ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Κυριακή της Απόκρεω σήμερα, και στο Συναξάριο της ημέρας ακούσαμε τα ακόλουθα

                               Σ Υ Ν Α Ξ Α Ρ Ι Ο Ν
 
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, τῆς δευτέρας καὶ ἀδεκάστου Παρουσίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ μνείαν ποιούμεθα.

Απόδοση... Την σημερινή ημέρα φέρνουμε στο μυαλό μας την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας Ιησου Χριστού, όταν με αμεροληψία και θα μας κρίνει

  
                            Στίχοι
 
Ὅτε κρίνων γῆν, ὁ Κριτὴς πάντων κάθῃ.
Τῆς, Δεῦτε, φωνῆς ἄξιον κᾀμὲ κρίνοις.

Απόδοση... Όταν καθίσει πλέον ( ο Χριστός μας ) ως δίκαιος Κριτής, για να κρίνει κάθε πλάσμα ( από τον Αδάμ, που από τη γη έπλασε και ξεχωριστά τον καθένα από εμάς τους απογόνους του ) τότε ( εύχομαι , όταν φτάσει και η δική μου ώρα της Κρίσεως ) να βρεθώ άξιος ώστε να ακούσω την φωνή του Κυρίου μου να λέει “Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου” και έτσι να βρεθώ μαζί με αυτούς που θα σωθούν από την κόλαση και θα απολαύσουν την Ουράνια Βασιλεία σου που από την αρχή της Δημιουργίας έπλασες.
Τῇ ἀφάτῳ φιλανθρωπίᾳ σου, Χριστὲ ὁ Θεός, τῆς εὐκταίας σου φωνῆς ἡμᾶς καταξίωσον, καὶ τοῖς ἐκ δεξιῶν σου συναρίθμησον, καὶ ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Απόδοση.... Χριστέ μου και Θεέ μου, αξίωσε και εμένα χάριν στην ανέκφραστη και απέραντη για το πλάσμα σου - δηλαδή τον Άνθρωπο - φιλανθρωπία να ακούσω την φωνή αυτή που επιθυμών, και να ας με ελεήσεις , συμπεριλαμβάνοντας και εμένα με όσους θα κρίνεις να σταθούν στα δεξιά σου, δηλαδή με όσους σωθούν.Από την μία η υπόμνηση της Εκκλησίας στο Συναξάριο του Όρθρου της Κυριακής της Απόκρεω για την ημέρα και ώρα της Κρίσεως, της τελικής Κρίσεως μας κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας, και κατόπιν στο Στίχο του Συναξαριου η αγωνιώδης λαχτάρα του Ανθρώπου να βρεθεί στα δεξιά του Σωτήρα μας Χριστού, και αμέσως μετά στην φωτογραφία με την υπόσχεση της Μητέρας του Κυρίου μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη και μαζί με αυτόν και σε όλους μας , ότι θα βρίσκεται εκεί, δίπλα μας την ώρα αυτής της Κρίσεως για να μας υπερασπισθεί, με την παρρησία, με το θάρρος που έχει κάθε Μάνα στο παιδί Της, και να μας σώσει , όπως αυτή έχει καταγραφεί στα Χειρόγραφα της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, η οποία Μονή αποτελεί όπως γνωρίζουμε την μετεξέλιξη της Ιεράς Μονής του Κλήμεντος, όπου και ετάφη ο Όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης.

Η έμπρακτη Αγάπη προς τον Συν-Άνθρωπο, όπως εκδηλώνεται με την επίσκεψη στον ασθενή και φυλακισμένο, με την προσφορά τροφής, νερού, στέγης στον κάθε εμπερίστατο, στον κάθε αναγκεμένο, είναι οι προυποθέσεις που θέτει ο Κύριος, για να σωθούμε την φοβερή εκείνη Ημέρα της Κρίσεως !

Η έμπρακτη Αγάπη προς την Υπεραγία Θεοτόκο όπως εκδηλώνεται από την καθημερινή ανάγνωση των 24 Οίκων των Χαιρετισμών Της, η προϋπόθεση που αναφέρεται στην υπόσχεση Της στον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη ώστε να τύχουμε της Προστασίας της Υπεραγίας Θεοτόκου και να σωθούμε την φοβερή εκείνη Ημέρα της Κρίσεως !

Ας αναλογιστούμε αδελφοί μου !

Υπάρχει άραγε συσχετισμός, υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα έργα Αγάπης στον Συν-Άνθρωπο , για τα οποία μιλάει ο Κύριος μας, και στην καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών για την οποία μιλάει η Θεοτόκος !

