ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΠΠΟΥ ! ΠΟΛΛΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ! ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ?
Σαν σήμερα 2/15 Σεπτεμβρίου 1983 κοιμήθηκε οσιακά σε ηλικία 97 ετών ο Γέροντας Αρσένιος ο Σπηλαιωτης , ο "Παππούς" όπως με αγάπη τον αποκαλούσαν οι υποτακτικοί του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή με τον οποίο υπήρξε αχώριστος συνασκητής !
Ο Γέροντας Αρσενιος ο Σπηλαιώτης καταγόταν απο τον αγιοτόκο Πόντο ! Σε νεαρή ηλικία άφησε το σπίτι του και με τα πόδια κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη ! Εκεί επιβιβάστηκε σε πλοίο που τον μετέφερε στούς Αγίους Τόπους. Εκεί του διαβάστηκε ρασοευχής και έλαβε το όνομα Ανατόλιος. Για πάνω απο μία δεκαετία προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Πανάγιο Τάγο και στα άλλα Προσκυνήματα !
Εκεί γνωρίστηκε με τον Γέροντα Ιερώνυμο της Αιγίνης που καταγόταν απο την Καππαδοκία , ο οποίος και κατέλειπε με την βιοτή και την διδασκαλία του μνήμη οσίου ανδρός, και από αυτόν διδάχθηκε την “καρδιακή προσευχή”
Χάριν ησυχίας εγκατέλειψε τους περισπασμούς του κόσμου και κατευθύνθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας μας μας όπου και εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα μετονομασθείς σε Αρσένιον.
Μιας και η Μονή ήταν τότε ιδιόρρυθμη, ο Γερων Αρσενιος είχε την ευκαιρία να ακολουθεί ένα δικό του άκρως ασκητικό πρόγραμμα. Δεν είχε όμως πνευματική καθοδήγηση και γι αυτό εγκατέλειψε την Μονή και κατευθύνθηκε στην Ερημο του Αγίου Όρους προς αναζήτηση Αγίων Γερόντων που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ακόρεστη επιθυμία του για ασκητικούς αγώνες και ανώτερη ησυχαστική ζωή.
Ο Θεός ευδόκησε και στην Αγία Κορυφή γνωρίστηκε με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Οι δύο τους έμειναν έκτοτε ενωμένοι πνευματικά και αχώριστοι στους τόπους όπου εγκαταβίωναν μέχρι την κοίμηση του Γέροντος Ιωσήφ.
Μάλιστα μόλο που ο Αρσένιος ήταν μεγαλύτερος στην ηλικία με χαρά υποτάχθηκε στον Γεροντα Ιωσήφ και έμεινε στην αγία υπακοή μέχρι τέλος.
Μετα την κοίμηση του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή παρέμεινε με υποτακτικούς του Γέροντα, οι οποίοι και τον περιέβαλλαν με περισσή αγάπη μέχρι την οσιακή κοίμηση του σαν σήμερα 2/15 Σεπτεμβρίου του 1983 σε ηλικία 97 ετών.
Μία μέρα ένας από αυτούς ρώτησε τον Γέροντα Αρσένιο
Παππού , πολλοί μοναχοί έχουν την συνήθεια όταν κάνουν το εργόχειρο τους ή όταν εργάζονται στα κτήματα να λένε τους Χαιρετισμους της Παναγιας μας , αντι την Ευχή ! Εσύ τι θεωρείς ότι είναι προτιμότερο
    Α! Τους Χαιρετισμούς πάρα τους πολύ αγαπά η Παναγία μας. Εμείς με τον Γέροντα Ιωσήφ τους λέγαμε όταν δουλεύαμε στο εργόχειρο μας , απ’ έξω, δυό και τρεις φορές την ημέρα.
    Να, έχουμε εδώ ένα βιβλιαράκι με τους Χαιρετισμούς που στην αρχήν του αναφέρει ότι η Παναγία μας φανερώθηκε σε πολλούς Αγίους και τους υποσχέθηκε ότι, όποιος λέει τους Χαιρετισμούς Της κάθε μέρα, θα τον φυλάει και σε αυτήν την ζωήν, αλλά και μετά θάνατον θα τον υπερασπιστεί ενώπιον του Υιού της. Η βάση βέβαια είναι η Ευχή. Αν έχεις προθυμία στο να λές την Ευχή, μην την κόβεις˙ τα λέει όλα. Αν όμως αδυνατίσει η Ευχή, τότε πες τους Χαιρετισμούς.
    Ακόμα και το «Θεοτόκε Παρθένε» πολύ αγαπά η Παναγία μας. Κάποτε σαν το λες κάμποσες φορές, σου προσφέρει ένα γλύκισμα η Παναγία μας που δεν περιγράφεται.

    ΠΗΓΗ : www.agioritikesmnimes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.