ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣΑκούμε συχνά την ερώτηση από πολλούς !!
Ποιός έγραψε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας 
μας ?
Η απάντηση είναι μονοσήμαντη !
ΑΓΝΩΣΤΟ !
Από αιώνες οι επιστήμονες που ερευνούν τον Ακάθιστο Ύμνο, από κάθε άποψη ( λογοτεχνική , ιστορική , θεολογική ) ΔΕΝ έχουν συμφωνήσει για το όνομα του δημιουργού του.
Πολλοί αναφέρουν τον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό ως δημιουργό του Ακαθιστου Υμνου , και αιτιολογούν αυτήν τους την άποψη στις ομοιότητες που παρουσιάζει η σύνθεση και τα καλολογικά στοιχεία με εκείνα του Ρωμανού. Υποστηρίζουν ότι μία τόσο μεγαλειώδης σύνθεση, με τόσο άρτια λογοτεχνική δομή, με ποιητικές εκφράσεις που σαφώς παραπέμπουν στο Ρωμανό, και προ πάντων με τέτοια δογματική πληρότητα  δεν μπορεί παρά να είναι έργο δικό του.
Και μάλιστα αναφέρουν προς επίρρωση του επιχειρήματος τους βυζαντινούς κώδικες του 13ου αιώνα που σε παραπομπές τους αναφέρουν τον Ρωμανό ως δημιουργό του Ακαθιστου Υμνου.
Από την άλλη πλευρά αντιτείνουν άλλοι ερευνητές ότι συγγραφέας μπορεί να είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός ο Α ( 715 - 730 ) μιας και η λατινική μετάφραση του Ακαθιστου Υμνου που έγινε γύρω στο 800 μΧ από τον επίσκοπο Βενετίας Χριστοφόρο τον κατονομάζει σαφώς ως συγγραφέα.
Με αφορμή πάλι μία επιγραφή που βρέθηκε πάνω σε μία  εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου έξω από τα Ιεροσόλυμα, και η οποία αναφέρει το όνομα του Κοσμά του Μελωδού επισκόπου Μαϊουμά ,  πάνω από τις πρώτες λέξεις του Πρώτου Οίκου " Αγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη ... " πολλοί ερευνητές τον θεωρούν ως συγγραφέα του Ακαθιστου Υμνου !
Τέλος κατα καιρούς έχουν δημοσιευτεί κι άλλες απόψεις που φέρνουν ως δημιουργό του Ακαθιστου Υμνου τον Πατριάρχη Σέργιο, τον ιερό Φώτιο,  τον Απολινάριο τον Αλεξανδρέα, τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Γεώργιο Σικελιώτη και τον Γεώργιο Πισίδη, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται λιγότερο πιθανές !
Πάντως οριστική και απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση για το ποιος έγραψε τους Χαιρετισμους της Παναγιας δυστυχως δεν υπάρχει !

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.