Ασφαλώς και υπάρχει.

Η Αγάπη. Η θυσιαστική Αγάπη. Η έμπρακτη Αγάπη !
Από την μία η Αγάπη μας στο κάθε δημιούργημα του Ουράνιου Πατέρα μας, δηλαδή στον συνάνθρωπο μας, που βρίσκεται σε ανάγκη και από την άλλη η Αγάπη μας εις το κατεξοχήν παν-υπερτέλειο Δημιούργημα του Ουρανίου Πατέρα μας, δηλαδή εις την Υπεραγία Θεοτόκο !!

Θέλει να έχεις Αγάπη για να ξεβολευτείς από την ηρεμία σου και να πας να επισκεφθείς στα Νοσοκομεία ή στις Φυλακές τον συνάνθρωπο σου.

Θέλει να έχεις Αγάπη για να πεις ότι θυσιάζω ένα δεκάλεπτο την ημέρα, κάθε ημέρα, άσχετα από τις υποχρεώσεις και την κούραση μου, για να απαγγείλω τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου !

Έμπρακτα αποδεικνύεις την Αγάπη σου στον εμπερίστατο συνάνθρωπο σου, τον πονεμένο, τον πεινασμένο, τον διψασμένο, τον άστεγο με το να του προσφέρεις ένα πιάτο φαί, ένα ποτήρι νερό, μία στέγη.

Έμπρακτα αποδεικνύεις την Αγάπη σου στην Υπεραγία Θεοτόκο με το να Της προσφέρεις τα υπέροχα αυτά 144 Χαίρε των 24 Οίκων των Χαιρετισμών Της, κάθε ημέρα, παρά τις στεναχώριες σου, τις απογοητεύσεις και την κούραση σου !

Αγάπη έμπρακτη και θυσία του Εγώ μας !

Εκεί συσχετίζονται οι προϋποθέσεις του Κυρίου μας για να ακούσουμε το Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, και η προϋπόθεση της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε δια των πρεσβειών Της να το πετύχουμε !!

Ασφαλώς και οι προυποθέσεις αυτές δεν λειτουργούν διαζευκτικά , αποκλείοντας οι μεν την δε ή το αντίστροφο !!

Τουναντίον λειτουργούν κατεξοχήν παραπληρωματικά και συμπληρωματικά !!

Ο Άνθρωπος που έμπρακτα θυσιάζει τον χρόνο του για να σταθεί, παρ όλη την κούραση του μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας μας και να της απαγγείλει τους Χαιρετισμούς Της, είναι ο ίδιος Άνθρωπος που θα προστρέξει τον αναγκεμένο, τον πονεμένο, τον εμπερίστατο και θα θυσιάσει χρήμα και χρόνο για να τον ανακουφίσει !!

Και δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε εκείνη την ιστορία για την υπέροχη εκείνη γυναίκα που έπλενε και περιποιόταν την κατάκοιτη πεθερά της, παρ όλη την καθημερινή δυσωδία της, απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς, όπως μας την έχει διηγηθεί ο πατέρας Στέφανος Αναγνωστόπουλος !

Μπορούμε μάλιστα να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών τόσο πολύ μαλακώνει και γλυκαίνει την ψυχούλα μας, ώστε αποκλείεται ο εργάτης των Χαιρετισμών , να μην προστρέχει πρώτος, πάντα έμπρακτα και πάντα αυτοθυσιαστικά , για να ανακουφίσει τον πάσχοντα αδελφό του.

Ευχόμαστε σε όλες κι όλους ένα ευλογημένη προ-στάδιο πνευματικού αγώνα αυτήν την εβδομάδα της Τυρινής !

Τόσο την επόμενη εβδομάδα , όσο κυρίως τις πέντε πρώτες εβδομάδες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα αναρτηθούν στο Ιστολόγιο των Χαιρετισμών και άλλα σύγχρονα, μεγάλα θαύματα των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, καθώς επίσης και σχετικά βίντεο με ομιλίες και κηρύγματα, πάντα σε σχέση με τους Χαιρετισμούς !

Ευχόμαστε δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Χάριτος των Χαιρετισμών Της, όλοι μας να αξιωθούμε να ακούσουμε το “Δεύτε οι ευλογημένοι” από τον Κύριο μας, και να τύχουμε του θείου Ελέους και της φιλανθρωπίας Του και να καταστούμε Ουρανοπολίτες της Ουράνιας Βασιλείας Του !

Αμήν ! Γένοιτο !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.