ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ !


Όπως σας είχαμε υποσχεθεί στην προχθεσινή μας ανάρτηση “Δύο θαύματα και ένας λόγος του Αγίου Μάξιμου Γραικού” θα κοινολογούσαμε σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την Παρασκευή των τεταρτων Χαιρετισμών, ένα ακόμη θαύμα των Χαιρετισμών της Παναγίας μας  !

Μας το έστειλε ο εκλεκτός φίλος του Ιστολογίου των Χαιρετισμών, ο πολυγραφότατος και άκρως θεοτοκόφιλος πατ. Δημήτριος Αθανασίου, ο διαχειριστής του ομώνυμου ορθόδοξου site fdathanasiou.wordpress.com , ο οποίος και στέλνει συχνά στο email του Ιστολογίου μας xairetismoitheotokou@gmail.com θέματα που αφορούν τους Χαιρετισμούς, τα οποία δημοσιεύουμε και για τον λόγο αυτό θερμά τον ευχαριστούμε !

Το θαύμα αυτό που αποτελεί τμήμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας του πατρός Στέφανου Αναγνωστοπουλου και αναφέρεται στην ανταπόδοση που έλαβε μια πιστή γυναίκα, η οποία συνδύαζε την απαγγελία των Χαιρετισμών με την διακονία της στους αδελφούς της – όπως ακριβώς και η Δεσποινούλα, για την οποία μιλήσαμε στην χθεσινή μας ανάρτηση – με την διαφορά, ότι η μακαριστή γυναίκα για την οποία μιλάει εδώ ο πατέρας Στέφανος, δεν διακονούσε ζώντες αλλά κεκοιμημένους αδελφούς της !

Και το δεύτερο αυτό θαύμα καταδεικνύει περίτρανα αυτό που σας είχαμε επισημάνει και στην προχθεσινή μας ανάρτηση , δηλαδή ότι είναι καλό να μην περιορίζεται κανείς σε μια στείρα απαγγελία των Χαιρετισμών, αλλά να προσπαθεί να συνδυάζει την καθημερινή τους ανάγνωση με έμπρακτα έργα μετανοίας και φιλανθρωπίας, και προφανώς η ανιδιοτελής προσφορά αγάπης και η θυσία του χρόνου μας για να βοηθήσουμε τον πονεμένο αδελφό μας είναι ένα από αυτά τα ευπρόσδεκτα στα μάτια της Παναγίας μας και του Κυρίου μας έργα !

Η φιλανθρωπία δεν περιορίζεται προφανώς στο να δώσει κανείς κάποια χρήματα στον ενδεή αδελφό του ! Και μία γλυκιά κουβέντα συμπαράστασης, μία επίσκεψη στον ασθενή ή στον ηλικιωμένο, το να καθίσει κανείς να τους ακούσει, να τους πιάσει τρυφερά το χέρι, να τους δώσει ένα ποτήρι νερό, όλα αυτά ως πράξεις αγάπης νοούνται και μας βοηθούν να βγούμε από τον εαυτό μας, από το βόλεμα μας και να αντικρίσουμε, να επι-κοινωνήσουμε με τον Άλλο, να διακονήσουμε τον αδελφό μας, και κατ' αυτόν τον τρόπο να αντικρίσουμε, να επι-κοινωνήσουμε, να διακονήσουμε τον Χριστό μας !

Φρονούμε ότι σε αυτό πρέπει να κατατείνει η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών !

Στο να μας φωτίσει η Παναγία Μητέρα μας με την καθημερινή απαγγελια των Χαιρετισμων Της, τον νου και την καρδιά μας, ώστε να μπούμε σε έμπρακτη μετάνοια, που σημαίνει όχι απλά εξομολόγηση αλλά και έργα αγάπης στον αδελφό μας !

Παραθέτουμε στην αγάπη σας το απόσπασμα του κηρύγματος του πατρός Στεφάνου, υπενθυμίζοντας σας ότι αύριο Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, τέταρτη Παρασκευή των Χαιρετισμών και παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα αναρτήσουμε και την σχετική ομιλία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, αλλά και ένα ακόμη βίντεο, που μας έστειλε Κύπριος αδελφός μας με ένα ακόμη θαύμα των Χαιρετισμών !

Ενθυμούμαι μία θεία η οποία είχε την καλή διάθεση να πλένει τους κεκοιμημένους και τους νεκρούς, και ακόμα και αυτούς τους ζητιάνους τους εγκαταλελειμμένους σε οποιοδήποτε μέρος της πόλεως, αρκεί να την φώναζαν. Μέσω του συζύγου της, ήξερε ορισμένες φορές, και αντιλαμβανόταν τον θάνατον αυτών των ανθρώπων, τους έπλενε, τους καθάριζε, τους ετοίμαζε, έτοιμοι για να τους κηδέψουν την επομένη μέρα.

Ξέρετε κάποτε μου είπε ένα μυστικό της. Έχει κοιμηθεί τώρα αυτή. Δεν πρόκειται να μας ακούσει, ούτε και να υπερηφανευτεί γι’ αυτό που θα πούμε.

Μια φορά που προσηύχετο, την ανέβασε ο Θεός στο ταβάνι! Η αμοιβή για τους κεκοιμημένους. Για την περιποίηση αυτή. Η αμοιβή για τους γέροντες και τις γερόντισσες που είναι κατάκοιτες. Αυτό είναι το μάθημα. Διότι όταν τους ξέπλενε, έλεγε τους Χαιρετισμούς.

Να το θυμάστε αυτό. Και υπάρχουν και μερικές ψυχές οι οποίες λένε και ομολογούνε σήμερα, ότι τους Χαιρετισμούς φροντίζουν να τους λένε όλη την ημέρα, όποτε ευκαιρούν και όποτε τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μέσα στην πληθώρα βέβαια των υποχρεώσεων που έχει μια μητέρα μέσα σένα σπίτι και σε μια οικογένεια.

Είθε όλοι σας ως γυναίκες, κυρίως σε σας απευθύνομαι, και τις μικρές και τις μεγάλες, να της μοιάσετε, και θα έχετε αμοιβή και καλήν απολογία μπροστά στο φοβερό βήμα του Χριστού, διότι σύμφωνα με το μ’ αυτό που θα ύστερα οι ψάλτες μας εδώ, θα απαγγείλουν και που το διαβάζετε και σεις στα σπίτια σας, το «Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε, αγνή Παρθένε», θα έρθει η Παναγία στην απολογία μας ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού, και θα σταθεί συνήγορος και θα μας υπερασπιστεί για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή.

Αυτή την αιώνια ζωή, μέσω της αγάπης μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που φαίνεται και με την απαγγελία των Χαιρετισμών, είθε να την αξιωθείτε όλοι σας, και μαζί με σας, και μεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.