ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΡΑΦΑΗΛ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΚΗΤΗΣ - ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝΟι τακτικοί αναγνώστες του Ιστολογίου των Χαιρετισμών θα θυμούνται τον Γέροντα Ραφαήλ που εγκαταβιώνει στην Νεα Σκήτη του Αγίου Όρους, του οποίου την προτροπή για την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών είχαμε φιλοξενήσει σε ηχητικό μόνο υλικό.
Φίλος του Ιστολογίου μας έστειλε και το βίντεο με την πλήρη συνέντευξη του Γέροντος Ραφαήλ σε ομάδα προσκυνητών που τον επισκέφθηκαν στο Κελλί του, όπου αφού διηγείται το γνωστό θαύμα που καταγράφεται στο “Αμαρτωλών Σωτηρία” με τον διάβολο που είχε προσλάβει την μορφή του μάγειρα σε ένα όμιλο ληστών και τον οποίο φανέρωσε και διέλυσε η Χάρις των Χαιρετισμών, στη συνέχεια αναφέρεται σε μία εμφάνιση της Θεοτόκου στον Μέγα Ιωαννίκιο όπου με διαφορετική μορφή επαναλαμβάνει την υπόσχεση Της, την οποία και βλέπετε ως υπότιτλο στο Ιστοόγιο αυτό , δηλαδή ότι θα είναι μεσίτρια την ώρα της Κρίσεως σε όποιον διαβάζει συνεχώς τους Χαιρετισμούς Της !
Η διήγηση του Γέροντα Ραφαήλ ξεκινά ακριβώς στο 10:26 λεπτό του βίντεο του YouTube και διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά !!
Εκ προοιμίου θέλουμε να παρακαλέσουμε την αγάπη σας να μην “σκανδαλισθεί” ακούγοντας τον φαινομενικά υπέρογκο αριθμό των 144.000 φορών που “οφείλει” ο πιστός να απαγγείλει τους Χαιρετισμούς για να έχει την προστασία της Παναγίας, μιας και η Κυρία Θεοτόκος υπόσχεται στον Μέγα Ιωαννίκιο, ότι όστις αναγνώσει επί 12 συναπτά έτη 12.000 φορές τους Χαιρετισμούς Της κάθε έτος, θα έχει την απροσμάχητη μεσιτεία Της εν ώρα κρίσεως !!
Στην συνέχεια της διήγησης θα ακούσει την ίδια την αντίρρηση που προέβαλλε ο Άγιος στην Θεοτόκο, ρωτώντας Την , ότι αν κάποιος αργά στην ζωή του έμαθε για αυτό, ή δεν προλάβει να ολοκληρώσει αυτόν τον αριθμό των 144.000 φορών δεν θα τύχει της μεσιτείας Της, όπου η ίδια η Θεοτόκος “μείωσε” κατά πολύ τον αριθμό των “απαιτούμενων” αναγνώσεων !!
Την βέλτιστη όμως ερμηνεία παρέχει ο ίδιος ο Γέροντας Γαβριήλ, ο οποίος με την σοφία της χιλιόχρονης ασκητικής Παράδοσης του Αγίου Όρους , σαφώς λέει ότι σημασία ΔΕΝ έχει ο αριθμός των επαναλήψεων αλλά η πίστη στην προσευχητική αξία των Χαιρετισμών και η συνέπεια και επιμονή – ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΝ – στην καθημερινή απαγγελία τους, λέγοντας με τον χαριτωμένο του τρόπο κατά λέξη “.....και την ρώτησε ο Άγιος, άμα έχω ένα Χαιρετισμό λειψό απ τις δώδεκα χιλιάδες... ε .. τότε τι θα γίνει... και μετά ( η Παναγία ) κατέβαινε, κατέβαινε και στο τέλος κατέβηκε σε ένα μικρό αριθμό , που σημαίνει ότι αφού το μάθεις μία φορά και μετά διαβάζεις, ε... ας πούμε ότι μια μέρα είχα κάποια δουλειά, τους διάβασα ας πούμε δύο φορές, ε... δεν πιάνει αυτό ? ..., αλλά αν γυρίσεις και πεις ...Ε.. τώρα , τι θα κάθομαι εδώ με τους Χαιρετισμούς, ε.. τότε έχεις χάνεις τα πάντα ... της Παναγίας... δεν είναι δική μου αυτή...”
