ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ ΔΟΞΑΣΑΤΕ !!! ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΠΩΣ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ !Χριστός ετέχθη ! Αληθώς ετέχθη !
«Και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν ...» (Ιωαν,1,14)
Και όλα τα θαυμαστά γεγονότα που σήμερα Κυριακή τα Χριστούγεννα του 2016 ακούσαμε στους Ιερούς Ναούς ιστορούνται γλαφυρά στους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου !
Από τους 24 Οίκους των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, τό ένα τέταρτο, δηλαδή έξι Οίκοι, αναφέρονται στις Ευαγγελικές περικοπές που ακούγονται αυτές τις ημέρες του Δωδεκαημέρου και σχετίζονται με την Γέννηση του Θεανθρώπου, την Προσκύνηση των Ποιμένων και των Μάγων και την φυγή της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο !
Συγκεκριμένα οι Οίκοι Ζ έως και Λ , δηλαδή ο τελευταίος της Πρώτης Στάσης των Χαιρετισμών και οι πέντε από τους έξι της Δεύτερης Στάσης των Χαιρετισμών !
Ο έβδομος Οίκος αναφέρεται στους λογισμούς του Μνήστορος Ιωσήφ , ο όγδοος στην Προσκύνηση των Ποιμένων, και οι επόμενοι τρεις σε αυτήν των Μάγων !
Έτσι παρόλο που οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας έχουν συνδεθεί με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και συγκεκριμένα με τις τέσσερεις Παρασκευές που διαβάζονται ξεχωριστά καθεμία από τις τέσσερεις Στάσεις των Χαιρετισμών, και την Παρασκεή του Ακαθιστου Υμνου όπου διαβάζονται μαζί και οι τέσσερεις Στάσεις, παρατηρούμε πόσο επίκαιρη είναι η ανάγνωση τους και κατα την διάρκεια της Νηστείας των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημερου !
Συνεπώς όσες και όσοι ασκούν την ευλογημένη συνήθεια της Ανάγνωσης των Χαιρετισμών κάθε ημέρα, έχουν την ευκαιρία να έχουν συνέχεια στο μυαλό και την καρδιά τους τα γεγονότα που σχετίζονται με την Γέννηση του Κυρίου μας !
Για μία ακόμη φορά θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό που έχουμε γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας !
Δηλαδή ότι η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών αποτελεί καθήκον κάθε συνειδητού Χριστιανού, μιας και όλοι οφείλουμε να διαβάζουμε το Μικρό Απόδειπνο, στο οποίο και είναι ενταγμένοι οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου !
Και όπως καλά γνωρίζετε σε όλες τις Ιερές Μονές, σε όλες τις Ιερές Σκήτες και τα Ιερά Κελλία, αλλά και σε πολλούς Ορθόδοξους Ενοριακούς Ναούς ακούγονται καθημερινά οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου !
Και έτσι η προτροπή της Υπεραγίας Θεοτόκου δηλαδή να διαβάζουμε καθημερινά τους Χαιρετισμούς Της, δεν είναι παρά μία υπόμνηση Της να είμαστε συνεπείς με τα καθήκοντα μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και κατά Χάριν παιδιά Της !
Όσοι βέβαια επιθυμούν να ασκήσουν την ευλογημένη συνήθεια της ανάγνωσης των Χαιρετισμών περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να το κάνουν μόνον με την ευλογία του Πνευματικού τους Πατέρα στον οποίο και εξομολογούνται !
Όλα τα έργα μας , ακόμη και τα προφανή καλά έργα μας, πρέπει να τελούνται με την ευλογία του Πνευματικού μας, που είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίζει την άσκηση μας και το πνευματικό μας πρόγραμμα !
Επομένως η καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών, κατά προτίμηση ενταγμένων στο Μικρό Απόδειπνο, αποτελεί καθήκον κάθε συνειδητού Ορθόδοξου Χριστιανού, και σε αυτό μας προτρέπει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας !
