ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΒΑΣΤΑΖΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣ ΝΩΝΤΑΣ ΣΚΟΠΕΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΡΑΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ "ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΜΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"


Παρασκευή σήμερα 17 Μαρτίου 2017 !

Του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού και συνάμα Τρίτη Παρασκευή των Χαιρετισμών της Παναγίας μας !!

Η Τριτη Σταση των Χαιρετισμων θα ακουστεί σε λίγες ώρες σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς απ' άκρο σ' ακρο της Ελλάδας μας και του κόσμου ολάκερου !

Χαίρε σοφίας Θεού δοχείον, Χαίρε προνοίας αυτού ταμείον” θα ακουστεί στον 17ο Οίκο και όλοι εμείς οι βαστάζοι των Χαιρετισμών της Παναγίας μας δοξάζουμε τον Τριαδικό μας Θεό, που με την άπειρη Σοφία Του και την απερινόητη Πρόνοια Του, μας αξίωσε και μας αξιώνει να διακονήσουμε στο έργο της διάδοσης των Χαιρετισμών της Παναγίας μας !!

Μία παραίνεση-ευλογία που έδωσαν πριν δέκα περίπου χρόνια οι δύο Αγιορείτες Γαβριήλ, αμφότεροι Κελλιώτες και Ασκητές, ο πρώτος Ιερομόναχος και ο έτερος Μοναχός, και για τους οποίους σας έχουμε μιλήσει ήδη σε προηγούμενη ανάρτηση μας, να τυπωθούν δηλαδή σε καλαίσθητα τευχίδια και με μεγάλη γραμματοσειρά οι 24 Οίκοι των Χαιρετισμών και να μοιράζονται ΔΩΡΕΑΝ – το επαναλαμβάνουμε ΔΩΡΕΑΝ – στους αδελφούς μας, ευδοκίμησε τόσο, ώστε σήμερα από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Χίο έως την Ζάκυνθο, να υπάρχουν δεκάδες Βαστάζοι και Βαστάζες, αδελφοί κι αδελφές μας που ακάματα, αθόρυβα και προπάντων ανώνυμα να κουβαλάνε ως αχθοφόροι από τα ΕΛΤΑ τα δέματα των Χαιρετισμών και να τα μοιράζουν χέρι με χέρι σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας !!
 
250.000 από αυτά τα ΔΩΡΕΑΝ τευχίδια έχουν ήδη φθάσει στα χέρια των αδελφών μας και έγιναν αφορμή να γνωρίσουν την αξία των Χαιρετισμών, να γευτούν την γλυκύτητα τους, και κάποιοι να βιώσουν ουράνιες καταστάσεις και θαύματα, που τα έχουν μοιραστεί μαζί μας !!

Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός, πολύ μικρός, πραγματικά πάρα πολύ μικρός για να κορέσει την δίψα των αδελφών μας για τους Χαιρετισμούς της Μάνας μας και Κυράς μας !!

Αλλά αισθανόμαστε ζωντανή την Παρουσία Της και την Πρόνοια Της, να οικονομεί συνεχώς ανατυπώσεις αυτών των εκδόσεων των Χαιρετισμών Της, έτσι ώστε όσα παιδιά Της δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους αποκτήσουν ή βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της Πατρίδας μας χωρίς πρόσβαση σε θρησκευτικά βιβλιοπωλεία, να μπορούν να τους αποκτήσουν !

Κυρίως όμως αισθανόμαστε την Πρόνοια Της αυτή μέσα από τον παράδοξο τρόπο που μας φέρνει στο διάβα μας παιδιά Της, που τόσο πολύ Την αγαπούν ώστε να αναλαμβάνουν με ζέση αλλά και αυτοθυσία ως βαστάζοι και βαστάζες να διαδίδουν τους Χαιρετισμούς Της !!

Σε όλες αυτές τις βαστάζες και σε όλους αυτούς τους βαστάζους είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ανάρτηση, αντίδωρο ελάχιστο της τεράστιας προσφοράς τους στην κοινή μας προσπάθεια ΟΛΕΣ κι ΟΛΟΙ μας να ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – όσες περισσότερες φορές μας αξιώνει η Χάρη Της – τους Χαιρετισμούς της Μάνας μας και Δέσποινας μας !!

Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα !!

