ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!


Συνήθως τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς προβαίνουμε όλοι μας σε έναν απολογισμό, σχεδιάζουμε τον επόμενο χρόνο και κάνουμε τον προγραμματισμό μας !

Ετσι και όλοι εμείς – οι αυτόκλητοι “Βαστάζοι” της Θεοτόκου, δηλαδή οι αχθοφόροι Της , μιας και κουβαλάμε τα δέματα και τις κούτες που αποστέλλονται – είχαμε σκοπό να καταθέσουμε στην Αγάπη σας τα “πεπραγμένα” του έτους, να σας πούμε δηλαδή, ότι χάριτι Θεού και πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου πάνω από 60.000 τευχίδια Χαιρετισμών μόνο το 2015 , και κοντα στις 150.000 τα τελευταία πέντε χρόνια , έχουν φτάσει στα χέρια των Ορθόδοξων αδελφών μας , και στις πέντε ηπείρους , πάντα δωρεάν, πάντοτε ως ευλογία , προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου ! 

Καί ίσως και με μία κρυφή, υφέρπουσα υπερηφάνεια για το έργο, που είχαμε την εντύπωση ότι επιτελούμε - μιας και είμαστε δυστυχώς χαμηλής πνευματικότητας - και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν επιτελούμε εμείς, αλλά τα πάντα γίνονται από την Παναγία μας, που απλά καταδέχεται να υπηρετούμε στην διάδοση των Χαιρετισμών Της !

Και έγινε αφορμή ένα email που λάβαμε την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, για να “ταπεινωθεί” εισέτι ο επηρμένος μας λογισμός και να κατανοήσουμε ότι η Παναγία μας έχει από χρόνια τους Ανθρώπους Της, τους ευλογημένους εκείνους εργάτες Της, που αθόρυβα και αποτελεσματικά Την υπηρετούν !! 

Πρός δόξαν Κυρίου θα καταθέσω στην αγάπη σας μία σύνοψη του πρώτου email και των δύο ακόμη που ανταλλάξαμε με την ευλογημένη εκείνη ψυχή από την αγιοτόκο Θεσσαλονίκη μας ! 

Πρόκειται για τον έναν πατέρα - και μάλιστα πολύτεκνο - που μας ζήτησε να μην κοινολογήσουμε ούτε το βαπτιστικό του όνομα, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια – πριν ακόμη νυμφευτεί – ξεκίνησε την ευλογημένη συνήθεια να μοιράζει χέρι με χέρι, ή να “αφήνει” σε παγκάρια, εικονάστασια και όπου αλλού έκρινε, βιβλιαράκια με τους Χαιρετισμους της Παναγιας μας ! 

Από το 1994 όπως μας ανέφερε , μετά από προτροπή ενός Αγιορείτη Ιερομονάχου κατα την επίσκεψη του στο Αγιο Όρος, ξεκίνησε να αγοράζει και να μοιράζει Χαιρετισμούς. 

Και μάλιστα μας εξομολογήθηκε ότι επειδή η οικονομική του κατάσταση ήταν αρκετά δυσχερής για να “χρηματοδοτεί” την ευλογημένη του αυτή Ιεραποστολική Δράση, αποφάσισε – για να μην στερεί τα χρήματα αυτά από την γυναίκα και τα παιδιά του - να “κόψει” κάποιες του αγαπημένες συνήθειες και να διαθέτει το ποσό αυτό για την αγορά των Χαιρετισμών από τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία. 

Στην αρχή σταμάτησε να αγοράζει την Κυριακάτικη εφημερίδα που συνήθιζε να διαβάζει, κατόπιν αν κάποια φορά λαχτάραγε ένα παγωτό ή μια μπουγάτσα “κρατιόταν” και όταν επέστρεφε σπίτι έβαζε σε ένα κουτί-κουμπαρά τα χρήματα που θα χάλαγε για αυτές τις μικρές, καθημερινές απολαύσεις, προκειμένου να “χρηματοδοτήσει” την αγορά και άλλων Χαιρετισμών και μάλιστα σε τιμή χονδρικής μιας και περίμενε να μαζευτεί ένα σεβαστό ποσό για να τα παραγγείλει απευθείας από τον εκδοτικό οίκο, ο οποίος και του εξασφάλιζε χαμηλή τιμή. 

Παρά την σοβούσα οικονομική κρίση, παρά τα αυξανόμενα έξοδα των παιδιών που μεγάλωναν, παρότι μόνο αυτός εργαζόταν στην οικογένεια και το εισόδημα του – όπως όλων μας εξάλλου – μειωνόταν δραματικά, δεν εγκατέλειψε την συνήθεια του αυτή και μάλιστα μας ομολόγησε ότι έβλεπε αισθητή την ευλογία της Παναγίας στην οικογένεια του. 

Πριν μία εβδομάδα επέστρεψε από το ετήσιο του προσκύνημα στο Άγιο Όρος, όπου στα Κατουνάκια του έδωσαν ευλογία κάποια βιβλιαράκια των Χαιρετισμών που εκδίδουμε και μοιράζουμε δωρεάν ως ευλογία. 

Μπήκε στο ιστολόγιο μας, διάβασε τα θαύματα των Χαιρετισμών – πολλά από τα οποία τα γνώριζε ήδη – και πήρε την πρωτοβουλία να μας στείλει ένα email ζητώντας μας αν μας περίσσευαν κάποιες δεκάδες Χαιρετισμοί για να μοιράσει αυτές τις Άγιες Ημέρες , ως ευλογία . 

