ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ  - ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΣΚΡΟΛΑΡΕΙ

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετά Σοῦ. εὐλογημένη, Σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας Σου, ὅτι Σωτήρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ?

Οποιαδήποτε προσευχή κι αν κάνουμε με ταπεινό φρόνημα, με πίστη ότι εκείνη την στιγμή που την λέμε ο Τριαδικος Θεός την εισακούει και θα ενεργήσει κατά το συμφέρον της αιώνιας ψυχής μας, θεωρούμε ότι είναι ευπρόσδεκτη !

Η Πατερική Παράδοση με σοφία προέκρινε την μονολόγιστη ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ , Υιε του Θεού , ελέησον με τον αμαρτωλό" ή στην συνεπτυγμένη της μορφή "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με" ως τον ασφαλέστερο δρόμο για την θέωση του Ορθοδόξου Χριστιανού, μοναχού και λαικού !

Επειδή όμως η άσκηση στην ευχή ενέχει κινδύνους αν δεν την διδαχθεί κανείς από απλανή διδάσκαλο, κατά περίπτωση οι Άγιοι Πατέρες προέκριναν και άλλες σύντομες προσευχές !

Η ευχή "Υπεραγία Θεοτόκο σώσον ημάς " είναι μία από αυτές !

Στο μυαλό μας  έρχεται ο Πνευματέμφορος  Αγιος Γέρων Εφραίμ από την Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου στο ακόλουθο σύντομο βίντεο, να εναλλάσσει το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με" με το "Υπεραγία Θεοτόκο σώσον ημάς"
 
Παρακολουθήστε το και ακούστε τον με πόση συντριβή καρδίας και ταπεινό φρόνημα απαγγέλει τις ευχές !

        
Ασφαλώς ο Γέροντας ως πνευματικό παιδί του Αγίου Γέροντος Ιηωσήφ του Ησυχαστού είχε "εξ απαλών ονύχων" διδαχθεί την μονολόγιστη ευχή !

Εμείς οι αδαείς μπορούμε να απαγγέλλουμε, είτε διαβάζοντας τους , είτε εκφώνως αφού τους έχουμε αποστηθίσει, είτε από καρδίας νοερά τους Χαιρετισμούς εις την Υπεραγία Θεοτόκο μας, όσες φορές η Χάρη Της ευδοκήσει !!

Δεν θέλουμε να σκανδαλίσουμε  την αγάπη σας ! Αλλά από το στόμα ενός καλού σύγχρονου Γέροντα, που εξομολογεί εκατοντάδες αδελφούς, ακούσαμε για την περίπτωση μιας έγγαμης μεσήλικης πνευματικής του θυγατέρας που απαγγέλλει του Χαιρετισμούς πενήντα !! μάλιστα 50 !!  φορές καθημερινά !!

Αρχικά μας φάνηκε απίστευτο ! Αντετείναμε   στον Γέροντα ότι και χρονικά να το πάρει κανείς, αυτή η γυναίκα θα πρέπει να απαγγέλλει τους Χαιρετισμούς από το πρωί ως το βράδυ, ουσιαστκά αδιάλειπτα !!

"Μα ακριβώς αυτό κάνει !! " μας  απάντησε αυθόρμητα !!

Από την στιγμή που σηκώνεται, κάνει όλες της τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι της, λέγοντας τους Χαιρετισμούς !!

Ασφαλώς πρόκειται για μια εξαιρετική "χαριτωμένη" περίπτωση !

Ισως πάλι η Θεοτόκος να έχει, όχι μόνο στην εν λόγω κυρία, αλλά και σε χιλιάδες άλλους χαρίσει το να λένε αδιάλειπτα τους Χαιρετισμούς Της !

Όπως κι αν έχει, θεωρούμε  ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώνουμε όλοι μας λίγο χρόνο και να λέμε τους Χαιρετισμούς !

Από προσωπική μας  εμπειρία μπορούμε να καταθέσουμε  στην αγάπη σας, μαρτυρίες αδελφών μας, που έχουν υιοθετήσει αυτή την ευλογημένη συνήθεια , κι έχουν δει μεγάλη πρόοδο στην πνευματική τους ζωή !

Εξάλλου η Ιερά Παράδοση μας λέει ότι η ιδία η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε πλειστάκις σε Αγιους Γεροντες και στο Αγιο Ορος κι αλλαχού και τους διαβεβαίωσε ότι " οποιος με χαιρετίζει άπαξ με τους Χαιρετισμούς μου, που πολύ τους αγαπώ, θα τον προστατεύω κάθε ημέρα της επίγειας ζωής του, και εν ημέρα Κρίσεως, θα τον υπερασπιστώ ενώπιον του Υιού μου !"

Προτρέπουμε  κι εμείς οι ελάχιστοι  την αγάπη σας - πάντα φυσικά με την επίνευση κι ευλογία των Πνευματικών σας - να απαγγέλλετε όσες περισσότερες φορές μπορείτε τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο !!

Να σας υπενθυμίσουμε την ρήση του Αγίου Γέροντος Τύχωνος του Ρώσσου, από το Ιερόν Κελλίον του Τιμίου Σταυρού στο Άγιο Όρος, στον οποίο είχε υποταχθεί και ο Αγιος Γέροντας Παίσιος ο Αγιορείτης, που έλεγε !!

" Ενα Κύριε Ελέησον μία ντραχμή, ένα Δόξα Σοι ο Θεός εκατό ντραχμές "

Φανταστείτε λοιπόν αδελφοί μου αν χαιρετίζουμε την Υπεραγία μας Θεοτόκο, πόσο μισθός μας πιστώνεται στον Ουρανό !!

Ασφαλώς βέβαια και δεν θα το κάνουμε χρησιμοθηρικά και καιροσκοπικά  αποσκοπώντας στην ουράνια ανταπόδοση !! Μη γένοιτο !!

Θα το κάνουμε από άδολη, ανυπόκριτη Αγάπη στο Πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και κατα Χάριν Μητέρας μας, της Παναγιάς μας και πάντοτε με ταπεινό φρόνημα, ουδέποτε λογιζόμενοι ότι κάνουμε κάτι το σπουδαίο !!

Με την ευχή αυτή, κλείνουμε  το σύντομο αυτό άρθρο μας !


Καλό Παράδεισο αδελφές και αδελφοί  !!

Η Παναγία να μας σκεπάζει και να μας χαριτώνει άπαντες !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.