Αποδώσαμε απομαγνητοφωνημένο το απόσπασμα των λόγων του Γέροντα Ραφαήλ, τον οποίο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στον σύνδεσμο με το βίντεο του YouTube που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης, προκειμένου να προλάβουμε τους αδελφούς μας, που ενδεχομένως να “σκανδαλισθούν” ακούγοντας την προτροπή της Παναγίας μας για 12.000 φορές το χρόνο για 12 έτη !!
Βέβαια στο σημείο αυτό κάνουμε με την αφέλεια της σκέψης μας έναν συνειρμό !
Από τους 24 Οίκους των Χαιρετισμών, 12 είναι αυτοί που καταλήγουν στο εφύμνιο “Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε “, μιας και οι άλλοι δώδεκα καταλήγουν στο “Αλληλούια”
Σε καθένα από τους 12 αυτούς Οίκους που ξεκινούν με το γράμμα Α, Γ, Ε και ούτω καθεξής αναφέρονται από δύο φορές στους έξι στίχους δηλαδή συνολικά 12 φορές το “Χαίρε” , και πολλαπλασιάζοντας τους 12 Οίκους με τα 12 “Χαιρε” προκύπτει ο αριθμός 144.
Αν τώρα σκεφτούμε ότι οι 144.000 φορές που “πρέπει” να αναγνωσθούν οι Χαιρετισμοί Της ( όπως προτρέπει η Θεοτόκος τον Μέγα Ιωαννίκιο ως “Κανόνα” ) για να τύχουμε της σωτηριώδους πρεσβείας Της εν ώρα Κρίσεως, συμπίπτει με τον αριθμό των 144.000 “εσφραγισμένων εκ πάσης φυλής υιών Ισραήλ” που αναφέρει η Αποκάλυψις του Ιωάννου στο Κεφάλαιο 7.3-4,  και στον αριθμό των 144.000 παρθένων που συνοδεύουν το Αρνίον στο Κεφάλαιο 14.1-5 , μπορούμε να κάνουμε πολλές σκέψεις, τις οποίες και φυσικά και αποφεύγουμε για να μην πλανηθούμε κι εμείς όπως οι μάρυρες του ιεχωβά, που μέσα στις απειράριθμες πλάνες κι αίρέσεις τους και στις εσφαλμένες, ψυχόλεθρες και βλάσφημες δοξασίες τους, έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν κι αυτόν τον αριθμό των 144.000, πάντα κατα το δοκούν και προφανέστατα εσφαλμένα !
Εμείς φυσικά ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να μην δίνουμε σημασία στην σημειολογία των αριθμών που περιέχονται στις Γραφές, αλλά να εμπιστευόμαστε πάντα και μόνο τους αλάθητους Άγιους Πατέρες μας, όταν αποφαίνονται και επ' αυτών και άλλων ζητημάτων που αφορούν την Αγία Πίστη μας !
Αλλά δεν μπορεί να μην πάει ο νους μας σε έναν άκρα θεοτοκόφιλο, λόγιο και λάτρη των Χαιρετισμών, τον ουρανοπολίτη πλέον Ιερομόναχο Αθανάσιο Ιβηρίτη ( 1885 – 1973 ), ο οποίος σε επιστολή του στον φίλο του λογιότατο και πολυγραφότατο μακαριστό μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη (1916-2006) είχε επισημάνει αυτό το συσχετισμό των 144 Χαίρε , με τους 144.00 σφραγισμένους της Αποκαλύψεως, όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερη μας ανάρτηση !
Σας παραπέμπουμε στους συνδέσμους του βίντεο του Γέροντος Ραφαήλ της Νέας Σκήτης και σε δύο συνδέσμους που αναφέρονται στον Αθανασιο Ιβηρίτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.