Ασφαλώς και ανταποκριθήκαμε και ετοιμάσαμε το δέμα του, το οποίο και ήδη το στείλαμε – όπως πάντοτε εντελώς δωρεάν - και θα λάβει αν όχι σήμερα 31 Δεκεμβρίου, τότε σίγουρα αρχές της εβδομάδας για να μοιραστεί τα Αγια Θεοφάνεια από τους Ιερείς.

Πάντως το ουσιαστικό για εμάς είναι το γεγονός , είναι ότι έναν ακόμη “Βαστάζο” μας έστειλε η καλή μας Παναγιά για να προστεθεί στην ομάδα μας και να συμβάλλει κι αυτός στη διάδοση της καθημερινής ανάγνωσης των Χαιρετισμών από τους αδελφούς μας. 

Το παράδειγμα του, η εθελούσια του στέρηση των απλών καθημερινών απολαύσεων όπως ένα παγωτό, μια εφημερίδα, μία τυρόπιτα για την διάδοση των Χαιρετισμών αποτελεί για όλους μας παράδειγμα. 

Ο καλός μας αυτός αδελφός προσφέρθηκε - όπως και άλλοι μας ζήτησαν στο παρελθόν - να μας συνδράμει οικονομικά στην μικρή μας αυτή προσπάθεια, διαθέτοντας μας τα χρήματα που -όπως μας είπε - ούτως ή άλλως φυλάει για να αγοράσει Χαιρετισμούς. 

Ευγενικά αρνηθήκαμε, όπως και άλλοτε στο παρελθόν σε παρόμοιες προσφορές. 
 Όχι φυσικά από εγωισμό ! Προς Θεού ! 

Απλά αντιλαμβανόμαστε την μικρότητα μας και δεν προσδοκούμε, ούτε εξάλλου και μπορούμε να αποτελέσουμε το Κέντρο της διάδοσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου , ούτε φυσικά προσβλέπουμε να καλύψουμε μόνοι μας την τεράστια “δίψα” των αδελφών μας για παρόμοια τευχίδια ! 

Στο μέτρο των μικρών μας δυνατοτήτων και με την ευγενική χορηγία από χρόνια γνωστών μας ευλαβών κυριών που διαθέτουν – ως μνημόσυνο προσφιλών τους προσώπων - μέρος των πενιχρών τους εισοδημάτων για τα έξοδα εκτύπωσης και τα ταχυδρομικά τέλη, και προπάντων με την προσφορά ενός ευλαβούς τυπογράφου που αφιλοκερδώς αναλαμβάνει την εκτύπωση τους - και όπως όλοι μας θέλει να παραμείνει κι αυτός ανώνυμος – θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια στέλνοντας πάντα και μόνον δωρεάν ως ευλογία τους Χαιρετισμούς αυτούς, για όσο διάστημα η καλή μας Παναγιά μας ανέχεται και μας το επιτρέπει ! 

Απαντήσαμε λοιπον στον καλό αυτό πολύτεκνο πατέρα να συνεχίσει όπως κάνει χρόνια τώρα την ευλογημένη αυτή συνήθεια και να αγοράζει από τον γνωστό εκδοτικό οίκο τους Χαιρετισμούς και να συνεχίζει να τους μοιράζει κι αυτός ως ευλογία. 

Και εμείς- στο μέτρο των μικρών μας δυνατοτήτων – θα ενισχύουμε την Ιεραποστολή του αυτή, στέλνοντας του σε τακτά χρονικά διαστήματα λίγες εκατοντάδες και από τα δικά μας βιβλιαράκια - μιας και έχει ένα ευρύ κύκλο από Ιερείς στους οποίους προσφέρει τους Χαιρετισμούς για να τους μοιράζουν στο ποίμνιο τους. 

Με αφορμή το email αυτό σκεφτήκαμε ότι αν όλοι μας ακολουθούσαμε το παράδειγμα του ευσεβούς αυτού πολύτεκνου πατέρα , και μόνο για μια βδομάδα το χρόνο δεν ενδίδαμε στις μικρές αυτές κι αθώες απολαύσεις που αναφέραμε , αλλά βάζαμε στην άκρη τα χρήματα αυτά, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από το θρησκευτικό βιβλιοπωλείο της πόλης μας ή της περιοχής μας λίγους Χαιρετισμούς, από τις πολλές εκδόσεις που κυκλοφορούν, και να τους προσφέραμε ευλογία στους συγγενείς και φίλους μας ! 

Έτσι θα γινόμασταν και εμείς “Βαστάζοι” δηλαδή αχθοφόροι της Παναγιάς μας, θα συμβάλλαμε στην τιμή Της και στην δόξα του Τριαδικού μας Θεού, και θα απολαμβάναμε όλοι μας τις δαψιλείς ευλογίες Της. 

Με την ευχή αυτή θέλουμε να κλείσουμε την φετινή χρονιά, ευχόμενοι σε όλες και όλους εσάς, τους φίλους αυτού του ιστολογίου, εν πρώτοις την κατ' άμφω υγεία και κατόπιν μιαν ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα χρονιά, κάτω από την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου !

Αμην ! Γένοιτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.