Το να αναλάβει όμως κάποιος το έργο της καθημερινής ανάγνωσης των Χαιρετισμών περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα θα πρέπει να μην γίνεται “θεληματάρικα” που λένε και οι Αγιορείτες Πατέρες, γιατί ο πειραστής μπορεί να εμφιλοχωρήσει και να μας πλανήσει ρίχνοντας μας είτε σε οίηση αν επιτελούμε αυτή την άσκηση με συνέπεια και δρέψουμε μάλιστα σύντομα τους καρπούς των Χαιρετισμών, είτε και σε απόγνωση αν κατά την Κρίση του Θεού χρονίζουν δηλαδή καθυστερούν τα μικρά και μεγάλα θαύματα των Χαιρετισμών, αλλά τουναντίον να επιτελούμε αυτό το πνευματικό έργο πάντα και μόνον μετά από την ευλογία του Πνευματικού μας, ώστε να μας επαδαψιλεύσει Κύριος ο Θεός δια της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Χαιρετισμών Της, δαψιλώς τους καρπούς της υπακοής μας και της προσευχής μας !
Βέβαια – και δεν κομίζουμε γλάυκα εις Αθήνας – πρέπει να επαναλάβουμε , όπως και το κάναμε πλειστάκις, ότι η ανάγνωση των Χαιρετισμών δεν είναι κάτι το “μαγικό”, ούτε η πανάκεια στα όποια μας βιοτικά, προσωπικά ή άλλα προβλήματα !
Το να προσεγγίζουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, με καιροσκοπική διάθεση, να απαγγέλλουμε δηλαδή τους Χαιρετισμούς με απώτερο στόχο την μισθαποδοσία μας, δηλαδή να τους απαγγέλλουμε προσμένοντας ανταμοιβή ή θαύματα για αυτό, τότε ταπεινά φρονούμε ότι και εμείς ως Χριστιανοί αστοχούμε, αλλά και την αξία των Χαιρετισμών υποβιβάζουμε !!
Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας , το κάθε Χαίρε που απαγγέλλουμε στην κατά Χάριν Μητέρα μας , πρέπει να είναι αμιγώς με δοξολογική διάθεση, δηλαδή να υμνούμε την Παναγία μας για την συμβολή Της στην σωτηρία του ανθρώπινου γένους και κατ επέκταση και καθένα μας ξεχωριστά, να υμνούμε την Παναγία μας γιατί κάθε ευλογία που μας χαρίζει ο Τριαδικός μας Θεός παρέχεται δια της Θεοτόκου, όπως αιτιολογούν θεολογικώς πνευματέμφοροι Πατέρες !
Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που αποφεύγουμε να καταγράφουμε πλέον τα καθημερινά μεγάλα και μικρά θαύματα, τα θαυμαστά γεγονότα, τις περίεργες συμπτώσεις που σχετίζονται με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, και υποπίπτουν στην αντίληψη μας, είτε μέσα από τα δικά σας email, είτε από τις διηγήσεις αδελφών !
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εκληφθεί το Ιστολόγιο αυτό ως εισηγητής καινοδοξιών που δεν συνάδουν με την Αγία Ορθοδοξία μας !
Φρονούμε ότι έχουμε τεκμηριώσει επαρκώς με τις άψευστες γραπτές μαρτυρίες πολυάριθμων θαυμάτων των Χαιρετισμών ,την ιδιαίτατη προσευχητική τους αξία, αλλά επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το αν κάποιος θελήσει να αναλάβει το έργο της καθημερινής τους ανάγνωσης, πέρα από το Μικρό Απόδειπνο, περισσότερες φορές, θα πρέπει αφενός να πάρει την ευλογία του Πνευματικού του, αφετέρου να το αναλάβει με δοξολογική, ευχαριστιακή διάθεση καί ουδαμώς προσβλέποντας σε θαύματα, θαυμαστά σημεία ή θεοσημείες !!
Αν ευδοκήσει Κύριος ο Θεός αυτά θα του δοθούν δια της Θεοτόκου αν είναι προς συμφέρον της αιώνιας ψυχής του !
Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να σας ευχηθούμε Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα, Καλο Δωδεκαήμερο και μία Ευλογημένη Νέα Χρονιά !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.