ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤ. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΚΕΤΕΣ ΤΗΣΠρώτη εβδομάδα του Τριωδίου και το Ιστολόγιο των Χαιρετισμών θα αναφερθεί σε ένα ακόμη θαύμα, μία θαυμαστή Αγιορείτικη Παράδοση που σχετίζεται με τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου και συγκεκριμένα σε μία ακόμη “υπόσχεση” της Παναγίας μας, σε όσους διαβάζουν τους Χαιρετισμούς Της !

Και μιλάμε για μία ακόμη υπόσχεση της Υπεραγίας Θεοτόκου, επειδή η Αγιορείτικη Παράδοση διασώζει εδώ και αιώνες την πρώτη υπόσχεση της Υπεραγίας Θεοτόκου, αναφορικά πάντα με τους Χαιρετισμούς, προσδίδοντας της μάλιστα τόσο μεγάλη σημασία, ώστε η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών από τους Αγιορείτες, να μην περιορίζεται μόνο μία φορά κάθε ημέρα στο Μικρό Απόδειπνο, αλλά να επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ανάλογα με τον Κανόνα και το καθημερινό προσευχητικό πρόγραμμα κάθε Κοινοβιάτη, Κελλιώτη ή Ασκητή μοναχού.

Η πρώτη αυτή “υπόσχεση” της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφορικά με τους Χαιρετισμούς την διαβάζετε ως υπότιτλο, ως προλογικό σημείωμα , κάτω από τους υπέρτιτλους του παρόντος Ιστολογίου , και στην οποία αναφέρεται ότι η Παναγία μας θα σκεπάζει και εν τω νυν αιώνι όποιον καθημερινά διαβάζει τους Χαιρετισμούς Της, και επίσης στο ότι θα τον υπερασπισθεί στην ώρα της εξόδου του από την ζωή αυτή και ενώπιον του φρικτού Κριτηρίου !!Για τους λόγους αυτούς έχουμε αφιερώσει παλαιότερη ανάρτηση μας και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα εκτενέστερη ανάρτηση, μιας και η ενδελεχής έρευνα από φίλες του Ιστολογίου των Χαιρετισμών – αμφότερες μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Βυζαντινής και Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ – απέδωσε πλούσιους καρπούς.

Η δεύτερη “υπόσχεση” της Παναγίας μας, για την οποία θα αναφερθούμε στην ανάρτηση αυτή, έχει να κάνει και αυτή με την ώρα της εξόδου μας – δεν λέμε του θανάτου μας, επειδή για τον Ορθόδοξο Χριστιανό ΔΕΝ υπάρχει θάνατος, αλλά κοίμηση – και συγκεκριμένα με το ότι η Παναγία μας θα “ειδοποιήσει” τον ικέτη Της, που καθημερινά διαβάζει τους Χαιρετισμούς Της, για την ακριβή ημέρα της εξόδου του, ώστε αυτός να είναι έτοιμος να αναχωρήσει μετά από εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, δηλαδή κατά πάντα έτοιμος για την αιώνια ζωή !!

Πριν αναφερθούμε εκτενέστερα θέλουμε να τονίσουμε ότι η δεύτερη αυτή υπόσχεση της Θεοτόκου, που αποτελεί κι αυτή Αγιορείτικη Παράδοση , ΔΕΝ αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στους Χαιρετισμούς Της. Πιθανότατα να μην θέτει καν τους Χαιρετισμούς ως προαπαιτούμενο για την εκπλήρωση Της. Θέλουμε να τονιστεί αυτό ευθύς εξ αρχής.

Προβαίνουμε όμως στην αναφορά σε αυτήν την “υπόσχεση” και στην σύνδεση της με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας όχι αυθαίρετα αλλά μετά από αναφορά σε αυτήν ενός εκλεκτού Ιεροκήρυκα του π. Ανδρέα Κονάνου σε παλαιότερη ραδιοφωνική του εκπομπή με τίτλο “Τα Μυστικά της Παναγίας”

Στην εκπομπή αυτή που έγινε στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου ο πατέρας Ανδρέας Κονάνος στο 23.00 λεπτό της ομιλίας του ξεκινά με την παραίνεση ΟΛΟΙ μας να διαβάζουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας. Στη συνέχεια προτρέπει ΟΛΟΙ να πάνε να αγοράσουν από θρησκευτικό βιβλιοπωλείο το βιβλιαράκι με τους Χαιρετισμούς ή ακόμη αν είναι αδύνατον να τους το στείλει ο ίδιος, και στην συνέχεια της αναφοράς των Χαιρετισμών και προφανώς με αφορμή την Κοίμηση της Θεοτόκου και την ειδοποίηση που έλαβε η Ίδια από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τρεις ημέρες προ της Κοιμήσεως Της, ο π. Ανδρέας Κονάνος αναφέρεται στην Αγιορείτικη Παράδοση, δηλαδή ότι η Παναγία μας ειδοποιεί τους ικέτες Της πριν την έξοδο τους από αυτόν τον κόσμο.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του αναφέρει τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή - τον συμμοναστή και συνασκητή του μακαριστού Γοντος Αρσενίου του Σπηλαίωτη, και Γέροντα του Γέροντος Εφραίμ στην Αριζόνα – ο οποίος και ειδοποιήθηκε από την Παναγία μας ότι θα τον “έπαιρνε” μαζί Της την ημέρα της Κοιμήσεως Της, δηλαδή την 15η Αυγούστου !!

Επειδή όπως μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερες αναρτήσεις μας τόσο ο Γερων Ιωσήφ με τον Γέροντα Αρσένιο, όσο και το πνευματικό τους τέκνο ο Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας έχουν πλειστάκις αναφερθεί στην αξία της καθημερινής ανάγνωσης των Χαιρετισμών – οι μεν δύο πρώτοι μάλιστα έλεγαν στο πλαίσιο της αγρυπνίας και του εργοχειρου των εναλλάξ τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου με την μονολόγιστη ευχή του Ιησού, και ο τελευταίος και με ιδιόχειρη επιστολή του μας παραινεί καθημερινά να διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς - θεωρούμε πιθανή την σύνδεση της καθημερινής ανάγνωσης των Χαιρετισμών ΚΑΙ με την δεύτερη αυτή υπόσχεση της Θεοτόκου, δηλαδή της προ-ειδοποίησης των ικετών Της για την ακριβή ημέρα της εξόδου τους από την ζωή αυτή.

Επαναλαμβάνουμε προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων.

Δεν τεκμαίρεται, δεν αποδεικνύεται απερίφραστα και κατηγορηματικά από την Αγιορείτικη Παραδοση η σύνδεση των Χαιρετισμών ΚΑΙ με την δεύτερη αυτή “υπόσχεση” της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πιστεύουμε όμως ότι η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών, με πίστη, επίγνωση και αγάπη στην Υπεραγία Θεοτόκο, αποτελεί ενδεχομένως τεκμήριο της αγαπης των ικετών Της στο Πρόσωπο Της.

Δίνουμε στην αγάπη σας τον σύνδεσμο με το βίντεο της ομιλίας του π. Ανδρέα Κονάνου στο YouTube.

Ακριβώς στο 23ο λεπτό ξεκινά η αναφορά στους Χαιρετισμούς και αμέσως μετά η αναφορά στην δεύτερη “υπόσχεση “ Της και στον Γέροντα Ιωσήφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.