Γνωρίζουμε ότι ΟΛΕΣ κι ΟΛΟΙ θέλουμε να παραμένουμε αφανείς και ανώνυμοι !

Και όλων η αξία και προσφορά στον κοινό μας αγώνα είναι εξίσου ανυπολόγιστα μεγάλη !

Και μία μόνο ψυχή να έχουν μάθει να λέει καθημερινά τους Χαιρετισμούς, και μια μόνο ψυχή να έχουν βοηθήσει οι Χαιρετισμοί -που αυτές κι αυτοί με τα χέρια τους μοίρασαν - να έρθει σε μετάνοια και εξομολόγηση, είμαστε βέβαιοι ότι αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια τους !

Χωρίς αυτές τις αφανείς ηρωίδες και τους ανώνυμους ήρωες, που θυσιάζουν καθημερινά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για να γνωρίσουν οι εν Χριστώ αδελφοί τους την αξία των Χαιρετισμών, τίποτα δεν θα είχε πραγματωθεί !

Ούτε καν το θαύμα που θα σας αναφέρουμε τώρα και το οποίο βίωσε ο αδελφός μας κος Νώντας Σκοπετέας στον περίβολο της Ιεράς Μονής, όπου ως Ιεροψάλτης διακονεί, το οποίο και κατέγραψε στη γλαφυρή διηγηματική μορφή που θα διαβάσετε και δημοσίευσε πριν εννέα περίπου μήνες στο Ιστολόγιο του “Εν τω Φωτί Σου οψόμεθα Φως” και το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή που θα ακουστεί σήμερα από δεκάδες Εκκλησιαστικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Πατρίδας μας !!

Βαστάζος και ο ίδιος, αρωγός πολύτιμος και συνοδοιπόρος στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, έχει συμβάλει τα μάλα με τις εκπομπές του “Εφύμνιο στα χείλη” , “Ανοιξης απόγευμα” όπως και με την σημερινή του “Μία χούφτα άμμος για τον Παράδεισο”, καθώς επίσης και με την αρθογραφία του, στο να γνωρίσουν όλοι οι αδελφοί μας την αξία των Χαιρετισμών και να πυκνώσουν οι τάξεις των βαστάζων !

Γνωρίζουμε ότι τον φέρνουμε σε αμηχανία, μιας και απεχθάνεται οιαδήποτε αναφορά στο όνομα και στην προσφορά του, αλλά θέτουμε το “Ευλογησον” στην αγάπη του, μιας και θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωση μας να του εκφράσουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη ΟΛΩΝ των βαστάζων αδελφών του για την συμβολή του αυτή !
Το θαύμα αυτό των Χαιρετισμών, που δημοσιεύει το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών www.xairetismoi.blogspot.gr παραδίδουμε στην αγάπη σας ευχόμενοι σε όλες και όλους τος βαστάζες και τους βαστάζους , αλλά πρωτίστως σε όλες και όλους εσάς καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Καλό Στάδιο, Καλη Μετάνοια και προπάντων Καλό Παράδεισο, δια πρεσβειών της Κυράς μας και Μάνας μας !!!

