ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ !!!! ΔΙΗΓΗΣΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ !!


Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τον σκοπό των όσων συμβαίνουν στην ζωή μας ! Οι αδόκητος πόνος που βιώνουμε από δυσάρεστα γεγονότα, που φαινομενικά φαίνονται να στερούνται αιτία, να είναι άδικα, σκληρά, αφόρητα μας κάνει να προβληματιζόμαστε, και ίσως μέσα στην θλίψη μας να εκφράζουμε κι ένα παράπονο στο Θεό !

Μία αγία ψυχή ανέφερε,  ότι αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουμε το σχέδιο του χαλιού της ζωής μας, αυτό που καθημερινά υφαίνει ο Θεός έχοντας στον νου Του την αιώνια σωτηρία μας, από την πίσω πλευρά, εννοώντας με αυτό ότι ο Θεός έχει ένα απερινόητο για το πεπερασμένο μας μυαλό σχέδιο σωτηρίας για τον καθένα από εμάς και έτσι υφαίνει καθημερινά τον τάπητα, το χαλί της ζωής μας κατα τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί το ποθούμενο !

Εμείς όμως βλέπουμε το σχέδιο αυτό του χαλιού της ζωής μας , όχι από τη πάνω πλευρά που θα αναδείκνυε μέσα από το υπέροχο και μοναδικό του σχεδιο , την Πανσοφία του Δημιουργού, αλλά από την κάτω πλευρά με τους κόμπους, τα ξέφτια, την θολούρα των χρωμάτων , το μπέρδεμα των σχημάτων ! 

Μόνο με την κοίμηση μας και την αναχώρηση μας από την ζωή αυτή θα μας δείξει ο Κύριος μας το χαλί που ύφανε για εμάς από την καλή του πλευρά, από την πάνω πλευρά και έτσι θα δούμε ότι κάθε ξέφτι, κάθε κόμπος, κάθε θολούρα δηλαδή κάθε θλίψη, πόνος, δοκιμασία που βιώσαμε στην ζωή μας, όλα ήταν αναγκαία για να προκύψει το υπέροχο σχέδιο του χαλιού που ετοίμασε η Πανσοφία του Κυρίου μας !

Βέβαια και ενόσω ακόμη ζούμε έρχονται στιγμές, όπου αναπολώντας γεγονότα της ζωής μας, κατανοούμε την αιτία τους και δικαιολογούμε την ύπαρξη τους !!
Και αυτό δεν αφορά τα σημαντικά αλλά και τα μικρά τα φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα της ζωής μας !!
Αυτό λοιπόν συνέβη και σε έναν από τους βαστάζους της Παναγίας μας την περασμένη μόλις εβδομάδα και το αναφέρουμε στην αγάπη Σας μιας και αφορά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας !!!

Πριν τρία χρόνια 18 Αυγούστου του 2013 είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος για την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου !

Φυσικά ο βαστάζος μας είχε στείλει πριν μέρες κούτες με τευχίδια των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, τα οποία μοίρασε την επόμενη ημέρα ο Άγιος Ηγούμενος π. Χριστόδουλος στους ευλαβείς προσκυνητές μετά την Θεία Λειτουργία !

Πέρα όμως από όσα έστειλε είχε πάρει μαζί του και εκατοντάδες τευχίδια για να τα δίνει ευλογία στις Σκήτες και στα Κελλιά που θα επισκεπτόταν !

Φτάνοντας λοιπόν παραμονή της Εορτής 18ν / 5π Αυγούστου 2013, κατά τις 12 το μεσημέρι με το λεωφορείο από την Δάφνη στις Καρυές και αφού προσκύνησε το Αξιον Εστί στο Πρωτάτο στις Καρυές, κατευθύνθηκε στο Κουτλουμούσι.

