ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ( ΧΑΙΡΟΒΟ - ΧΕΡΟΒΟ - ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΜΕΝΗΣ ) ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ !!

 Image result for ιερα μονη ζωγραφου
Ξημερώνει αύριο η πρώτη Παρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα ψαλλεί στους Ιερούς Ναούς η Πρωτη Σταση των Χαιρετισμων στην Υπεραγία Θεοτόκο !

Το ιστολόγιο μας – το πρώτο αφιερωμένο αποκλειστικά στους Χαιρετισμους της Υπεραγίας Θεοτόκου – χαίρει μαζί με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς , διαπιστώνοντας μάλιστα ότι όλο και περισσότεροι αδελφοί μας, αντιλαμβανόμενοι την ιδιαίτερη προσευχητική αξία των Χαιρετισμών γεύονται πραγματικά θαύματα μέσα από την καθημερινή τους ανάγνωση !

Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά μας όταν ακούμε ότι όλο και περισσότεροι Ιεροί Ναοί έχουν καθιερώσει την ευλογημενη συνήθεια μετά ένα σύντομο Κοινωνικό τις Κυριακές, να διαβάζονται οι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο !

Ίσως πολλοί αδελφοί μας δεν γνωρίζουν ότι αυτή η ευλογημένη συνήθεια – δηλαδή την ώρα του Κοινωνικου, λίγο πρίν κοινωνήσουν οι πιστοί, να διαβάζονται οι Χαιρετισμοί - ανάγεται πολύ πίσω !

739 χρόνια πρίν !!  Το 1276 !!

Και μάλιστα σχετίζεται η απαρχή αυτής της ευλογημένης παράδοσης με ένα μεγάλο θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου !!

Και μάλιστα ένα θαύμα που αφορά τους Χαιρετισμούς Της !

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλυτερα τα γεγονότα που σχετίζονται μ αυτό το θαύμα , θα ήταν σωστό να κάνουμε μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση στο ιστορικό πλαίσιο  !!

Την 31η Μαρτιου 1272 έλαβε χωρα στην σημερινή Λυών της Γαλλίας η 14η Συνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπό την προεδρία του Πάπα Γρηγορίου του Ι , ο οποίος Ενωση των Εκκλησιών με την δεμευση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαηλ Η Παλαιολόγου , επιθυμούσε να κυρώσει την Ένωση των Εκκλησιών.

Όλοι μας γνωρίζουμε τον άνομο τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος υφάρπαξε την εξουσία από τον νόμιμο κληρονόμο του θρόνου Ιωάννη Λάσκαρη , μετά την κατάληψη της Βασιλεύουσας από τον στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο στις 25 Ιουλίου 1261 , με αποτέλεσμα να προβεί σε παραχωρήσεις στον Πάπα προκειμένου να διατηρηθεί στον θρόνο του.

Φυσικά μεταξύ των Ανθενωτικών ( αυτών δηλαδή που με σθένος αρνούντο να αναγνωρίσουν το πρωτείο του Πάπα και τις κακοδοξίες του ) ήταν και οι Αγιορείτες Πατέρες !
Το 1276 μία επίσημη συνοδεία Ενωτικών, κατ εντολή του Πατριάρχη Ιωάννη ΙΑ Βέκκου ( 1275 – 1282 ) , μετέβη στο Αγιο Όρος με σαφείς εντολές να επιβάλλει την θέληση του Μιχαή Η Παλαιολόγου ( 1259 – 1282 ) αναφορικά με την Ενωση, και να κάμψει με οιοδήποτε τρόπο τις φωνές διαφωνίας !

Μετά το Πρωτάτο κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Ζωγράφου όπου ο Ηγούμενος Θωμάς μαζί με αρκετούς από τους αδελφούς είχαν δηλώσει διαρρήδην δηλώσει τα ανθενωτικά τους αισθήματα !!

Λίγο πιο μακριά από την Ιερά Μονή σε ένα εξαρτηματικό της Κελλί , διαβιούσε ένας ενάρετος Γέροντας , ο οποίος είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Υπεραγία Θεοτόκο, και ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ τους Χαιρετισμούς Της , που καθημερινά – όχι μία φορά , αλλά σχεδόν αδιαλείπτως – προσευχόταν ενώπιον της Ιερής Εικόνας Της , αγαλλόμενος με τα υπέροχα λόγια και εντρυφώντας στα βαθύτερα νοήματα τους !!

Την μέρα λοιπόν που οι απεσταλμένοι των Ενωτικών έλαβαν την απόφαση να κατευθυνθούν προς την Ιερά Μονή Ζωγράφου για να κάμψουν παντοιοτρόπως την αντίσταση των μοναχών, και καθώς ο Γέροντας απήγγειλε τους Χαιρετισμούς αναβοώντας το “ Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε ” άκουσε την Αγία Εικόνα να του αντιφωνεί !!

Χαίρε σοι , Γέρων του Θεού !! Μη φοβού , αλλ άπελθε ταχέως εις την Μονήν, ίνα αναγγείλης τω Καθηγουμένω και τοις αδελφοίς , ότι οι πολέμιοι εμού τε και του Υιού μου πορεύονται εκείσε ! Οστις ουν υπάρχει ασθενής τω φρονήματι κρυβήτω, έως του παρελθείν τον πειρασμόν ! Οι δε εφιέμενοι στεφάνων μαρτυρικών παραμενέτωσαν εν τη Μονή ! Αρτι σπεύσον !! ”

Γνωρίζοντας η Υπεραγία Θεοτόκος τα βδελυρά σχέδια των Ενωτικών , προέτρεψε τον Γέροντα, ο οποίος επί χρόνια την ευαρεστούσε απαγγέλοντας τους Χαιρετισμούς Της , να τρέξει και να ειδοποιήσει τον Ηγούμενο Θωμά και τους συν αυτώ αδελφούς για την άφιξη των Ενωτικών ! Και μάλιστα προέτρεψε με την μητρική της στοργή, όσους μεν αδελφούς αισθάνονταν φόβο να φύγουν και να κρυφτούν, έως ότου φύγουν οι Ενωτικοί. Όσοι όμως ήταν πρόθυμοι να μαρτυρήσουν για την Ορθοδοξία , αυτοί να παραμείνουν, ώστε να λάβουν τον στέφανο των Ομολογητών !

