ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΒΗΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 144 ΧΑΙΡΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Όσο περισσότερο διαβάζουμε το βιβλίο του Γέροντος Θεόκλητου Διονυσιάτη για τον μακαριστό "ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΙΒΗΡΙΤΗ 1885-1973" τόσο περισσότερο μας θέλγει η αγάπη του για την Υπεραγία Θεοτόκο και για τους Χαιρετισμούς Της.
 Από την σελίδα 44 του ομώνυμου βιβλίου ( Εκδόσεις Το Περιβόλι της Παναγιάς ) αντιγράφουμε μια παράγραφο που παρέχει μια πρωτότυπη ερμηνεία του Αθανασίου για τα 144 Χαίρε που περιέχουν οι Χαιρετισμοί στην Παναγιά.

 Σε γράμμα που απέστειλε στον Γέροντα Θεόκλητο αναφέρει

 " Είδες το άλλο ? είδες ? είδες ? είδες ? Βαβαί !!! Τα 144 Χαίρε είς τους Χαιρετισμούς συμβολίζουν τας 144 χιλιάδας των παρθένων που συνοδεύουν το Αρνίον, οίτινες "μετα γυναικών ουκ εμολύνθησαν". Ανοιξον αμέσως την Αποκάλυψιν (14, 1-5) και δόξαζε την Δέσποιναν ακαταπαύστως , δόξαζε και δι εμε τον αγγέλοντα την καλήν αγγελία ίνα λάβω έλεος."

Και δεν ήτο μονάχα ο "αγγέλων" αλλά και ο ανακαλύψας, γι αυτο και χαίρεται σαν παιδίον.

Και συνεχίζει  

"Υμνούμεν την άφατον δόξαν, και την ανείκαστον σου χάριν,συ γαρ ει η πηγή της σοφίας εξ ης ο Λόγος πάσι προέρχεται, τοις σε τιμώσιν Άχραντε, και μεγαλυνούσι τον τόκον σου !! "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.