Μπαίνοντας στο Μοναστήρι μπήκε αριστερά στο Αρχονταρίκι για να ξαποστάσει και να δεχθεί το τσίπουρο και το καφεδάκι που προσέφεραν με αγάπη οι Μοναχοί.

Ήδη μαζί με τους πολλούς Προσκυνητές είχαν φτάσει και Πατέρες από κοντινά Κελλιά της Κουτλουμουσιανής Σκήτης και των Καρυών για να διακονήσουν !

Ο βαστάζος μας χαιρέτισε κάποιους από τους μοναχούς που γνώριζε από το Κουτλουμούσι και έβγαλε να τους δώσει ευλογία τευχίδια των Χαιρετισμών !!

Ξάφνου πίσω από την κουζίνα , εκεί όπου έψηναν τους καφέδες, κατευθύνθηκε ένας ηλικιωμένος λιπόσαρκος, ασκητικός μοναχός προς τους καναπέδες όπου καθόταν ο βαστάζος με τους μοναχούς !

Το όνομα του δεν το θυμάται ο βαστάζος μας αλλά ανεξίτηλα έμεινε στην μνήμη του, το τεράστιχο που αργά και τραβηχτά είπε ο καλος Γέροντας όταν πήρε στα χέρια του το τευχίδιο με την μεγάλη γραμματοσειρά των Χαιρετισμών, που φάνηκε να τον εντυπωσίασε !!

                                “ Την δόξα δότε τω Θεώ,
                       τιμή στην Θεοτόκο, 
                       Δοξολογία στο Χριστό, 
                       Χαίρε στην Παναγία”

Με χαρά πήρε μερικούς Χαιρετισμούς, τους έσφιξε στον κόρφο του, έσκυψε το κεφαλάκι του κάνοντας υπόκλιση και κατευθύνθηκε ξανά στην κουζίνα στο βάθος της αίθουσας, να συνεχίσει την διακονία του.

Ο βαστάζος μας έβγαλε το μπλοκάκι που είχε και το σημείωσε.

Κοιτάζοντας το μετά κατάλαβε την κρυμμένη σοφία του Γέροντα και την θεολογία που κρυβόταν μέσα σε αυτές τις δύο γραμμές !

Δηλαδή ότι μόνο στον Ενα εν Τριάδι Θεό μας,  ανήκει η δόξα, και εις την Υπεραγία Θεοτόκο ανήκει η τιμή !
Έτσι την δόξαν που οφείλουμε να αναπέμπουμε στον Κύριο μας την εκφράζουμε με την Δοξολογία και την τιμή που οφείλουμε στην Παναγία μας με το Χαίρε.
Προφανώς με το Χαίρε των Χαιρετισμών, σκέφτηκε ο βαστάζος, δηλαδή ήταν αυτό το δίστιχο μια παραίνεση να λέμε τους Χαιρετισμούς για να τιμούμε την Παναγία μας, καθ όν τρόπο λέμε την Δοξολογία για να δοξάσουμε τον Κύριο μας και Θεό μας !

Πέρασαν τρία περίπου χρόνια ώσπου την περασμένη Τρίτη, πριν μία ακριβώς εβδομάδα, ο βαστάζος μας συνδύασε αυτά τα λόγια του καλού Γέροντα με μία αποκάλυψη που του έκανε ένας ευλογημένος Ιερομόναχος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαν.

Είχαμε αναφέρει για τον Αρχιμανδρίτη αυτό σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, μιας και από την υπερβολική του αγάπη για τους Χαιρετισμούς, είχε καθιερώσει στον Ιερό Ναό όπου διακονούσε κατά την διάρκεια του Κοινωνικού , κάποια ή κάποιος από το Εκκλησίασμα να απαγγέλει τους Χαιρετισμούς μπροστά από την Εικόνα της Θεοτόκου στο τέμπλο του Ιερού Βήματος !

Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είχε αναφέρει για την μικρή Μαρία που απέκτησε την ευλογημένη συνήθεια να απαγγέλει τους Χαιρετισμούς, καθώς και για μία πνευματική του κόρη, που απαγγέλλει σαράντα φορές τους Χαιρετισμούς κάθε ημέρα !

Κουβεντιάζοντας λοιπόν με το βαστάζο μας του ανέφερε ότι του είπαν ότι και σε έναν ακόμη Ναό στο Περιστέρι ο καλός Ιερέας έχει καθιερώσει στο Κοινωνικό να απαγγέλλονται οι Χαιρετισμοί !

Ο βαστάζος μας που διακονεί και σαν Ιεροψάλτης, έλαβε αφορμή από αυτήν του την παρατήρηση και ρώτησε τον καλό Αρχιμανδρίτη αν δικαιολογείται από το Τυπικό η απαγγελία των Χαιρετισμών !

Άκου ευλογημένη ψυχή ... Γράφει πουθενά ο Βιολάκης να λέμε αντί του Κοινωνικο εμμελώς τους Ψαλμούς ή τα Τεριρέμ ή να διαβάζουμε την Ακολουθία της Θείας Μετάληψης ? ... όχι βέβαια... σαφώς το λέει να ψάλλεται αργά από τον Αριστερό Χορό το ενδιάτακτο Κοινωνικό.... Όλα τα άλλα είναι συνήθεια , πες το Παράδοση της Εκκλησίας μας !” και συνέχισε λέγοντας στο βαστάζο μας “ Θα σου πω τι μου είπε ένας ευλογημένος Αγιορείτης ασκητής πριν χρόνια που ήμουν στο Όρος και τον ρώτησα ακριβώς το ίδιο που εσύ με ρωτάς τώρα, αφού είδα ότι σε κάποια Κελλιά που επισκέφτηκα, ο μοναχός που έψελνε μετά ένα σύντομο Κοινωνικό απήγγειλε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας"

Από τον Όρθρο μέχρι και την Δοξολογία στο Δεσποτικό κάθεται ο Κύριος Ιησούς. 
Με το που λέει ο Ιερέας “Ευλογημένη η Βασιλεία ....” ο Δέσποτας Ιησούς κατεβαίνει και μπαίνει στο Ιερό, και στην θέση Του στο Δεσποτικό ανεβαίνει η Κυρία Θεοτόκος, η οποία κάθεται εκεί μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

"Για τον λόγο αυτό και υπάρχει η Παράδοση σε μερικά Κελλιά να λέγονται οι Χαιρετισμοί την ώρα του Κοινωνικού. Προφανώς οι θεόπτες Γέροντες, που είχαν βιώσει αυτό το όραμα, ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία μας απαγγέλλοντας τους Χαιρετισμούς Της"

Και ήταν την στιγμή εκείνη, πού ήρθε στο μυαλό του Βαστάζου μας το τετράστιχο του ηλικιωμένου μοναχού εκείνο το μεσημέρι τους Αυγούστου στο Κουτλουμούσι !!

Μετά από τρία χρόνια, η Πρόνοια του Θεού, του αποκάλυψε μέσα από την διήγηση αυτή και την εξήγηση του καλού Αρχιμανδρίτη, την αξία των λόγων του μοναχού εκείνου στο Αρχονταρίκι στο Κουτλουμούσι, που με εμμελή και χαριτωμένο τρόπο, με αυτό το απλό μεν , αλλά βαθυστόχαστο παραινετικό τετράστιχο , εξέφραζαν την σοφία και τα βιώματα των Αγίων Αγιορειτών Πατέρων !

Και έτσι κατάλαβε ο βαστάζος μας, όπως εξάλλου κι όλοι μας, ότι όλα τα φαινομενικά δυσεξήγητα συμβεβηκότα της ζωής μας, από τα πιο απλά και καθημερινά μέχρι και τα πιο σοβαρά και σύνθετα, θα έρθει η στιγμή να λάβουν την ερμηνεία τους !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.