Αυτό ακριβώς έπραξε και ο Αγιος Γέροντας !

Υπακούοντας στην Παναγία έτρεξε να ειδοποιήσει τους αδελφούς του !

Φθάνοντας στην πύλη της Μονής εβίωσε ένα δεύτερο θαύμα !

Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, που λίγο πριν τον αντιφώνησε και του έδωσε την εντολή να ειδοποιήσει τους αδελφούς του βρισκόταν μπροστά του, λες και τον περίμενε !

Ενεός, γονάτισε, την προσκύνησε και παίρνοντας την στα χέρια του εισήλθε στον περίβολο της Μονής και κατευθύνθηκε προς τον Ηγούμενο ! Εκεί του ανήγγειλε όσα θαυμαστά είχαν συμβεί και όσα η Θεοτόκος τον προέτρεψε !

Ο Ηγούμενος ειδοποίησε το Ηγουμενοσυμβούλιο και γρήγορα ειδοποιήθηκαν όλοι οι μοναχοί !
Ντως κάποιοι από αυτούς δικαιολογημένα δείλιασαν και βρήκαν καταφύγιο στη δασώση περιοχή που περιβάλλει την Ιερά Μονή !

Ο Ηγούμενος όμως Θωμάς εναγκαλιζόμενος την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου κατευθύνθηκε με 21 ακόμη Ιερομονάχους και Μοναχούς , καθως και 4 λαϊκούς προσκυνητές στον Πύργο της Μονής, αναμένοντας τους Ενωτικούς !

Πράγματι σε λίγο έφτασαν !

Στην σύντομη συνομιλία που διημείφθη μεταξύ των , οι Ενωτικοί προσπάθησαν με κολακείες να κάμψουν την σθεναρή αντίσταση του Καθηγουμένου και των αδελφών αλλά εις μάτην !

Βλέποντας λοιπόν το ατελέσφορο των προσπαθειών τους περιέβαλλαν τον πύργο με φρύγανα και ξερόκλαδα και παρέδωσαν τους 26 Ομολογητές στην πυρά !
Ο Ηγούμενος Θωμάς μαζί με τους Μοναχούς Βαρσανούφιο , Κύριλλο, Μιχαίο , Σίμωνα, Ιλαρίωνα ,Ιάκωβο, Ιώβ , Κυπριανό , Σάββα , Ιακώβ , Μαρτινιανό , Κοσμά, Σέργιο , Μηνά , Ιωσήφ , Ιωαννίκιο , Παύλο , Αντώνιο , Ευθύμιο , Δομητιανό και Παρθένιο και τους τέσσερεις λαικούς βρήκαν μαρτυρικό θάνατο !

Όταν μετά από ώρες επέστρεψαν από το δάσος οι άλλοι αδελφοί, κατευθύνθηκαν στα αποκαΐδια να περισυλλέξουν τα λείψανα των Ομολογητών Μαρτύρων και έκπληκτοι αντίκρισαν την σεπτή Εικόνα των Χαιρετισμών , άφθορη , παντελώς ανέγγιχτη από την φοβερή πυρά !

Με δάκρυα συγκίνησης την μετέφεραν στο Καθολικό, έως ότου ανεγέρθη το 1764 το Ιερό Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ( ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ) στο βόρειο περίβολο της Μονής στο οποίο και την τοποθέτησαν !
Την αποκαλούν Παναγία του “ΧΑΙΡΟΒΟ” η του “ΧΕΡΟΒΟ” ή και “ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΜΕΝΗ” και αποτελεί σέμνωμα της Ιεράς Μονής Ζωγράφου !


Μάλιστα εις ανάμνηση του θαύματος αυτού καθιερώθηκε την ώρα του Κοινωνικού να διαβάζονται οι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο, κάτι που ευλαβικά τηρείται έως σήμερα !

Όσον αφορά τους Ομολογητές Μάρτυρες , η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ανακήρυξε Άγιους και όρισε η μνήμη τους να εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου !

Στο βόρειο τοίχο της λιτής του Καθολικού της Ιεράς Μονής ο αγιογράφος Μητροφάνης εικονογράφησε το σεπτό τους μαρτύριο και στην βόρεια πτέρυγα του τελευταίου ορόφου της Ιεράς Μονής αφιερώθηκε και Παρεκκλήσιο στην μνήμη τους !

Αργότερα το 1873 ένα επιβλητικό μαρμάρινο κενοτάφιο ανηγέρθη στον περίβολο της Ιεράς Μονής, εις μνημόσυνο αιώνιον αυτών των γενναίων Ομολογητών !

Και έγινε η θυσία τους αυτή και το θαύμα της Παναγία του ΧΑΙΡΟΒΟ η αφορμή να διαβάζονται οι Χαιρετισμοί την ώρα του Κοινωνικού , μια ευλογημένη συνήθεια  την οποία έχουν υιοθετήσει αρκετοί Ιεροί Ναοί στις ημέρες μας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου !

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.