ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΠΙΣΤΟ !! ΝΕΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ !!Σιωπή απαιτεί το Ιερό Τριήμερο !!
Μαζί με ασιτία και αποσία απαιτεί προ πάντων σιωπή !
Αλλά πως να σιωπήσουμε αδελφές μου και αδελφοί μου, όταν η Θεοτόκος μας αποκαλύπτει ακατάπαυστα τα μεγαλεία της αξία των Χαιρετισμών Της ;
Οὐ σιωπήσωμέν ποτε, Θεοτόκε, τὰς δυναστείας σου λαλεῖν οἱ ἀνάξιοι· “ αναφωνούμε και εμείς, θέτοντας το Ευλόγησον στην αγάπη σας, που διακόπτουμε το Ιερό Τριήμερο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να σας διηγηθούμε ένα ακόμη από τα θαυμάσια των Χαιρετισμών της Δέσποινας μας !!
Εχθές απόγευμα τηλεφωνηθήκαμε με έναν πεφιλημένο μας αδελφό, έναν Θεοτοκόφιλο, Φιλοαγιορείτη και προπάντων συναγωνιστή, συναμαρτωλό αδελφό μας, που με τα πονήματα του αναπαύει και οικοδομεί πνευματικά όλους εμάς – και επιμένει κι αυτός να διατηρηθεί η ανωνυμία του – και μετά από τις ευχές που ανταλλάξαμε ήρθε η κουβέντα στους Χαιρετισμούς - στην διάδοση των οποίων έχει αποφασιστικά συμβάλλει και μέσα από την εργογραφία του, αλλά και ως βαστάζος και ο ίδιος – και μας διηγήθηκε το ακόλουθο θαυμαστό, που καταθέτουμε στην αγάπη σας !!
Φίλος οικογενειακός και συνάδελφος της συζύγου του ο άνδρας για τον οποίο μας μίλησε !
Άνθρωπος αεικίνητος, εργατικός, φιλότιμος, καλόψυχος μεν, αλλά μην ακούσει για Εκκλησία, προσευχές, νηστείες και όλα τα σχετικά !
Μπορεί να έφταιγε η θετική κατεύθυνση σπουδών από την οποία προερχόταν με το ορθολογικό πνεύμα που την διέπει, μπορεί το γεγονός ότι η οικογένεια του δεν τον είχε γαλουχήσει θρησκευτικά, μπορεί το ότι συγχρωτιζόταν καθημερινά λόγω της δουλειάς του με ανθρώπους που δεν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για τα πνευματικά, η ουσία όμως ήταν ότι ο αδελφός μας, δεν είχε την παραμικρή σχέση με την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, ούτε καν σε τυπικό επίπεδο !
Την ημέρα της εορτής του, που πέφτει στην Νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, έβαζε πάντα ένα ψητό αρνάκι και έκανε κάλεσμα και γλέντι !
Μάταια προσπαθούσε με όμορφο τρόπο να τον συνετίσει ο βαστάζος μας και φίλος του !
Βρε ευλογημένε !! Αρνάκι στην Νηστεία της Παναγίας μας ; “
Ελα μωρέ τώρα ! “ απάνταγε χαμογελαστά “ και το αρνάκι τι τρώει ; Χορταράκι δεν τρώει ; Ε λοιπόν χορταράκι τρώω στην τελική ανάλυση κι εγώ !!!”
Αυτά έλεγε προσπαθώντας να διατρανώσει την αντίθεση του με όσα προστάζει ή Αγία μας Εκκλησία !
Βέβαια βλέποντας τον φίλο μας βαστάζο και άλλους γνωστούς να ανεβαίνουν κάθε χρόνο στο Περιβόλι της Παναγίας μας, και επιστρέφοντας ακούγοντας τους να διηγούνται τόσες θαυμάσιες ιστορίες από τους Γέροντες, κάτι τον έτρωγε μέσα του.
Λίγο ζήλευε, λίγο ήθελε να πήγαινε κι αυτός, αλλά δεν το παραδεχόταν στα φανερά !
