πνευματικά ΔΕΝ αποκαλύπτουν ποτέ αυτές τις “παρηγορητικές” καταστάσεις της Θείας Χάριτος που βίωσαν από την απαγγελία των Χαιρετισμών, για “να μην τις χάσουν”, κατά την δική τους ομολογία !
Εμείς οι πνευματικά αρχάριοι με τον παιδαριώδη ενθουσιασμό που μας διέπει, διατρανώνουμε κάθε θαυμαστό υποπίπτει στην αντίληψη μας, και ας το χάσουμε , αρκεί έστω και μία ψυχή αδελφού μας να ωφεληθεί ξεκινώντας την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών !
Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε αδελφοί μου ότι κάθε φορά που με ανυπόκριτη αγάπη προσεγγίζουμε την Παναγία Μητέρα μας και την χαιρετίζουμε με τους Χαιρετισμούς Της , τους οποίους όπως η Ιδια έχει επανειλημμένως σε Αγίους δηλώσει ότι υπερ-αγαπά, τότε “πιστώνεται” ο ουράνιος “καταθετικός λογαριασμός” μας, για να μιλήσουμε χαριτολογώντας με οικονομικούς όρους !
Θέλουμε να το τονίσουμε αυτό για να μην παρεξηγηθούμε !!
Πιστώνεται ο ουράνιος καταθετικός μας λογαριασμός, όχι από εμάς τους ίδιους για τον ελάχιστο κόπο που καταβάλλαμε διαβάζοντας τους Χαιρετισμούς, τουναντίον πιστώνεται από τον Θεό μας, που βλέπει το πόσο πολύ αγαπάμε την Μητέρα Του και την χαιρετούμε χωρίς να προσβλέπουμε σε οιαδήποτε ανταπόδοση !!
Εξάλλου ας το αναλογιστούμε αυτό αδελφοί μου , ότι αν διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς από φόβο ή προς αποφυγή επερχόμενων δεινών, κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στην τάξη των “δούλων” του Πατρός , αν αναμένουμε οιαδήποτε ανταπόδοση από την άσκηση μας αυτή, τότε αυτο-περιοριζόμαστε στους “μισθωτούς” του Πατρός, ενώ τουναντίον αν καθημερινά και επανειλημμένα διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ από ΑΓΑΠΗ και ΤΙΜΗ στο Πρόσωπο Της, χωρίς να προσβλέπουμε στην παραμικρή ανταπόδοση , τότε πλέον γινόμαστε “τέκνα” του Ουράνιου Πατέρα μας, αδελφοί και συγκληρονόμοι Ιησού Χριστού μας !
Αλλά – ευτυχώς για εμάς – ο “λογαριασμός” αυτός που μας πιστώνει ο Χριστός μας είναι “προθεσμιακός” και έτσι θα πρέπει να αναμένουμε στην μερική μας Κρίση, σαράντα ημέρες μετά την κοίμηση μας, και στην Δευτέρα Παρουσία Του , για να γίνει η “ανάληψη” και να απολάβουμε την μισθαποδοσία μας !
Μισθαποδοσία ΟΧΙ για το πενιχρό κόπο μας, αλλά μισθαποδοσία Χάριτος Ιησού Χριστού, επειδή πολύ αγαπήσαμε την Παναγία Μητέρα Του και κατά Χάριν Μητέρα όλων μας , ώστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ η μνήμη Της να είναι στο μυσαρό μας στόμα, αναφωνώντας το Εφύμνιο Της, Χαίρε !!
Τα μεγαλύτερα θαύματα των Χαιρετισμών δεν έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της τρωθείσας υγείας των ασθενών, δεν έχουν να κάνουν με επίλυση οικογενειακών , οικονομικών , βιοτικών προβλημάτων , τα μεγαλύτερα θαύματα των Χαιρετισμών έχουν να κάνουν με την μεταβολή του νού μας, δηλαδή με την μετάνοια μας !!
Προσωπικά έχουμε ακούσει – και διακριβώσει ενδελεχέστατα την αξιοπιστία τους – για θαύματα που καταλύουν την φυσική τάξη – καταιγίδα να μαίνεται και να μην βρέχεται ο τότε λαϊκός και νυν Ιερέας απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς, νεκρή επί πέντε λεπτά να επανέρχεται στην ζωή ενόσω η κόρη της εκφωνούσε ψύχραιμη τους Χαιρετισμούς – αλλά, πιστέψτε μας αδελφοί, για εμάς το μεγαλύτερο θαύμα είναι να ακούμε για ανθρώπους που ΠΟΤΕ τους δεν είχαν εξομολογηθεί να παρακινούνται μετά από την ανάγνωση των Χαιρετισμών σε μετάνοια, να προσέρχονται στο πετραχήλι του Πνευματικού και να θέτουν τα θεμέλια για μια νέα εν Χριστώ ζωή !!
Αυτά τα θαύματα λαχταρούμε να ακούμε !!
Θαύματα που δεν περιορίζονται στο φθαρτό σώμα ή στα κίβδηλα υλικά αγαθά, αλλά θαύματα που τελεσιουργούνται στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, και μας οδηγούν σε μετάνοια και εξομολόγηση !!
Αν το Ιστολόγιο αυτό των Χαιρετισμών της Παναγίας μας με τις αναρτήσεις αυτές που διαβάζεται και με την δωρεάν διανομή των 250.000 – μέχρι την στιγμή αυτή – τευχιδίων των Χαιρετισμών σε κάθε γωνιά της Ορθόδοξης Ελλάδας μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχει συμβάλλει στην μετάνοια έστω και μίας ψυχής, τότε έχει επιτελέσει τον σκοπό του !
Συν Θεώ αδελφοί μου θα αναρτηθεί μεθαύριο Παρασκευή, οπότε και θα ακούσουμε την Δευτερη Στάση των Χαιρετισμών, ένα πολύ μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών, που πρωτίστως έχει να κάνει με αυτή την μεταβολή του νου, την μετάνοια, αλλά εντυπωσιάζει και με την κατάλυση των φυσικών νόμων !!
Μια ευσύνοπτη παρουσίαση του θαύματος αυτού θα μπορέσετε να ακούσετε την ίδια μέρα και μέσα από την νέα ραδιοφωνική εκπομπή του βαστάζου αδελφού μας κου Νώντα Σκοπετέα “Εν τω Φωτί Σου οψόμεθα Φως” που θα μεταδοθεί από δεκάδες Εκκλησιαστικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς !!
Σας ευχόμαστε Καλο Στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με το Εφύμνιο των Χαιρετισμών στα χείλη και προ πάντων στην καρδιά μας !!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.