Ήταν αυτό που λέμε καλό παιδί!
Αγνή ψυχή με φιλότιμο και πνεύμα θυσιαστικό !
Μέσα σε όλα!
Πρώτος σε όλα!
Πρόθυμος να βοηθήσει , να συμπαρασταθεί , δίχως να προσμένει αντάλλαγμα , με αγάπη και ενδιαφέρον αληθινό για τους δικούς του ανθρώπους !
Ο Γιώργης με την μαλαματένια ψυχή ! Ο καλός μας άνθρωπος που λάτρευε τις ταινίες του ΘΒ και πόσο του έμοιαζε όταν έτρεχε ασταμάτητα να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο … Αδέλφια , τους γέρους γονείς του που τους πρόσεχε σαν μικρά παιδιά , τους φίλους , τους συναδέλφους στο γραφείο ..Όλοι είχαν να το λένε ! Πρώτον τον Γιώργη θα φωνάξουμε στα ζόρικα ! Και εκείνος πάντα ήταν εκεί , πολλές φορές παραμελώντας τον εαυτό του και αγνοώντας όλους εκείνους που κάποτε-κάποτε του φώναζαν:
 -Ξύπνα κορόιδο , φρόντισε λίγο και σένα ! Όλα για τους άλλους !
Το μόνο που εκείνος ήθελε ήταν ένα ποτήρι καλό κρασί , δυο χαμογελαστούς φίλους και το τσιγαράκι του για να ξεκουραστεί , να χαλαρώσει όπως ο ίδιος έλεγε … Το τσιγάρο το χε αρχίσει από τα μικράτα του …Τριάντα χρόνια περίπου καπνιστής , θεριακλής συνειδητός ! Μια απόλαυση έχω και γω βρε παιδιά ! Του Θεού είναι κι αυτό ! Έλεγε σε όσους τον συμβούλευαν χρόνια τώρα να το κόψει ! Τι κι αν για την υγεία του συνέχεια του έλεγαν , μιας και κείνος ο βαθύς βήχας και το λαχάνιασμα στην σκάλα είχε γίνει πια καθημερινότητα απαράλλαχτη , αυτός γελώντας τους απαντούσε ..
-Τι σκιάζεστε βρε , ένα κεράκι υπόθεση είναι , να ρχεστε να μου ανάβετε! Τι για τα χρήματα που τόσα χρόνια θα μπορούσε να χε εξοικονομήσει .. 
Σπίτι δικό σου θα χες τώρα με τόσα που χεις ξοδέψει για αυτό το διαβολόπραμα του λεγε συνέχεια ο Κυρ-Σωτήρης ο πατέρας του !
Γελούσε ο Γιώργης και έβγαινε στην ταράτσα να καπνίσει ! Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές είχε προσπαθήσει να το κόψει … Μα πάντα ερχόταν μια στεναχώρια , μια δυσκολία , ένα αγχωμένο πρωινό και το χέρι πήγαινε μόνο του στο πακέτο …
Μέχρι που ρθε εκείνο το απόγευμα στο Μοναστήρι του βράχου , στης Παναγιάς την αετοφωλιά , που αγάπαγε να πηγαίνει τις Παρασκευές των Χαιρετισμών … Αγαλλίαζε η ψυχή του εδώ πάνω ! Ο μυρωμένος αέρας , της αναγεννημένης γης με τα ευωδιαστά σπλάχνα της και τα ευσκιόφυλλα ξύλα της τον μάγευαν …Ήταν κι αυτά τα λόγια που από μικρός άκουγε τα τόσο γνώριμα … «Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη !»
Απ έξω τα γνώριζε τα περισσότερα , τουλάχιστον την αρχή κάθε γράμματος των Χαιρετισμών της Παναγίας ! Δεν είχε βέβαια καθίσει ποτέ να διαβάσει κάποια ερμηνεία τους …Που χρόνος για τέτοια , σκεφτόταν και έτσι είχε κάποιες λέξεις που ούτε καν ήξερε τι σήμαιναν …
Τέλειωσε η ακολουθία , προσκύνησε την Εικόνα της Παναγίας στο κέντρο του καθολικού και ύστερα βιάστηκε να βγει έξω να καπνίσει… Σχεδόν δυο ώρες άκαπνος και είχε χαρμανιάσει που λένε… Είχε βγάλει ήδη και το πακέτο με τα τσιγάρα όταν τον πλησίασε μια κυρία γύρω στα 60 …
-Να παιδί μου πάρε να έχεις και συ ευλογία του είπε και του πρόσφερε ένα μικρό βιβλιαράκι ..
-Τι είναι αυτό κυρία ; την ρώτησε κάπως ξαφνιασμένος ..