Δεν τα μπορώ μωρέ εγώ αυτά που κάνετε εσείς .... νηστείες και ανέλαια Τετάρτη και Παρασκευή, και αλάδωτη όλη την Σαρακοστή, α.. πα.. πα... δεν είναι για μένα !!” έλεγε και συνέχιζε την κοσμική του ζωή !
Ώσπου μια μέρα Σαρακοστής ακούγοντας από τον φίλο του και αδελφό μας βαστάζο για τους Χαιρετισμούς και την ωφέλεια τους, και το ότι υπάρχουν άνθρωποι, λαϊκοί, όχι μοναχοί, που τους λένε καθημερινά απέξω, απόρησε...
Ελα τώρα μωρέ ... γίνεται αυτό... ολόκληρο κείμενο στα αρχαία , τόσες σελίδες και πως το λένε απέξω, γίνονται αυτά ; ”
Ρωτάς αν γίνονται ?” του απάντησε ο φίλος του !
Αμφιβάλλεις ότι η Παναγιά μας χαρίζει στον καθένα από εμάς που θα Της το ζητήσει τους Χαιρετισμούς Της ; “ και συνέχισε λέγοντας...
Λοιπόν ... θα σου δώσω εγώ ένα βιβλιαράκι των Χαιρετισμών, και θα κάνουμε ένα πείραμα ... Θετικός επιστήμονας δεν είσαι... ε... το πείραμα θα δείξει αν υπάρχει αλήθεια ή είναι όλα παραμύθια ... θέλεις ?”
Και τι πείραμα είναι αυτό που μου ζητάς να κάνω?” ρώτησε απορημένος
Λοιπόν... θα διαβάζεις τους Χαιρετισμούς για σαράντα μέρες... τώρα την Σαρακοστή ... και την Διακαινήσιμο Εβδομάδα ... μέχρι να συμπληρώσεις σαράντα φορές... και να δεις ότι η Παναγιά μας που μας αγαπάει όλους σαν παιδιά Της, θα σου κάνει το δωράκι Της !!” και συνέχισε...
Κάνε το έτσι σαν πείραμα , από περιέργεια... να δεις τι αποτέλεσμα θα έχει... έτσι δεν κάνατε και στο Πανεπιστήμιο στα εργαστήρια Χημείας...??”
Ε... ναι... πειράματα ... αλλά τι θα δούμε με αυτό?”
Δεν ρώτησες αν είναι δυνατόν να λέει κανείς τους Χαιρετισμούς απέξω ? Ε ... κάνε αυτό το πείραμα σαράντα μέρες και εγώ σου λέω ότι η Παναγία μας θα σου τους χαρίσει και σε εσένα τους Χαιρετισμούς Της !! “
Απρόθυμα μεν αλλά και με την περιέργεια του θετικού επιστήμονα, πήρε το βιβλιαράκι και ξεκίνησε να διαβάζει τους Χαιρετισμούς !!
Οι μέρες περνούσαν και συνέχιζε να τους διαβάζει.
Συνήθως βράδυ όταν γύρναγε από την δουλειά !
Όσο κουρασμένος και να ένοιωθε, έτσι από πείσμα μαζί και περιέργεια να δει τελικά τι θα γίνει , αλλά και από εγωισμό επειδή το υποσχέθηκε, συνέχιζε και τους έλεγε...
Και η Μεγαλοβδομάδα πέρασε, ήρθε το Πάσχα και ο μέχρι τότε αντιρρησίας παρακολούθησε κάποιες Ακολουθίες, επιχείρησε λιγάκι να νηστέψει την Μεγάλη Παρασκευή και φυσικά συνέχιζε να λέει και τους Χαιρετισμούς !!
Μέχρι που προς το τέλος των 40 ημερών που είχε υποσχεθεί να τους λέει, διαπίστωσε ότι όλο και λιγότερο κοίταζε μέσα στο βιβλιαράκι , μιας και τους είχε μάθει σχεδόν απ έξω !
