ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΗΓΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΚΕΛΛΙΩΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣΕυρισκόμενοι πρόσφατα σε μια παρέα ευλαβών αδελφών ακούσαμε από προσκυνητή που επισκέφθηκε πρό τριμήνου περίπου το Αγιο Όρος την παρακάτω διήγηση αναφορικά με τους Χαιρετισμούς όπως διημείφθη στο Κελλί ενός γνωστού Κελλιώτη Γέροντα που εγκαταβιώνει κοντα στις Καρυές ( σ.σ όχι δεν πρόκειται για τον Γέροντα Γαβριήλ )

Μακριά από κάθε ίχνος Γεροντολατρείας ή Γεροντολαγνείας που υφέρπουν στις μέρες μας, την παραθέτω σχεδόν αυτούσια όπως μας την διηγήθηκε ο καλός αελφός.

Το περιστατικό μας συνέβη γύρω στις 21 Αυγούστου νέου ημερολογίου ( δύο μέρες μετά την Πανήγυρη της Εορτής της Μεταμορφώσεως της παρακείμενης Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στην οποία είχε συμμετάσχει και ο Γέρων με την συνοδεία του )

Όταν ο καλός προσκυνητής έφθασε μετά από μικρή περιπέτεια μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια των Καρυών στο Κελλί του, τον υποδέχθηκε ένας από τους υποτακτικούς του Γέροντα.

Τον οδήγησε στο λιτό αλλά περιποιημένο δωμάτιο - Αρχονταρίκι με τις υφαντές κουρελούδες στο πάτωμα, την λάμπα πετρελαίου και τις πολλές Εικόνες.

Περίμενε αρκετή έως πολύ ώρα ( το υπογραμμίζω αυτό,έχει σημασία ) μέχρι να φέρει ο υποτακτικός το κέρασμα. Τσίπουρο, λουκούμι, δροσερό νερό και καθαρισμένο πεπόνι !

" Μας τό έφεραν αδελφοί από το μποστάνι της Σταυρονικήτα. Φάτε ! Ευλογία ! "

Μετά από λίγο ήρθε και ο Γέροντας !

Ο υποτακτικός αθόρυβα απεσύρθη και μετά από μια σύντομη φιλική κουβέντα γνωριμίας ο Γέρων αφορμώμενος από την επικρατούσα τύρβη και αγχωτική καθημερινότητα της Αθήνας για την οποία του μίλησε ο προσκυνητής του διηγήθηκε τα εξής !

"Εδώ στο Όρος τα πάντα κυλούν πολύ αργά !
Έχω πολύ επιμείνει στα καλογέρια μου να μάθουν να τα κάνουν όλα αργά !! Να για παράδειγμα ! Τους είπα, όταν ετοιμάζουν τον καφέ, να τον βράζουν με ελάχιστη φωτιά στο γκαζάκι, να αργεί, ώστε να μαθαίνουν την υπομονή !! Θυμάσαι τις μανάδες μας και τις γιαγιάδες μας !! Από το πρωί έβαζαν το φαγητό στην κατσαρόλα, και το έβραζαν σιγα σιγα , και το δοκίμαζαν ξανα και ξανά και πρόσθεταν τα μπαχάρια και τα καρυκεύματα και πω πω τι νόστιμο που ήταν !! Τι απεργάζεται η υπομονή !! Και σήμερα στην χύτρα επειδή όλοι βιαζόμαστε !
Πρέπει να μάθουμε την υπομονή ! Να εκπαιδευτούμε στην υπομονή !! "

Και συνέχισε στο σημείο που έκανε αναφορά στους Χαιρετισμούς !!

" Ξέρεις όταν ήμουν νεαρός και ήθελα να γραφτώ στη Ριζάρειο έκατσα κι έμαθα απέξω τους Χαιρετισμούς !!! Μου είχαν πεί ότι θα μου τους ζητήσουν να τους πω !! Δεν ήθελα να χάσω την εισαγωγή μου !! Και από τότε η ευλογημένη αυτή συνήθεια μου έμεινε ! Να.. όταν πάω να ποτίσω τα περιβολάκια σε κοντινά Κελλιά όταν ασθενούν ή απουσιάζουν τα γεροντάκια, πάντα λέω τους Χαιρετισμούς !! Και στα καλογέρια μου λέω, να εναλλάσουν το Κύριε Ιησού Χριστέ με τους Χαιρετισμούς όταν κάνουν τα διακονήματα τους, και ειδικά όταν είναι στην κουζίνα !! "

 Το Άγιον Όρος ζει και αναπνέει τους Χαιρετισμούς την Παναγιάς μας !! Στις οδοιπορίες τους οι καλοί Γέροντες πάντα τους απαγγέλουν !! 

Εύχομαι δι ευχών τους , όλοι μας στην πόλη να αξιωθούμε να υιοθετήσουμε αυτήν τους την ευλογημένη συνήθεια !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.