ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ .... ΣΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ !!Μετά τον πανθομολογούμενα Άγιο των ελληνικών γραμμάτων, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έχει ο περασμένος αιώνας να παρουσιάσει και έναν άλλο Άγιο του χρωστήρα και της γραφίδος, τον Φώτιο Κόντογλου !!
Από το βιβλίο "Ασάλευτο Θεμέλιο" ( Εκδόσεις Ακρίτας 1996 ) σας παραθέτουμε παραφρασμένο ένα μικρό απόσπασμα για τον "πολυαγαπημένο Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ" όπου καταδεικνύεται ότι οι Χαιρετισμοί της Παναγιας πέρα από το Απόδειπνο ήταν ενταγμένοι στον καθημερινό προσευχητικό κύκλο του Αγίου !
 Με αφορμή ένα μικρό εικονισματάκι του Αγίου που του χάρισε ένας καλός του φίλος, ο Φωτης Κόντογλου αφηγείται με γλαφυρό τρόπο το συναξάρι του Αγίου στο οποίο κάνει αναφορά στην καθημερινή ενασχόληση του Αγίου με τους Χαιρετισμούς της Παναγιάς  !
 Εκεί αναφέρει ότι όταν ο Αγιος Σεραφείμ αφότου ο Άγιος θεραπεύθηκε θαυματουργικά από την βαρειά του ασθένεια μετα την εμφάνιση της Παναγίας, βγήκε να ασκητέψει στην έρημο του Σαρώφ !
 Εκεί προκειμένου να έχει συνεχώς τον νού του στον Θεό ονοματοδότησε τοποθεσίες της ερήμου για να έχει συνεχώς επίκαιρο τον Κύριο στην καθημερινότητα του !
Έτσι έδωσε σε ένα μέρος το όνομα Ναζαρέτ ( προφανώς επειδή εκεί η Υπεραγία Θεοτόκος άκουσε τον Αρχαγγελικό ασπασμό ) κι εκεί πήγαινε ανελλιπώς καθημερινά για να διαβάζει τους Χαιρετισμούς, μία σπηλιά την ονόμασε Βηθλεέμ κι εκεί προσκυνούσε νοερώς τον Χριστό στην φάτνη, ανέβαινε μετά σε ένα ύψωμα όπου διάβαζε την "επί του Όρους Ομιλία" και παρομοίως είχε ονομάσει άλλους τόπους Θαβώρ, Γολγοθά και Γεθησμανή !   
Το πλήρες απόσπασμα από το βιβλίο σας το παραθέτουμε στον ακόλουθο σύνδεσμο
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΑΡΩΦ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.