ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣΟι Χαιρετισμοι της Παναγίας μας αποτελούν μία από τις πλεον προσφιλεις προσευχές του ορθόδοξου προσευχητικου κύκλου.
Κατά παράδοση οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Μικρού Απόδειπνου που αναγιγνώσκεται καθημερινά στις Ιερές Μονές μετά την βραδινή τράπεζα, καθώς επίσης και από κάθε συνειδητά προσευχόμενο Ορθόδοξο.
Στο ιστολόγιο μας αυτό θα βρείτε οτιδήποτε σχετίζεται με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας !
Αναρτήσεις σχετικά με την ιστορία των Χαιρετισμών, μετάφραση και ερμηνεία τους και κυρίως θαύματα και διηγήσεις που σχετίζονται με την προσευχητική αξία των Χαιρετισμών !
Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας αποτελούν σύμφωνα με την άποψη απλανών σύγχρονων Αγιορειτών
Πατέρων κάτι περισσότερο από μια απλή καθημερινή προσευχή.
Διατείνονται ότι ενέχουν σωστική αξία μιας και ο πιστός που ασχολείται με αυτούς είναι αδύνατον να πλανηθεί, όπως συχνά παρατηρείται σε όσους ασκούν την νοερά προσευχή !
Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια τάση από πολλούς ενάρετους και φωτισμένους Αγιορείτες Πνευματικούς, να δίδουν ως Κανόνα σε όσους εξομολογούν την καθημερινή ανάγνωση των Χαιρετισμών !
Και είναι φυσικό οι Ορθόδοξοι που ασκούν την ευλογημένη αυτή συνήθεια, τόσο πολύ να θέλγονται από αυτήν ώστε σταδιακά να αυξάνουν στις δύο, τρεις ή και περισσότερες τις φορές που τους απαγγέλνουν !!
Διαβάζοντας τις παλαιότερες αναρτήσεις μας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει έγγαμη αδελφή μας που απαγγέλει απέξω τουλάχιστον σαράντα φορές την ημέρα τους Χαιρετισμούς στην Παναγία μας !
Ασφαλώς και η προκειμένη περίπτωση αποτελεί εξαίρεση ή καλύτερα ένα ιδιαίτερο δώρο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ευσεβή αυτή ψυχή κι όχι κανόνα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, αλλά την αναφέρουμε για να τεκμηριώσουμε την άποψη ότι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση σε όσους λαϊκούς αδελφούς μας επιθυμούν να ασκηθούν μέσα στον κόσμο με ασφάλεια μιας και απουσιάζει ουσιαστικά ο κίνδυνος πλάνης !
Ασφαλώς και οι Χαιρετισμοί της Παναγία μας, όπως και οιαδήποτε άλλη ασκητική μας προσπάθεια θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης και ευλογίας του Πνευματικού μας, ο οποίος και γνωρίζει τα πνευματικά μας μέτρα και μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στην πνευματική μας πρόοδο.
Προσωπικά έχουμε ακούσει από τα χείλη έμπειρων Πνευματικών ότι σε αντίθεση με την άσκηση της μονολόγιστης νοεράς προσευχής που απαιτεί την καθημερινή παρακολούθηση του μοναχού ή λαϊκού που την ασκεί, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας αποκλείεται να οδηγήσουν αυτών που τους ασκεί σε πλάνη !
Η προσευχητική αξία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο τεκμαίρεται με την πληθώρα των θαυμάτων που σχετίζονται με την απαγγελία τους !
Στο ιστολόγιο αυτό έχουμε αναρτήσει ευάριθμες τεκμηριωμένες περιπτώσεις όπου η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε σε μοναχούς και λαϊκούς, οι οποίοι επί μακρόν ασχολούνταν με την καθημερινή απαγγελία τους.
Ελπίζοντας να συμβάλλουμε έστω και κατ ελάχιστο ώστε να συνειδητοποιηθεί η προσευχητική αλλά και σωστική αξία που ενέχουν οι Χαιρετισμοι στην Παναγία μας, παραδίδουμε στη δημοσιότητα τις παρακάτω αναρτήσεις, επαναλαμβάνοντας την παράκληση μας σε όποιον γνωρίζει κάποια τεκμηριωμένη διήγηση σχετική με τους Χαιρετισμούς της Παναγία μας, να μας την αναφέρει, προκειμένου - επώνυμα πάντα – να την αναρτήσουμε !!
Κλείνοντας ευχόμαστε οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας να αγιάζουν δαψιλώς, όσους με φρόνημα ταπεινό και με καιόμενη από αγάπη καρδιά τους ασκούν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.