-Είναι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας παιδί μου ! Τους εκτυπώνουν κάποιοι αγωνιστές αδελφοί μας , Βαστάζοι της Κυρίας Θεοτόκου και τους μοιράζουν δωρεάν! Έτσι μου έστειλαν και εμένα αρκετά τεύχη και τα δίνω σε όποιον αδελφό βλέπω ότι έχει την καλήν ανησυχία !
-Τι εννοείτε ; την ρώτησε ξανά …Δεν είχε καταλάβει κάποιες φράσεις της όπως το Βαστάζοι , την καλή ανησυχία…
-Εννοώ πως υπάρχουν κάποιοι που κουβαλούν , που βαστάζουν και διαδίδουν αυτά τα άγια λόγια που πολύ ευχαριστούν την Παναγία μας και απίστευτα ωφελούν την ψυχή μας , αν Της τα προσφέρουμε σαν προσευχή καθημερινά ! Σε είδα πριν στην ακολουθία πόσο προσηλωμένα και κατανυκτικά στεκόσουν παλικάρι μου και είπα μέσα μου ! Να μια ψυχούλα που αξίζει να της χαριστεί τούτο το μικρό μα τόσο πολύτιμο δώρο ! Ορίστε λοιπόν λάβε το ! Και πάρε ακόμα μερικά να δώσεις και σε άλλους , όσους εσύ θέλεις …
Ευχαριστήθηκε πολύ ο Γιώργης με το απρόσμενο τούτο δώρο … Μάλιστα ένιωσε εκείνη την ώρα κάτι που πολύ τον παραξένεψε … Του είχε φύγει η τεράστια επιθυμία να βγει γρήγορα έξω για να ανάψει τσιγάρο !Έβαλε το πακέτο ξανά στην τσέπη.Η γαλήνια μορφή της γυναίκας, ο γλυκός και ήρεμος τρόπος που του μιλούσε , τον έκαναν να θέλει να την ακούσει κι άλλο …
-Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι της είπε …
-Ορίστε παιδί μου , ό,τι θες , έχω χρόνο ! Έλα να καθίσουμε εδώ … και του έδειξε δυο καθίσματα δίπλα στο προσκυνητάρι του Αγίου Χαραλάμπη…
Κάθισαν και άρχισαν να μιλούν .
Είναι μεγάλη η ευλογία παιδί μου που πηγάζει απ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας ! Και ξέρεις για ό, τι σε απασχολεί μπορεί η Παναγία μας να σου δώσει απάντηση μέσα από αυτούς τους στίχους της !
Γι αυτό ήθελα να σας ρωτήσω ..Είναι κάποιοι που δεν τους καταλαβαίνω καθόλου ! Θα μου πείτε τόσες μεταφράσεις κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο αλλά δεν μερίμνησα ποτέ μου ως τώρα ! Μιας όμως και σας βρήκα θα ήθελα να σας ρωτήσω …
-Πες μου παιδί μου !
-Εκείνο το Υ πολύ ακαταλαβίστικο μου φαίνεται ! Το ακούσαμε και σήμερα στους τέταρτους χαιρετισμούς ! Δεν το καταλαβαίνω καθόλου ! Άνοιξε το βιβλιαράκι και άρχισε να διαβάζει η αλήθεια κάπως δύσκολα και παρατονισμένα : Ύμνος άπας, ηττάται, συνεκτείνεσθαι σπεύδων, τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου, ισαρίθμους γαρ τη ψάμμω ωδάς, αν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεύ άγιε, ουδέν τελούμεν άξιον, ων δέδωκας ημίν, τοις σοι βοώσιν, Αλληλούϊα.
-Είδες παιδί μου σε ποιο γράμμα πήγες ; Όλα μας τα ερωτήματα , όλα μας τα πάθη μ αυτό το γράμμα μπορούν να θεραπευθούν !
-Τι θέλετε να πείτε; ρώτησε απορημένος ο Γιώργης .
Κατ αρχάς έλα να το μεταφράσουμε ! Ύμνος άπας, ηττάται δηλαδή όλοι οι ύμνοι αποδεικνύονται μηδαμινοί, συνεκτείνεσθαι σπεύδων, τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου , δηλαδή όσο και αν προσπαθούν να ανταποκριθούν προς το πλήθος της απείρου ευσπλαχνίας Σου. Ισαρίθμους γαρ τη ψάμμω ωδάς, αν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεύ άγιε, δηλαδή και αν ακόμη προσφέρουμε εις Σε, ώ Άγιε Βασιλέα , ψαλμωδίες τόσες σε αριθμό, όσος είναι ο αριθμός των κόκκων της άμμου, ουδέν τελούμεν άξιον, ων δέδωκας ημίν, τοις σοι βοώσιν, Αλληλούϊα. Δηλαδή δεν πράττουμε τίποτε το αντάξιο των ευεργεσιών που έκαμες εις ημάς, οι οποίοι ανακράζουμε για Σενα : Αινείτε τον Θεό.