Και όταν μετά την Κυριακή του Θωμά οδηγούσε προς την δουλειά του έπιασε τον εαυτό του να ψιθυρίζει ασυναίσθητα τους Χαιρετισμούς !
Και να τους λέει απέξω , χωρίς να χρειάζεται καν να κοιτάει πλέον !
Η Παναγιά μας του χάρισε τους Χαιρετισμούς Της, όπως συνηθίζουν να λένε οι παλαιοί Αγιορείτες, για όσους γρήγορα τους μαθαίνουν απ' έξω !!
Και μετά από λίγο ζήτησε μόνος του από τον καλό μας αδελφό και βαστάζο να του πει έναν καλο Πνευματικό να πάει να εξομολογηθεί !
Για πρώτη φορά στην ζωή του !!
Και να κοινωνήσει συνειδητά !!!
Και να αρχίσει να αγωνίζεται στα πνευματικά !!
Και να συνεχίζει να λέει τους Χαιρετισμούς και τέσσερις και πέντε φορές την ημέρα !!
Και να ζητάει από τον αδελφό μας τον βαστάζο βιβλιαράκια των Χαιρετισμών, από αυτά που διανέμονται δωρεάν από το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών, και να τα μοιράζει και ο ίδιος σε συναδέλφους, συνεργάτες, φίλους και γνωστούς, που απορούσαν βλέποντας τον πρώην δύσπιστο – για να μην πούμε άπιστο - να έχει μεταμορφωθεί σε πιστό και συνεπή, αγωνιστή Χριστιανό !!
Και μάλιστα και σε βαστάζο !
Και να διαμηνύει σε όλους όσους τον ρωτούσαν τι είναι αυτό το βιβλιαράκι που τους μοιράζει και γιατί τους προτρέπει να το διαβάζουν καθημερινά, ότι κάντε το και εσείς ενάμιση μήνα και ελάτε μετά να τα ξαναπούμε !!
Και όταν εκείνο το καλοκαίρι ο αδελφός μας ο βαστάζος τους είπε ότι θα ανέβει στο Άγιο Όρος, ζήτησε με λαχτάρα να έρθει μαζί του !
Και έκτοτε κάθε καλοκαίρι είναι πλέον αναπόσπαστο μέλος της όμορφης παρέας που ανεβαίνει στον Άθωνα !
Όταν μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι του 2016 η ευλογημένη ομήγυρη επισκέφτηκε την Σιμωνόπετρα και οι καλοί Πατέρες πριν σουρουπώσει τους πήγαν στην σπηλιά του Αγίου Σίμωνα, δάκρυα κύλησαν στα μάτια του αδελφού μας του βαστάζου ακούγοντας τον φίλο του, που λίγα χρόνια πριν κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει για Εκκλησία και Ακολουθίες , να ζητάει και να λέει μετά το Απόδειπνο με κατάνυξη και επίγνωση απ' έξω τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, κάτω από το ιλαρό φως των καντηλιών στο Ασκητήριο του Αγίου Σίμωνα !!
Αυτά είναι αδελφοί μου τα θαυμάσια των Χαιρετισμών της Παναγίας μας !!
Θαυμάσια που δεν εξαντλούνται στα εύθρυπτα επιφαινόμενα των καθημερινών μας – πολλές φορές επιπόλαιων , υλοφρονων ίσως και μάταιων - αιτημάτων προς την Παναγιά μας, αλλά τελεσιουργούνται στα άδυτα της ψυχούλας του καθενός από εμάς, οδηγώντας μας σε μεταβολή νοός, σε αλλαγή πορείας ζωής , σε πραγματική εν Χριστώ μετάνοια !
Είθε Κύριος ο Θεός, δια της Θεοτόκου, να αξιώσει και εμάς τους αμετανόητους και αμαρτωλούς συγγραφείς αυτής της ανάρτησης , και όλους τους συν-αμαρτωλούς αδελφούς μας , στην χαραυγή αυτής της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να θέσουμε όπως και τότε ο αδελφός μας αρχή μετανοίας !!
Αμήν ! Γένοιτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.