ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ , ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ , ΣΤΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ,

Το παρακάτω κείμενο είχε αποσταλεί από φίλο του ιστολογίου μας προς δημοσίευση σε διαδικτυακό Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων προς δημοσίευση την περασμένη Πέμπτη πιν την Παρασκευή των Δεύτερων Χαιρετισμών. 
Επειδή τελικά δεν δημοσιεύτηκε σας το παρουσιάζουμε ( έστω και ετεροχρονισμένα ) ευχαριστώντας τον συγγραφέα του, που μας ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Δεύτεροι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας σήμερα και στους Ιερούς Ναούς μετά το Κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου “Τη Υπερμάχω” ο Ιερέας θα απαγγείλει ενώπιον της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου την δεύτερη Στάση των Χαιρετισμών, που απαρτίζεται από τους Οίκους που ξεκινούν με την δεύτερη από τις τέσσερεις εξάδες της ακροστιχίδος του Ελληνικού αλφαβήτου, δηλαδή από το γράμμα Η έως και το γράμμα Μ.
Όπως και η πρώτη Στάση των Χαιρετισμών έτσι και η δεύτερη εντάσσονται μορφολογικά κι εννοιολογικά στο πρώτο μισό των Χαιρετισμών, που συνιστούν το ιστορικό – διηγηματικό μέρος των τους, το οποίο ξεκινά με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον πρώτο Οίκο και ολοκληρώνεται με την φυγή στην Αίγυπτο της Αγίας Οικογένειας στον δωδέκατο Οίκο.
Σε αντιδιαστολή με τις πρώτες δύο Στάσεις των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, οι επόμενες εγκύπτουν στο αμιγώς δογματικό – θεολογικό μέρος που πραγματεύεται το απολυτρωτικό έργο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου, εστιάζοντας ασφαλώς στην περίοπτη θέση που ενέχει η Θεοτόκος σε αυτό.
Εστιάζοντας αναλυτικότερα στην δεύτερη Στάση των Χαιρετισμών που θα ακούσουμε σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο έβδομος Οίκος που ξεκινά με το γράμμα Η αναφέρεται στην Γέννηση του Σωτήρος και την προσκύνηση των Ποιμένων, ο όγδοος με το γράμμα Θ στον Αστέρα της Βηθλεέμ, ο ένατος με το γράμμα Ι στην προσκύνηση των Μάγων, ο δέκατος με το Κ στην επιστροφή τους στην Βαβυλώνα προς αποφυγή του Ηρώδου, ο ενδέκατος που ξεκινά με το γράμμα Λ αναφέρεται στην φυγή της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο και ο τελευταίος Οίκος με το γράμμα Μ στην Υπαπαντή του Κυρίου και στον Θεοδόχο Συμεών.
Μια προσεκτικότερη όμως ανάγνωση των στίχων των στροφών δηλαδή των Οίκων της δεύτερης Στάσης των Χαιρετισμών καταδεικνύει το πως ο Ιερός Υμνογράφος εστιάζει στη διάλυση των έργων των δαιμόνων και στην εξολόθρευση τους. Τουλάχιστον σε επτά στίχους της δεύτερης Στάσης που θα ακούσουμε σήμερα γίνεται σαφής αναφορά σ αυτό, και η Θεοτόκος – ολέτις των επιφορών του διαβόλου - αναδεικνύεται και χαιρετίζεται ως η ανόρθωσις των ανθρώπων και η κατάπτωσις των δαιμόνων από τον Υμνωδό.
Για τον λόγο αυτό συνιστούσε ο μακαριστός θεοτοκόφιλος ιερομόναχος Αθανάσιος ο Ιβηρίτης, για τον οποίο έγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του ο επίσης μακαριστός μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης, όπως όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να απαγγέλουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου και μάλιστα όχι μόνο στο πλαίσιο του Μικρού Απόδειπνου, αλλά σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση, ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας μας από τα έργα του μισοκαλλου και μισανθρωπου διαβόλου !
Στο ιστολόγιο http://www.xairetismoi.blogspot.gr γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στον μακαριστό Αθανάσιο όσο και σε άλλες σύγχρονες μορφές όπως ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος και ο Πνευματικός του π. Εφραίμ από την Ιερά Μονή Αγίου Αντωνιου στην Αριζονα, που επανειλημμένως προτρέπουν τους πιστούς να απαγγέλουν καθημερινά τους Χαιρετισμους στην Παναγία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.