Όλο το νόημα βρίσκεται παιδί μου σε εκείνο το : Ισαρίθμους γαρ τη ψάμμω ωδάς …Άπειρη , αμέτρητη η άμμος της θάλασσας ! Ακόμα κι αν την μετρούσαμε και αντιστοιχούσαμε ισάριθμες ευχαριστίες , με αίνους , με ύμνους , με δοξολογίες , πάλι μηδαμινό θα ήταν αυτό μπροστά στην θυσία του Χριστού μας που έγινε άνθρωπος και ταπεινώθηκε και εξευτελίστηκε και Σταυρώθηκε για μένα και για σένα προσωπικά ! Εσταυρώθης δι εμέ δεν λέμε την Μεγάλη Εβδομάδα ;
 Και εμείς τι προσφέρουμε στην Σταυρωμένη ολάνοιχτη αγκαλιά του που πάντα μας προσμένει ; Αμαρτίες αμετανόητες , πάθη καταστροφικά , το θέλω και το εγώ μας ! Να για παράδειγμα, συνέχισε η γυναίκα με την γλυκιά φωνή , είναι κάποιος που καπνίζει και μολύνει και φθείρει συνεχώς το σώμα του , τον Ναό του Θεού και δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό το πάθος όπως και άλλα πολλά …το πιοτό το χαρτί την φιλήδονη ζωή! Κατέβασε τα μάτια ο Γιώργης σαν κατάλαβε πως το θέμα πολύ τον αφορούσε .. Το ένιωσε η γυναίκα και συμπλήρωσε :
-Για μένα πρώτα τα λέω παιδί μου, που δεν μπορώ ούτε ένα πάθος μου να σταματήσω και να Του το αφήσω στα ματωμένα Του πόδια ! Ούτε έναν κόκκο άμμου δεν μπορώ να Του χαρίσω … Γιατί κάθε τέτοιο πάθος μας ,ένας κόκκος άμμου είναι παιδί μου ! Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος βάλει αρχή και ξεκινήσει να ζει κοντά στον Θεό , θα γεμίσει κάποτε μια χούφτα με άμμο… Αν ξεκινήσει να εκκλησιάζεται , να προσεύχεται , να νηστεύει , να μετανοεί , να εξομολογείται , να κοινωνάει το σώμα και το αίμα του Χριστού μας τακτικά , να ξεχνά και να νεκρώνει τον παλιό του εαυτό και να γίνεται ένας καινούριος άνθρωπος, τότε κόκκο τον κόκκο , θα γεμίσει την χουφτίτσα της ψυχούλας του ! Και μόλις ο Κύριος τον καλέσει κάποτε, θα την αδειάσει μπροστά Του και θα του πει: Κύριε αυτά τα ελάχιστα κατάφερα να σου φέρω ως δώρο για την δική Σου θυσία …
Και τότε Εκείνος λεβέντη μου θα ανοίξει ξανά την αγκαλιά του και θα τον καλοδεχτεί .. Με μια χούφτα άμμο θα κερδίσουμε τον Παράδεισο παιδί μου ! Με μια χούφτα άμμο !
Τα μάτια του Γιώργη δεν μπορούσαν να σηκωθούν …Ένιωθε την καρδιά του έτοιμη να σπάσει …Τα σήκωσε μόνο για να δει το πρόσωπο εκείνης της γυναίκας …Πίσω της πρόβαλε το προσκυνητάρι της Κεχαριτωμένης …Ένιωσε πως ξεπρόβαλλε μπροστά του εκείνο το Υ των Χαιρετισμών …Ήταν αυτή η Θεόσταλτη γυναίκα που στεκόταν όρθια με τα δυο της χέρια υψωμένα στον Ουρανό ! Δεν κατάφερε να αρθρώσει λέξη ! Ούτε καν το ευχαριστώ που κραύγαζε η ψυχή του
..Σηκώθηκε κρατώντας τα μικρά τεύχη με τους Χαιρετισμούς . Έκανε δυο βήματα προς την έξοδο και κοντοστάθηκε …Γύρισε έπειτα στην γυναίκα με την γλυκιά φωνή , που ακόμα συγκινημένη στεκόταν σιμά στον Άγιο Χαραλάμπη.
-Να σας δώσω και εγώ ένα δώρο ! της είπε χαμηλόφωνα .
Έβγαλε από την τσέπη του το πακέτο και τον αναπτήρα !
-Πάρτε τα ! Σας ανήκουν ! Είναι ο δικός μου πρώτος κόκκος της άμμου … Θα ήθελα να σας τον δωρίσω !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.