ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ !!!!!


Ίσως φανεί παραδοξολόγημα ή και υπερβολή η προτροπή σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα να απαγγείλουμε τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο !
Οι Χαιρετισμοι στην Παναγια μας έχουν καλώς ή κακώς συνδεθεί με την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και αν εξαιρέσουμε τους συνειδητούς αγωνιστές κληρικούς και λαϊκούς που καθημερινά τους απαγγέλουν στο πλαίσιο του Μικρού Αποδειπνου, οι περισσότεροι από εμάς τους θεωρούμε για την καθημερινότητα μας - πολλώ μάλλον σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα - τουλάχιστον άκαιρους ή παράκαιρους !!
Αν όμως κάναμε τον κόπο να τους διαβάζαμε - ειδικά σήμερα - θα διαπιστώναμε ότι οι Χαιρετισμοι στην Υπεραγία Θεοτόκο, ανιστορούν γλαφυρά το Μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως !!
Σταχυολογούμε ενδεικτικά μερικές μόνες από αυτές τις αναφορές !!

Ήκουσαν οι ποιμένες, των Αγγέλων υμνούντων την ένσαρκον Χριστού παρουσίαν και δραμόντες ως πρός ποιμένα , θεωρούσι τούτον ώς αμνόν άμωμον εν τη γαστρι Μαρίας βοσκηθέντα

Θεοδρόμον αστέρα , θεωρήσαντες Μάγοι, τη τούτου ηκολούθησαν αίγλη, και ως λύχνον κρατούντες αυτόν, δι αυτού ηρεύνων κραταιόν Άνακτα

Ίδον παίδες Χαλδαίων, εν χερσιτης Παρθένου, τον πλάσαντα χειρί τους ανθρώπους και Δεσπότην νοούντες αυτόν , ει και δούλου έλαβε μορφήν, έσπευσαν τοις δώροις θεραπεύσαι και βοήσαι τη Ευλογημένη

Κήρυκες θεοφόροι γεγονότες οι Μάγοι, υπέστρεψαν εις την Βαβυλώνα , εκτελέσαντες σου τον χρησμόν, και κηρύξαντες σε τον Χριστόν άπασιν, αφέντες τον Ηρώδη ώς ληρώδη

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ουσιαστικά όλη η δεύτερη Στάση των Χαιρετισμών απεικονίζει τα γεγονότα της του Χριστού Γεννήσεως όπως ακριβώς απεικάζονται στο Ιερό Ευαγγέλιο !!

Οι Χαιρετισμοι στην Παναγια μας διακριβώνεται συνεπώς, ότι διατηρούν την επικαιρότητα τους ακόμη και σήμερα Χριστούγεννα, αλλά και καθε ημέρα, τόσου του Δωδεκαημέρου όσο και συνολικά του ενιαύσιου κύκλου !!

Οι μαρτυρίες, από στόματα αγίων Γερόντων, για την προσευχητικη αξια των Χαιρετισμων που μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω αναρτήσεις,  όπως επίσης και τα θαύματα που επιτελέστηκαν σε αγωνιστές Χριστιανούς που είχαν εντάξει στην καθημερινότητα τους την κατα δύναμιν συχνή απαγγελία των, ελπίζουμε να μας παρακινήσουν όλες και όλους μας, να παρακαλέσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να μας χαρίσει το δώρο - γιατί πραγματικά δώρο Θεού είναι να αξιώνεσαι να Την χαιρετίζεις πολλές φορές καθε ημέρα - της καθημερινής τους ανάγνωσης και απαγγελίας !!

Επιφυλασσόμαστε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες εκτενή αναφορά στην ευλογημένη αδελφή μας που έχει θέσει ως πνευματική άσκηση ( πάντα με την ευλογία του Πνευματικού της ) να απαγγέλει καθημερινή σαράντα - ναι !! ναι !! καλά ακούσατε 40 - φορές τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου !

Αν σκεφτούμε ότι μία σύντομη απαγγελία τους διαρκεί κάτι λιγότερο από ένα τέταρτο ,μπορούμε να υπολογίσουμε ότι σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα απαγγέλει τους Χαιρετισμούς, φυσικά από καρδίας ενώ ταυτόχρονα φροντίζει την οικογένεια της !!

Ευχόμαστε οι Χαιρετισμοί στην Παναγια μας να είναι σκέπη και προστασία σε όλες και όλους εσάς τους ευλαβείς αναγνώστες μας !!

Χριστός ετέχθη !! Δοξάσατε !!

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.